Nu se întâmplă des ca un regizor să fie pe aceeaşi lungime de undă cu autorul romanului după care face o ecranizare sau invers – primul exemplu care îmi vine în cap este chiar Kubrick, care nu s-a înţeles bine nici cu Burgess, nici cu Clarke, iar cu Stephen King chiar a avut un conflict deschis apropo de The Shining.

Dar scrisoarea de mai jos este o dovadă că uneori cărţile şi filmele merg mână în mână şi creează un produs mult mai complex decât ar putea oricare din ele, luate separat.

De relaţia dintre Blade Runner şi romanul lui Philip K. Dick, Visează androizii oi electrice, am discutat deja. Mai jos aveţi scrisoarea în care Dick ne arată cât de entuziasmat este de munca lui Ridley Scott, şi asta cu mult înainte de lansarea propriu zisă a filmului, pe care atorul nu a mai apucat să îl vadă, murind cu doar două luni înainte de premieră.

Şi nu s-a înşelat: Blade Runner a schimbat cinematografia science fiction. Din păcate, fără succesul comercial pe care Dick îl anticipa în ultimul rând al scrisorii.

This is not escapism; it is super realism, so gritty and detailed and authentic and goddam convincing that, well, after the segment I found my normal present-day “reality” pallid by comparison. What I am saying is that all of you collectively may have created a unique new form of graphic, artistic expression, never before seen. And, I think, BLADE RUNNER is going to revolutionize our conceptions of what science fiction is and, more, can be.

via

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *