Acum puțin timp vă arătam câteva fotografii cu scriitori în compania mașinilor de scris. Singurul lucru care le poate întrece, în opinia mea, este scrisul de mână.

Când descoperi (chiar și virtual) manuscrise ale unor autori faimoși nu poți să nu te bucuri. Întotdeauna mi s-a părut că felul în care scriem – mai ales în epoca tehnologiei – spune foarte multe lucruri despre noi, despre personalitatea noastră și, de ce nu, despre gusturile noastre. Cam așa este și cu scriitorii. Chiar nu contează că nu înțeleg limba rusă pentru a-i admira manuscrisele lui Dostoievski, de exemplu. 

Iar dacă aceste comori mai au și desene, în funcție de inspirația autorilor, atunci chiar trebuie să le vedem! Să zicem că acum doar ne deschidem apetitul, cu cinci astfel de mostre :).

Pagini din caietele lui Dostoievski, cu desene și notițe, pentru Crimă și pedeapsă.

Dostoievski 3 Dostoievski 4

Dostoievski

Manuscris

Dostoievski 1

Dostoievski 2

Sursa

O pagină de manuscris de-ale lui Marcel Proust – documentele se pot găsi la Biblioteca Națională a Franței.

marcel-proust-swanns-waySursa

Jorge Luis Borges cu două pagini din manuscrisul Nuestro pobre individualismo,  publicat în Otras Inquisiciones – pagini ce se află, din 1996, împreună cu alte documente interesante din viața și opera lui Borges, în colecția specială de la University of Virginia Library.

viejo1

viejo7

Sursa

O filă din caietele lui J.R.R. Tolkien, atunci când lucra la Lord of the Rings

LOTRSursa

Și 2 pagini din manuscrisele lui Samuel Beckett

Beckett 1 BeckettSursa

Voi manuscrisele cărui scriitor ați vrea să le vedeți?

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


3 comentarii
  1. raluthewriter

    Foarte buna ideea de a aduce in prim plan astfel de manuscrise. Am si eu un manuscris personal cu tot felul de desene, mai putin complexe ce-i drept.

    Reply
  2. arhitectul

    Mi-ar face plăcere să pot parcurge manuscrisele lui Valéry. Evident că ascund prin bibliotecă, doar ca să îl pot descoperi apoi ca pe o comoară, volumul publicat în 1989 la Editura Univers (Poezii — Dialoguri — Poetica și Estetica), în care am și câteva imagini din manuscrisele lui.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *