Se pare că tot mai multă lume este atrasă de frumuseţea şi delicateţea sculpturilor din cărţi, lucru de înţeles atunci când priveşti minunăţiile ieşite din mâinile artiştilor care au ales să lucreze cu hârtia. Cunoscându-mi încântarea încercată de fiecare dată când descopăr lucrări realizate din pagini de carte – pe care mereu vi le prezint, în speranţa că vor avea acelaşi efect şi asupra voastră – nu mi-e greu să-mi imaginez entuziasmul generat de acest tip de artă.

Su Blackwell este un artist al cărui  material de lucru predominant este hârtia. Născută în Sheffield şi absolventă a Royal College of Art din Londra, a început să modeleze pagini de carte după o călătorie în Thailanda şi achiziţionarea de acolo a unei cărţi care a inspirat-o. Sunt convinsă însă că numele nu vă este necunoscut, mai ales că v-am prezentat şi noi câteva din lucrările ei aici.

Revin azi asupra ei, căci am găsit de curând o carte de poveşti deosebită prin alegerea făcută în materie de ilustraţii: fotografii ale sculpturilor lui Su. Cartea se numeşte The Fairy-Tale Princess: Seven Classic Stories from the Enchanted Forest şi a fost publicată anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, de cei de la Thames & Hudson. Aşa cum reiese şi din titlu, este vorba de o serie de şapte poveşti clasice cunoscute şi îndrăgite de toată lumea, precum Albă ca Zăpada, Cenuşăreasa, Frumoasa din pădurea adormită sau Rapunzel. Totul se învârte în jurul prinţeselor – cum altfel? – şi poveştile sunt reinterpretate într-o manieră proaspătă de Wendy Jones, o scriitoare pasionată de basme, care predă scriere creativă la Colegiul Goldsmiths din Londra.

Su Blackwell a creat sculpturi din hârtie extraordinar de frumoase, pentru fiecare poveste în parte. Regate magice, castele, prinţese şi alte personaje fantastice s-au întrupat din pagini de carte, la propriu. Creatoarea lor a reuşit şi de data aceasta să impresioneze cu talentul ei, cu imaginaţia, măestria şi atenţia acordată detaliilor.

Su a realizat aceste adevărate bijuterii din paginile unei alte ediţii ce cuprindea aceleaşi poveşti. Pentru ca rezultatul să fie unul cu adevărat spectaculos, s-a avut grijă ca fiecare imagine să aibă un fundal colorat pe măsură, în concordanţă cu povestea. Astfel, sculpturile pentru Prinţesa şi bobul de mazăre sunt prezentate pe un fundal verde, cele pentru Frumoasa din pădurea adormită pe unul albastru, culoare ce îndeamnă la visare.

Fotografiile au fost făcute de Tim Clinch, un fotograf cu un portofoliu impresionant, colaborator al multor publicaţii cunoscute, atras în ultimul timp (conform declaraţiilor de pe blogul său) de spaţiul est-european – alt tărâm de poveste, nu-i aşa?

Şi uite aşa a luat naştere încă o carte deosebită pentru copii, care îi va încânta şi pe părinţi, cu siguranţă.

Sursă imagini: cizgilimasallar.blogspot.ro

 

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


2 comentarii
  1. Irina Flacau

    Buna ziua!
    Va rog să-mi spuneți dacă puteți crea ceva deosebit pt o doamnă învățătoare la sfârșit de clasa a – 4- a

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *