Anul trecut vă povesteam despre inițiativa curajoasă de la noi de a organiza un concurs de design de carte, numit Cele mai frumoase cărți. Prima ediție și-a ales câștigătorii în octombrie 2012 și a fost posibilă grație Asociației pentru Performanță și Cultură, sprijiniți de Uniunea Editorilor din România și Headsome Communication.

În 2013, în perioada 1 august – 10 septembrie, editurile, graficienii sau designerii de carte din România și din Republica Moldova sunt chemați să-și înscrie creațiile apărute în ultimul an și să concureze cu acestea pentru titlul de Cele mai frumoase cărți.

Proiectul a fost gândit ca o platformă de dezbatere pe tema designului de carte, oferindu-le celor implicați direct un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.

Ediția de anul trecut a avut 248 de cărți înscrise în concurs, dintre care 32 de volume au fost finaliste, iar 5 premiate. Lucrările au fost expuse de două ori: în cadrul expoziției ”Cele mai frumoase cărți” și în cadrul proiectului ”Carte cu Arte”. Acestea au participat și la târguri internaționale de carte – Frankfurt Book Fair 2012, Leipzig Book Fair 2013 în expoziţia Stiftung Buchkunst,  Salon du Livre Paris 2013.

Înscriere și noutăți 2013

Precum vă spuneam și mai devreme, ediția a 2-a a Concursului Național de Design de Carte abia a dat drumul înscrierilor ieri, 1 august, și va primi coperte frumoase până pe 10 septembrie.

Pot participa editurile, graficienii și designerii de carte din România și Republica Moldova, cu lucrări apărute în anul 2012.

Jurizarea va avea loc în perioada 10 – 24 septembrie 2013, moment în care vor fi alese minim 25 de cărți ce vor fi prezentate publicului într-o expoziţie în perioada 4 – 8 Noiembrie la UNAgaleria.

cmfc_afis

Cărţile câştigătoare vor avea un plus de celebritate deoarece vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World” – Târgul de Carte de la Leipzig, ediţia 2014 şi vor fi incluse în expoziţiile organizate de Stiftung Buchkunst.

Premii

Juriul din acest an va acorda 6 premii: Premiul I, II, III şi 3 premii speciale – Premiul pentru cea mai bună ilustraţie, Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, Premiul pentru carte bibliofilă.

Membrii juriului sunt: Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu şi Géraldine Lay (Franţa, şef de producţie la editura franceză Actes Sud şi artist fotograf).

Master-class

Și anul acesta va avea loc o conferință pentru profesioniștii din domeniul cărții, pe tema rolului ”fabricantului” într-o editură mare, susținută de Géraldine Lay.

În cadrul politicii sale de cooperare, Biroul de carte al Institutului francez din Bucureşti doreşte să se asocieze proiectului „Cele mai frumoase cărţi”, pentru a susţine şi promova filiera cărţii frumoase în România. Prin „cărţi frumoase” înţelegem cartea în forma ei mai mult decât în continuţul ei, cărţi de design, cărţi a căror fabricare este scumpă, cărţi de grafism, cărţi de tineret…

(Bertille Detrie, reprezentanta Biroului de carte al Institutului francez)

Mai multe informații despre concurs și înscrieri găsiți pe celemaifrumoasecarti.ro. Succes!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *