Marcel Proust (pe numele complet Marcel Valentin Louis Eugène Georges Proust) s-a născut pe 10 iulie 1871.

Așadar, astăzi se împlinesc 142 de ani de la nașterea sa, eveniment pe care-l marcăm împreună prin vizionarea unor clipuri (așa cum ne-am obișnuit) și, de ce nu, prin (re)citirea volumelor  din ciclul ”În căutarea timpului pierdut”.

Începem periplul în căutarea lui Proust prin video-ul realizat de jurnalistul și scriitorul Roger Stéphane . Este un portret făcut lui Marcel Proust, cu o durată de 56 de minute și cu participarea unor nume mari de pe scena culturală franceză: François Mauriac, Jean Cocteau, Paul Morand și soția lui, Daniel Halévy, Jacques de Lacretelle, ducele de Gramont, Emmanuel Berl, doamna Céleste Albaret.

 

 

Continuăm cu un scurt fragment de interviu, din 1913, acordat cotidianului ”Le Temps”. Având în vedere că există foarte puține înregistrări audio cu interviurile date Marcel Proust, fragmentul este o mică bijuterie.

 

Apoi, cu un clip simpatic numit ”Aventurile lui Marcel Proust”, o animație-omagiu realizată de australianul Jack Feldstein.

Iar dacă aveți chef de un film mai pe seară și nu știți la ce să vă uitați, ați putea fi în ton cu aniversarea lui Marcel Proust. Astfel, puteți viziona ecranizarea după ”Timpul regăsit”, în regia lui Raoul Ruiz, care a avut premiera pe 19 mai 1999. Sau adaptarea pentru televiziune din 2011 a Ninei Companeez, ”În căutarea timpului pierdut”, cu Didier Sandre și Dominique Blanc în rolurile principale.

http://youtu.be/xKtD_jhovfg

 

 

În cazul în care mai aveți și alte curiozități legate de scriitorul francez: aici vi-l arătam într-un tablou simpatic, aici vă dădeam o imagine din dormitorul său, aici îl găsiți în ipostaza de dandy, aici vă spuneam ce gustări preferate avea (nu e greu de ghicit 🙂 ), aici aflați de ce romanul lui Proust este în Cartea Recordurilor, aici îl vedeți fotografiat într-o ipostază amuzantă, iar aici o caricatură realizată de Tullio Pericoli.

La mulți ani, Marcel Proust, și la cât mai mulți cititori ”curajoși”!

 

Sursă imagine principală: guardian.co.uk

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *