Francesca este în primul rând pictor, iar asta se vede destul de mult în cărțile și revistele pe care le decupează astfel încât să redea aspectul unei pânze cu substraturi, cu halucinant de multe substraturi. Locuiește și lucrează la Londra, unde în 2004 a absolvit Royal Academy Schools, iar lucrările ei au fost prezente până acum în foarte multe expoziții, inclusiv, recent, la Bienala de artă de la Beijing (2008). Cât despre premii, până acum au ajuns la ea două desul de importante: Premiul Red Mansion în 2003, Deutsche Bank Pyramid Award for Fine Art în 2004.

Am zice că Francesca face din cărți 2D cărți 3D, cam așa arată lucrările ei după ce cutterul secționează precis contururile. După o astfel de intervenție, recitești cărțile și revistele ca pe niște mari imagini puzzle – imagini cât un hipertext, construite din traseul cutterului prin fotografiile paginilor. Un traseu ce pornește de la finalul cărții spre paginile ce urmează să expună imaginea.

 

Sau ce graffiti a “desenat” Francesca Low dintr-o carte de graffiti

 

Pagini “sculptate” în detalii fantastice

Copacii conturații din forme și culori de la peste 100 de pagini sunt printre preferații Francescăi

Dacă în multe alte cazuri, literele sau pasajele de text contribuie la sculptura finală a cărții, Francesca înlătură tot conținutul, rezumându-se la fotografii, forme, culori. În același fel, revistele care-i intră pe mână se transformă în adevărate opere într-ale construcției imaginii:

Dacă vreți să fiți la zi cu ce mai decupează și transformă Francesca, dar și cu expozițiile ei din Londra și nu numai, de curând și-a creat și pagină de facebook.

Sursa foto: Francesca Lowe

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *