Când v-am anunțat despre concursul de design de carte “Cele mai frumoase cărți din România”, am menționat și oportunitatea de a vă înscrie la un masterclass pe această temă. Azi – detalii noi.

Masterclass-ul pe teme de design de carte se va numi “O carte nu cade din cer” (găsiți mai jos explicația acestui titlu) și va fi susţinut pe 4 octombrie de Uta Schneider (Germania) la  UNA Galeria, din strada General Budișteanu 10, sector 1, Bucureşti.

Cursul va începe la ora 9.00 și va avea durata de 3 ore, răstimp în care se vor atinge următoarele subiecte:

– tendinţe în designul de carte internaţional;
– criterii de evaluare a designului unei cărţi (ce înseamnă o carte frumoasă?);
– Best German Book Design, istoria unuia dintre cele mai longevive concursuri de acest gen;
– în România avem nevoie de un astfel de concurs?

Înscrierile la masterclass se pot face completând formularul aflat pe site-ul concursului până pe 28 septembrie.

Uta Schneider, artist plastic şi lector în domeniul designului de carte, a condus timp de mai bine de un deceniu fundația Buchkunst și este organizatoarea competiţiilor anuale „Cele mai frumoase cărţi din Germania” şi „Cele mai frumoase cărţi din lume”, o autoritatea în materie, deci, care va fi acolo sa îndrume concursul de design de carte din Romania, aflat la prima ediție.

Partenerii concursului, echipa Headsome Communication, i-au luat și un scurt interviu, din care vom spicui câteva răspunsuri:

Proiectul „Cele mai frumoase cărţi din Germania” are o tradiţie îndelungată şi este foarte apreciat. Ce îşi propune acest proiect, dincolo de competiţia în sine?

Concursul de book design promovează realizările deosebite din domeniul graficii de carte, incluzînd aici şi realizarea tipografică. Indiferent de ţara în care se desfăşoară o astfel de competiţie, efectul ei este unul de motivare a breslei designerilor de carte, pe de o parte, iar pe de alta, de a aduce la rampă cartea ca obiect tipărit. Atrage atenţia  publicului asupra tematicii legate de designul de carte şi realizarea tipografică.

O carte nu cade din cer. Ea poate fi făcută bine, sau cu totală lipsă de interes. Cele bine făcute sînt alese de un juriu şi expuse, pentru a fi mai vizibile unui public extins.

Designul de carte este, de cele mai multe ori, invizibil: în general, cititorii nu iau în seamă tipul de literă, layout-ul, aşezarea ilustraţiilor, structura întregii cărţi, calitatea hîrtiei – fie din pricina conceptului grafic, care nu e reuşit şi, în consecinţă, nici vizibil, din cauză că nu ştiu nimic despre acest domeniu şi nu au „ochiul şcolit”. De obicei, cititorul nu reflectează asupra concepţiei grafice. Avem tendința de a considera că designul de carte nu este vizibil. Abia atunci cînd ceva este greșit, devenim conștienţi că o carte nu înseamnă doar text.

Cum influenţează un premiu al concursului „Cele mai frumoase cărţi din Germania” destinul unei cărţi sau viaţa profesională a unui designer de carte?

În cazul meu (lucrarea mea de diplomă a fost premiată în 1986), a fost extrem de important: cu ocazia decernării premiilor, am cunoscut diverşi directori de departamente grafice din edituri şi, în scurt timp, am încheiat primele contracte de colaborare. Ulterior, după ce am primit tot mai multe premii, am fost invitată să particip la jurizări.

Am fost, timp de 15, ani free-lancer, iar apoi am devenit director executiv al Fundaţiei Buchkunst. S-a închis astfel un cerc. Asta nu înseamnă că fiecare laureat trebuie să devină directorul Fundaţiei Buchkunst, dar am oferit un exemplu despre cît de importante sînt aceste premii pentru un designer, pentru departamentele de producţie ale unei edituri şi chiar pentru furnizorii de material şi servicii tipografice.

Diplomele sînt foarte apreciate. O diplomă este un motiv de mîndrie. Există tipografii care îşi decorează culoarul de la intrare sau sălile de şedinţe cu diplomele de la concurs. Designerii de carte, producătorii de carte nu au la dispoziţie un alt concurs prin care munca lor – care rămîne de obicei în fundal, publicul necunoscînd vreodată detaliile ei – să poată fi apreciată.

Cartea se îndreaptă spre era digitală. În ce măsură această evoluţie va include şi design-ul de carte? Care sînt previziunile dumneavoastră?

Cartea digitală şi cea tipărită se vor îndepărta tot mai mult una de cealaltă. Pot să-mi imaginez cum, la un moment dat, cartea digitală nu se va mai chema Carte, pentru că va deveni un ALT mijloc de comunicare.

Deocamdată, ambele variante sînt destul de asemănătoare. Revoluţia digitală, însă, abia a început – nu putem aprecia în ce direcţie se va dezvolta „noul” mediu, dar cu siguranţă va evolua într-o direcție complet diferită de punctul de pornire, şi anume cartea tipărită.

Sînt convinsă că forma tipărită a cărţii va exista în continuare, nu însă în aceeaşi proporţie de masă ca pînă acum. Cu cît piaţa se va restrînge, cu atît atenţia şi grija noastră trebuie să se îndrepte asupra formei şi materialelor din care este făcută o carte. Dacă editurile nu încep să se preocupe de forma cărţilor tipărite şi să acţioneze cu toate mijloacele pe care le stăpînesc, atunci îşi vor pierde cititorii, care se vor îndrepta spre lumea digitală. Fiindcă nu mai este vorba doar de punerea la dispoziţie a unui conţinut. Acum este vorba, imperios, de formă: de formă şi de materialele folosite.

 

Nu uitați, deci: O carte nu cade din cer, masterclass cu Uta Schneider la Galeria UNA, 4 octombrie!

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


2 comentarii
  1. Maria

    Inteleg foarte bine afirmatie, daca stam si ne gandim observ cu toti o carte, cateva sute de pagini nimic mai mult, ne amagim cu simplul fapt ca pc-urile ne ajuta sa le facem ceva mai rapid decat erau timpurile candva, insa tot dureaza foarte mult sa ne vina inspiratia, sa mai facem corecturi pe ici colol.

    Hmm, daca o carte nu cade din cer, cele 10 porunci cum au fost scrise?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *