Începutul lunii iulie a adus cu sine nu o veste bună, ci trei, ca-n basme. Bookaholicii care, până acum, se antrenau între patru pereți și le dădeau doar prietenilor să citească ce-au scris, au acum ocazia să încerce să publice la trei dintre cele mai serioase și faine edituri de la noi: Editura Cartea Românească, Editura Univers și Casa de editură Max Blecher. În funcție de ce gen de literatură scrieți, dacă ați debutat în volum sau nu ș.a., puteți să vă orientați spre una sau mai multe edituri. Haideți să vedem care sunt condițiile în cadrul celor trei concursuri de manuscrise. 

concursuri manuscrise

Concursul de debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015

cartea_romaneasca_logo

În perioada 15 septembrie – 15 decembrie 2015, Editura Cartea Românească organizează Concursul anual de debut, ediţia 2015, cuprinzînd următoarele secţiuni:

Poezie,
Proză.

Manuscrisele participante la concurs (fără CV) vor fi ataşate unui e-mail, creat cu această ocazie. Adresa de e-mail poate fi motto-ul volumului, un fragment din motto sau titlul cărţii. Exemplu: orazero@yahoo.com etc. E-mailul şi manuscrisul ataşat nu vor conţine numele concurentului – cazul contrar duce la descalificare.

Dacă nu se va folosi e-mailul, manuscrisele nu vor fi trimise prin poştă, ci doar depuse direct la sediul editurii – Calea Victoriei nr. 133, intrarea prin strada Sfinţii Voievozi nr. 61, etaj 2 – în perioada 15 septembrie 2015 – 15 decembrie 2015 (marţea sau joia, între orele 10-14).Plicul va purta menţiunea „Pentru Concursul de debut al Editurii Cartea Românească”. Va fi specificată secţiunea la care participă. Pe plic, nu va fi înscris numele expeditorului, în locul acestuia se va scrie un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat (cu acelaşi motto), care va conține CV-ul autorului (date de contact).

Manuscrisele trebuie să aibă: cele de poezie, minimum 50 de pagini, cele de proza, minimum 150.000 de semne.

Rezultatul Concursului va fi anunţat în prima parte a lunii martie. Lucrările declarate cîştigătoare vor fi publicate. Sunt acceptate şi manuscrise ale autorilor care au fost incluşi anterior în antologii sau au publicat în volume colective.

Premiul constă în publicarea volumului şi lansarea acestuia în cadrul Tîrgului internaţional de carte Bookfest 2016.

Manuscrisele nepublicate nu se înapoiază.

Relaţii suplimentare pot fi obţinute la tel.: 021/319.65.99// 0723/691384sau prin email, la adresa: ecr@cartearomaneasca.ro şi cartearomaneasca@gmail.com. Manuscrisele vor fi trimise la ambele adrese de mail.

Concursul de manuscrise de la Editura Univers

concurs manuscrise

Literatura română contemporană poate sta oare alături de celelalte cărţi publicate până acum în traducere la Editura Univers în cei aproape cincizeci de ani de existenţă, alături de autori ca Márquez, Faulkner, Vian? Intenţionăm să aflăm! Autorii români care şi-ar dori să-şi vadă cărţile publicate la Univers sunt rugaţi să ne trimită manuscrisele lor, exclusiv în formă electronică, în documente scrise cu diacritice, la adresa concurs@edituraunivers.ro, până la data de 15 septembrie 2015. Cele mai bune dintre manuscrisele primite vor avea o şansă să intre în planul nostru editorial. Vom anunţa pe 15 octombrie 2015 cărţile selectate.

Pot participa cărţi care fac parte din următoarele categorii:

Roman

Proză scurtă

Literatură pentru copii

De asemenea, atenţie, ilustratori!

Carte de colorat pentru adulţi.

Pot participa autori din toată ţara, indiferent de vârstă şi CV.

Concursul de debut în poezie Max Blecher

afis_debut_editia5_mare

Casa de Editură Max Blecher organizează a V-a ediție a concursului anual de debut, continuând inițiativa pornită în 2011, al cărei scop este descoperirea și publicarea unor autori valoroși nedebutați în volum. Un concurs deschis poeților care nu au publicat editorial, câștigătorul fiind ales de către cei trei membri ai juriului.

La fel ca în anii trecuți, condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum. Nu există limită de vârstă pentru înscriere. Premiul constă în publicarea manuscrisului câștigător și lansarea cărții la târgul de carte Gaudeamus (noiembrie 2015).

Adresa de e-mail la care manuscrisele vor fi înscrise este debutmaxblecher@gmail.com. Data limită de trimitere este 1 octombrie 2015. Nu există condiţii în ce privește numărul de pagini, fontul ales pentru paginare, formatul în care va fi trimis manuscrisul.

Juriul concursului de debut Max Blecher este alcătuit din: Ruxandra Cesereanu, Nicolae Coande și Claudiu Komartin.

Câştigătorii edițiilor anterioare:

2011:

Matei Hutopila, c o p c i
(Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni)

2012:

Anatol Grosu, epistola din filipeni
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)

2013:

Florentin Popa, Trips, heroes & love songs
(Premiul „Iustin Panța” pentru debut)

2014:

Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)

 

Cred că aveți toate motivele să treceți peste timiditate 🙂 și să vă încercați norocul. Abia așteptăm să vedem bookaholici publicați!

Mult succes!

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


6 comentarii
 1. Irina

  1. Pt concursul Univers: proza scurta poate fi si eseu? 2. 150.000 semne = caractere? Multumesc.

  Reply
 2. Eli Bădică Post author

  @Irina: Proza scurtă nu cred că poate fi și un eseu – la eseu e deja alt gen. Dar cel mai simplu este să le scrii direct celor de la editura Univers :).

  La a doua întrebare da, semnele = caractere.

  Reply
 3. Alex

  Pt cartea romaneasca,ce inseamna ca manuscrisele necastigatiare nu vor fi inapoiate?oricum sunt trimise prin mail,asa ca ce ar fi de inapoiat?ar putea insemna ca manuscrisul,odata trimis,apartine editurii?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *