Există în Ţara Galilor un colţ de rai al bookaholicilor, numit Hay-on-Wye. E vorba de un mic şi fermecător orăşel, al cărui drum literar a fost deschis de un excentric librar numit Richard Booth. În 1962, el şi-a deschis prima librărie cu cărţi… deja citite (să nu le spunem second-hand) din oraş. De atunci, Hay-on -Wye s-a îmbogăţit cu peste 30 de anticariate si librării, devenind “oraşul cărţilor”.

Una dintre cele mai mari şi mai interesante librării rămâne cea de unde a început totul, Richard Booth’s Bookshop, care adăposteşte peste 400.000 de cărţi noi, vechi, rare. Hay Cinema Bookshop e o librărie amenajată într-o fostă sală de cinema care se mândreşte cu o vastă colecţie de cărţi din cele mai diverse domenii. Unele dintre librăriile oraşului sunt specializate pe genuri, precum Murder and Mayhem, unde intrăm în lumea plină de mister a romanelor poliţiste şi de groază sau Rose’ s Books, care vinde ediţii rare de cărţi  pentru copii.

sursă

O altă librărie simpatică se găseşte la poalele castelului Hay, se numeste Honesty, e în aer liber si e deschisă non-stop, spre bucuria celor cu pofte literare nocturne. Lumea îşi alege cărţile dorite şi lasă banii într-o cutie poştală.

 

sursă

sursă

sursă

Şi lucrurile bune nu se opresc aici. Începând cu anul 1987, se organizează în micul oraş galez Hay Festival of Literature and Art, un eveniment ce durează 10 zile, timp în care se desfăşoară ateliere de creaţie, seri de lectură, discuţii cu scriitori, poeţi, expoziţii şi concerte. Fostul preşedinte american Bill Clinton se referea la acest festival ca la un “Woodstock al minţii” şi, de data aceasta, nu greşea deloc.

sursă

Festivalul de anul acesta s-a încheiat, dar cel de anul viitor ne asteaptă (23 mai – 2 iunie 2013), iar Hay-on-Wye cu siguranţă merită văzut, căci orăşelul – anticariat e locul unde dragostea pentru cărţi pluteşte în aer.

sursă

sursă foto thumb

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *