Alicia Martin este o artistă din Spania, care preferă instalaţiile şi cărţile. Face parte din generaţia artiştilor afirmată în anii ’90, iar ultima ei creaţie şi poate cel mai mediatizată, Biographies, a adunat în cascadă 5.000 de cărţi şi a fost realizată în 2009, în Cordoba.

De ce formează cărţile ei întotdeauna o cascadă, un şuvoi pe care-l percepi în mişcare? Dincolo de impactul şi impulsul vizual, turnurile fluide nu par să spună, apa trece, cărţile rămân, ci timpul trece şi odată cu el ideile circulă.

Clădirea din Cordoba a fost perfect aleasă, lângă râu, astfel că trecătorii vedeau spirala fluidă ascultând şuvoiul de apă de dedesubtul ei.


Instalaţia din Cordoba


Un alt fel de a spune: cultura nu stă pe loc, e un flux continu, se  transformă. Informaţia curge dincolo de copertele închise ale obiectului-carte, care o stochează doar pentru a o pune în mişcare, a genera idei, care se dezvoltă, cresc. Că nu degeaba avem termenii ca roman-fluviu sau curent literar sau flux de informaţii 🙂


Instalaţii din Madrid

Unii spun că fluiditatea evidenţiată a cărţilor vorbeşte şi despre noua lor circulaţie în era digitală: cartea deja nu mai e percepută ca un obiect stabil, finit, ci ca un vehicul de informaţie, care se construieşte deschis, într-o reţea.

Pentru mine instalaţiile Aliciei sunt mărturii ale fluidităţii ideilor, temelor, curentelor, care erup, se concentrează, se propagă şi îşi continuă curgerea prin lume sub diverse forme mai mult sau mai puţin modificate ori divers ambalate.

Instalaţii indoor, că tot vorbeam de erupţii de idei 😉

Sursa foto: crookedbrains.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *