The New Yorker” sărbătorește nouăzeci de ani, așa că, printre multe articole faine, interesante, incitante – atât noi, cât și selecții din arhive, încă de la primul număr, de pe 21 februarie 1925 -, găsim online și o nouă povestire semnată de celebrul scriitor japonez Haruki Murakami, intitulată Kino.

Kino face parte din volumul de povestiri publicat anul trecut în Japonia și deja tradus la noi: Bărbați fără femei, Editura Polirom, colecția „Biblioteca Polirom. Seria de autor Haruki Murakami”, traducere de Iuliana și Florin Oprina. Cum americanii nu prea speră să citească prea curând întregul volum, în traducere în limba engleză (motivul aici), cadoul celor de la „The New Yorker” este de neprețuit pentru ei. Bine, nici pentru noi nu este de neglijat (dacă citim literatură și în engleză), rar poți degusta o proză a unui autor atât de mare gratuit și în întregime.

haruki murakami, kino 1

Apropo, publicația americană a mai publicat, anul trecut, în iunie, respectiv octombrie, alte două povestiri de-ale lui Haruki Murakami, din aceeași carte menționată: Yesterday și Scheherazade. Zic că-i excelent, mai ales dacă luăm în considerare că, în total, volumul cuprinde șase proze.

Dacă aveți vreme, eu vă recomand să citiți cât de mult puteți și din arhiva de povestiri (care astă vară avusese o perioadă de trei luni în care putea fi citită fără abonament), unde găsiți texte semnate de John Cheever, James Baldwin, Colm Toibin ș.a. Și neapărat să răsfoiți și cele nouă coperte aniversare ale revistei sau să vedeți cum și l-a imaginat ilustratorul Barry Blitt pe faimosul personaj Eustace Tilley în fiecare decadă din anii ’20 până astăzi.

CV1_TNY_02_23_15Goodrich.indd

Și acum, la lectură! 🙂

Noua povestire a lui Haruki Murakami, Kino, poate fi citită aici.

Citește Yesterday aici.

Citește Scheherazade aici.

 

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


2 comentarii
  1. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » 19 – 25 februarie 2015 – Saptamana in Social Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *