Carte peste Carte”, un eveniment anual de strângere de cărți, prin donații, pentru instituţiile defavorizate din punct de vedere al fondului de carte, a ajuns la cea de-a 4-a ediție și are loc între 26 august și 1 septembrie, La un ceai (strada Luigi Cazzavillan, nr. 25).

Orice bookaholic știe cât de rău i-a fost când nu a avut suficienți bani pentru a-și cumpăra cărți și a apelat la vreo instituție publică pentru a și le împrumuta; și, cum știm cu toții, nici acolo nu poți găsi chiar ce vrei. Așa că ideea proiectului ”Carte peste Carte” este una firească și vine o dată cu normalitatea într-un spațiu civilizat: într-ajutorarea instituțiilor care au nevoie de cărți, fără a arăta cu degetul și a se lamenta Vai, dar cine e de vină?.

Astfel, membrii Asociației Paspartu au inițiat ”Carte peste Carte” în urmă cu patru ani; îl continuă și anul acesta, în parteneriat cu Editura Nemira, având în vizor biblioteca Liceului Tehnologic ”Ion Nistor” din Vicovu de Sus, județul Suceava.

Cazul ediției a fost ales în urma apelului doamnei Mărioara Băhnean, bibliotecara liceului, care a trimis un mesaj cu rugămintea de a primi sprijin în completarea fondului de carte necesar instituţiei de învăţământ pe care o reprezintă:

La Vicovu de Sus, în centrul orașului, găsim Liceul Tehnologic ”Ion Nistor”, un liceu care ocupă un loc fruntaș în ierarhia liceelor din Moldova, prin numărul mare de elevi din toate ciclurile: primar, gimnazial și liceal, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. În total, 2970 de elevi pe care vrem să îi sprijinim în pregătirea lor continuă. Cartea este o pasiune pentru marea majoritate a elevilor școlii. Din primele clase primare, ei vin tăcuți și stau sfioși la rând în biblioteca școlii pentru a împrumuta o carte. Datorită numărului mare de elevi, mulți dintre ei nu-și pot împrumuta cartea dorită, iar fondurile sunt insuficiente pentru noi achiziții.

Programul evenimentului

În timpul săptămânii acesteia puteți duce cărți ”La un ceai”, începând cu ora 14 și până noaptea târziu – întrebați personalul ceainăriei, acesta vă va direcționa spre locul unde puteți lăsa cărțile. Pe 31 august – 1 septembrie vă veți întâlni și cu membrii Paspartu.

Pentru că până și o strângere de cărți este o sărbătoare, iar ”Carte peste Carte” s-a gândit și la cei care vor veni să doneze, evenimentul va fi marcat de o serie de activități faine. Acestea vor avea loc în weekend-ul 31 august – 1 septembrie, după cum urmează:

Sâmbătă, 31 august, începând cu ora 18, va fi seara „Muzică pentru cameleoni”:

Duo chitară clasică cu AmatisChifu și Bogdan Cioceanu

Recital saxofon solo: Cătălin Milea

Duminică, 1 septembrie, tot de la ora 18, se dă startul serii „Scriitori de cursă lungă”:

Ora 18: Lecturi publice și discuții cu scriitorii Florin Iaru, Andrei Ruse, Jean Lorin-Sterian, Cristina Nemerovschi, Philip O Ceallaigh.

Ora 20.30: Proiecție a două ecranizări – Omul din sondaje”, un scurtmetraj de Răzvan Chirilă, după textul omonim de Jean-Lorin Sterian și A performance”, un scurtmetraj de Guy Paterson, după o nuvelă de Philip O Ceallaigh.

De asemenea, în cadrul ediției ”Carte peste Carte” vor avea loc și două mici concursuri. Unul este dedicat tuturor celor care vor dona cărți: fiecare participant va intra automat într-o tombolă și va avea șansa de a câștiga un voucher în valoare de 50 de lei, oferit de Librăria Bastilia.

Iar cei care vor merge ”La un ceai” în weekend se vor putea juca căutând cărțile ascunse în ceainărie de către Editura Nemira. Dacă le găsiți, le luați acasă :).

Mai multe informații despre proiectul ”Carte peste Carte” găsiți pe blog-ul acestuia, pe site-ul Asociației Paspartu sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ia să vedem, câte cărți strâng bookaholicii? 🙂

2 comentarii
  1. Maria

    “Orice bookaholic știe cât de rău i-a fost când nu a avut suficienți bani pentru a-și cumpăra cărți și a apelat la vreo instituție publică pentru a și le împrumuta” – de cand e asa groaznic sa imprumuti carti

    Reply
  2. Eli Bădică Post author

    Continuarea era ”și, cum știm cu toții, nici acolo nu poți găsi chiar ce vrei”. Sunt convinsă că ai avut și tu o experiență mai puțin plăcută când ai vrut să citești o carte, ai mers la o instituție publică și nu ai găsit-o. Sau avea pagini lipsă. Sau …

    Altfel spus, nu e groznic că împrumuți cărți, e groaznic când nu găsești cărțile pe care le vrei sau de care ai nevoie. De aceea vorbeam de normalitate.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *