Cum este o poveste de dragoste în Pakistan? Un tânăr care studiază în SUA se întoarce în Pakistanul natal și o cunoaște pe Dia, o fată atipică, independentă. Legătura lor se lovește de o societate tradiționalistă, extrem de religioasă și de presiunea familiilor. “Libertatea de a iubi” (Trespassing) este al doilea roman scris de Uzma Aslam Khan, o autoare de origine pakistaneză, și a avut un succes internațional răsunător, fiind tradusă în optsprezece țări.

Avem pentru voi trei volume din “Libertatea de a iubi”, oferite de Editura Polirom. Pentru a câștiga unul dintre ele, trebuie să ne răspundeți la o întrebare:

Ce carte scrisă de un autor din Orient ți-a plăcut mai mult și de ce?

Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului, s-au semnat cu numele întreg și real și au folosit o adresă de mail corectă. Deadline: luni, 15 iulie. Succes!

Prezentarea editurii:

Libertatea de a iubi este o critica a unui univers dezorganizat si brutal, dominat de lipsuri si cruzime, unde terorismul si rapirile devin o realitate cotidiana, dar este, in acelasi timp, si o carte a sperantei si salvarii, a impacarii si renuntarii.
 
Daanish, un tinar pakistanez ce studiaza in Statele Unite, se intoarce in Karachi pentru a lua parte la inmormintarea tatalui sau. Aici o cunoaste pe Dia, o adolescenta independenta, atipica pentru societatea din Pakistan. Povestea de dragoste ce se infiripa intre ei provoaca tulburari puternice in societatea traditionalista musulmana in care traiesc cei doi si dezgroapa scandaluri si pacate teribile din trecut: morti tragice, tradari si lasitate.
„In miezul cartii sale, in ciuda tuturor imaginilor matasoase ce il invelesc, sta violenta omniprezenta in relatiile si contactele sociale din Pakistanul contemporan. Tensiunea dintre curgerea lina a povestii spuse de Khan si duritatea brutala a societatii pe care ea o descrie face din Libertatea de a iubi o lectura memorabila.” (Outlook India)

„Khan trateaza cu aceeasi maiestrie si problemele politice si religioase, si cuceritoarea poveste de dragoste din roman, iar rezultatul este un extraordinar portret al metropolei Karachi, un oras dominat de coruptie, violenta si tensiuni sociale.” (Booklist)

 

câștigători: Mihaela Constantinescu, Radu Dobre, Bulubașa Corina


Uzma 400dpi

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


39 comentarii
 1. Gica C.

  Odihna desavarsita, Amos Oz, pentru ca este o carte ce prezinta situatia unei lumi, o lume lichida si lipsita de speranta. Autorul are daru de a scrie si de a-l invita pe cititor sa ia parte la povestea acestei lumi descrise amanuntit.

  Reply
 2. mihaela constantinescu

  Vânătorii de zmeie , Khaled Hosseini.
  Prietenie, trădare, drumul de la extaz la agonie, adevăr ce se confundă cu dreptatea.

  Reply
 3. Elena

  Ceea ce ziua datoreaza noptii, Yasmina Khadra
  Un autor algerian extraordinar, cu ritm al frazei absolut natural. Pentru mine a fost o premiera sa citesc o carte despre pieds-noir si despre nationalistii algerieni, cu un simt al multiperspectivei perfect, in ciuda faptului ca autorul este un nationalist convins.

  Reply
 4. Nae Marieta

  Poveste despre dragoste si intuneric de Amos Oz. De Ce? Pentru ca este o carte despre placerea de a citi din partea unui copil care traieste aceasta pasiune in profunzime. Prin intermediul ochilor copilului facem cunostinta si cu problemele ce tin de nationalitatea unei lumi, interculturalitatea este pusa in pericol.

  Reply
 5. Delia Cristina Miron

  Si muntii au ecou, Khaled Hosseini.
  Pentru ca fiind “al treilea copil” al autorului ,nascut in umbra succesului “celor o mie de sori” si a fratelui sau mai mare “vanator de zmeie” isi contureaza totusi propria personalitate , propriul destin literar.
  Amalgam de istorii si istorisiri, lasand loc sperantei ca poate va fi continuata , aceasta carte, dincolo de poveste, ne spune (sau cel putin mie mi-a spus) un minunat lucru despre autor..Pare a fi unul dintre putinele si minunatele suflete care isi contureaza chiar si personajele negative cu frumusete,gingasie si intristare Rar.Extrem de rar si atat de frumos.

  Reply
 6. Dumitrita

  „Pana la capatul pamantului”, de David Grossman, pentru ca este una dintre cele mai dense carti din punct de vedere emotional. Intr-o perioada in care ma indoiam ca voi mai putea citi vreodata in felul in care o faceam in adolescenta, cartea aceasta m-a facut sa traiesc din nou experienta lecturii totale, in care nicio celula din mine nu a ramas neocupata de zbuciumul Orei, disperarea lui Avram, curajul, speranta, frumusetea lor sufletesca. Si nu in ultimul rand, m-a cutremurat generozitatea autorului, pentru ca a lasat cititorilor sai speranta, prin finalul deschis al cartii, o speranta care lui personal i-a fost luata.

  Reply
 7. zincabeiu

  “Pusca de vanatoare” de Yasushi Inoue
  Pentru ca rezista, dupa patruzeci de ani si trei lecturi.Pentru ca ne spune, iar si iar, ca dragostea ucide.

  Reply
 8. alina

  Harta iubirii- Ahdaf Soueif
  pentru ca demonstreaza inca o data in plus, un mare merit al iubirii, cel de a invinge o alta bariera, cea culturala,religioasa

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *