Pentru că se apropie sărbătoarea Paștelui, ne-am gândit că v-ar plăcea să aveți în bibliotecă volumul Simboluri sacre, de Robert Adkinson, un compendiu vizual cu cele mai puternice imagini și simboluri sacre ale lumii, grupate în trei categorii: popoare, religii și mistere.

Este un album pe care e bine să-l avem în bibliotecă, să-l răsfoim din când în când și să ne întoarcem la el atunci când nu știm ceva despre un simbol sau vrem să aflăm mai multe despre un anumit subiect. Informații despre carte (costă 98 lei) găsiți aici.

Pentru a câștiga Simboluri Sacre, trebuie să ne răspundeți la o întrebare: ce simbolizează pentru voi Paștele? Poate fi o poveste personală, o imagine care v-a rămas în minte, legată sau nu de religie, familie, prieteni, poate fi o întâmplare haioasă sau un obicei între prieteni.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți. Vă rugăm să vă scrieți numele complet și adresa de mail corectă pentru a vă putea contacta. Deadline: miercuri, 23 aprilie. Succes!

Câștigător: Borcoș Diana Andreea

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


30 comentarii
 1. Sorina

  Pentru mine Paştele înseamnă participarea la liturghia de dimineata, timp petrecut alături de cei dragi şi hotărârea de a deveni mai bună.

  Reply
 2. Zaharia Elena

  Pentru mine Pastele inseamna timp petrecut cu familia, dat fiind faptul ca in ultima perioada nu mai avem asa mult timp…

  Reply
 3. Jungheatu Simona

  va povestesc ceva haios ce mi s-a intamplat cam prin 1998 eram prin clasa a 8a si am fost la Inviere. Am inceput sa cant si eu cu ceilalti oameni Hristos a inviat din morti cu moartea pre moarte calcand si un batran pe la 70 de ani mi-a zis sa nu mai cant pentru ca falsez!!!

  Reply
 4. Madalina Matei

  Pentru mine Pastele inseamna inceputul unei noi perioade a anului. Renasterea si invierea din fiecare primavara.

  Reply
 5. Larissa Luica

  Pastele inseamna speranta si bucurie, liniste si renastere. Este un moment cand revenim la radacinile noastre, cand ne amintim de minunatele traditii romanesti, cand incercam sa fim mai aproape de cei dragi. Fie ca respecta sau nu caracterul religios al Pastelui, fiecare roman sarbatoreste intr-un fel sau altul.

  Reply
 6. Andreea Tinca

  Inainte de Paste a murit bunica. Au fost trei zile ca un vartej incheiat in Sambata Mare. Si a doua zi, cand totul era gata si noi eram singuri, am citit un poem ca o prelungire a ei – ‘Poate ca bunatatea a dus-o intr-o alta livada, cu zarzari si meri’ (Dan Sociu). Mi-am inchipuit-o in apropiere. A fost un Paste mai putin intunecat.

  Reply
 7. Roxie

  Pentru mine Pastele inseamna familie, pentru ca este una din sarbatorile care ne aduce pe toti la un loc.

  Reply
 8. Baiguini Carlotta

  Pastele..
  pentru mine Pastele nu reprezinta o inca ocazie de a primii cadouri sau de a manca..si nici macar o noua ocazie de a fi recunoscator dumnezeirii, de a ma “cai” de pacate..sau a tine post. Pentru mine Pastele are o alta valenta si acea valenta are legatura cu renasterea; renasterea familiei si a uniunii noastre.
  Chiar si de nationalitati diferite, de religii diferite, de opinii diferite..ne reunim. mult “diferit” intr o propozitie nu?
  si nu ne reunim la masa. ne reunim la 2000-4000-si oceane distanta.an de an. cu bunica, stalpul familiei, cu o mama ce s a sacrificat pe meleaguri straine si precum pasarea phoenix s a ridicat din propria i cenusa- respectiv boala.pentru noi, gemenii..cu fratele mai mare in alta tara si..nu cea din urma. sora mea mai mare. la zeci de mii de km distanta.
  An de an ne revedem, in suflete. Nu sunt o fire religioasa. Tind spre agnosticism (m as minti sa spun ca sunt atee)..dar pentru mine renasterea aceasta, inseamna alea doua vorbe primite de la un telefon din Irak. sau India. sau Teheran.sau peste tot si nicaieri- dar mereu aproape. Renastere inseamna sa ne auzim legati toti prin skype si sange, sa radem, sa plangem- sa ne iubim bunica respectiv mama.
  Pastele pentru mine inseamna momentul in care imi permit sa plang imi pup iubita bunica, imi ascult fratii si mama..si renasc. Renaste legatura in ciuda km-lor, a timpului. a divergentelor. Nu punem pret pe mancare desi gatesc, dar o fac in mod constant, nici pe cadouri.. caci il primesc in fiecare zi o noua zi in care sa i vad si ofer mereu. Pastele e unica zi in care chiar simt bucurie oricat de amara este viata.. nu am venit sa induiosez dar am vazut postul..si m a pus pe ganduri. M-a facut sa apreciez, mai mult ce am, cat am. Multumesc voua si multumesc, ca mi ati amintit ca familia mea reprezinta turma pe care n o voi abandona- chit ca sunt oaia lor neagra:D-si bunica-mama noastra e pastorul. Cheers!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *