
Azi mi-am propus să umblăm iar pe urmele locurilor pline de cărţi frumoase şi vă invit să ne oprim la Londra, într-o librărie mică a unei edituri, dar tare cochetă şi cu o poveste frumoasă: Persephone Books.
Totul a început în anul 1998, când Nicola Beauman, o doamnă pasionată de cărţi, istorie, artă şi scriitoare, autoare a cărţii A Very Great Profession: The Woman’s Novel 1914-39, s-a gândit să înceapă o afacere în domeniul literar, cu mica moştenire primită de la tatăl său. La început şi-a deschis un birou într-un vechi atelier, de unde coordona trimiterea cărţilor prin poştă. Dar visul ei era să reediteze cărţi mai puţin cunoscute în zilele noastre, pierdute pe undeva de-a lungul timpului şi neluate în seamă de marile edituri. Şi-a oprit atenţia mai ales asupra cărţilor scrise de femei, cu subiecte ce se adresează în mare măsură tot acestora şi apărute în special pe la începutul şi jumătatea secolului XX.
Dacă în primii ani încercarea ei de a lansa pe piaţă un astfel de produs atât de bine definit şi specializat nu s-a bucurat de prea mare succes, lucrurile s-au schimbat odată cu ecranizarea cărţii numărul 21 a colecţiei Persephone (căci da, ediţiile reeditate poartă numere), Miss Pettigrew Lives For a Day scrisă de Winifred Watson. Devenită rapid bestseller, cartea s-a vândut în peste o sută de mii de exemplare, fapt ce i-a permis lui Nicola să-şi deschidă propria librărie şi, mai ales, să-şi urmeze în continuare visul, acela de a publica cărţile pe care le îndrăgeşte. Căci să nu aveţi impresia că se lasă influenţată în alegerile pe care le face de altceva în afara propriilor preferinţe. O abordare îndrăzneaţă, riscantă, dar care, chiar şi în aceste timpuri destul de grele pentru micile edituri şi librării independente, s-a transformat într-o reuşită.
Librăria nu dispune de un spaţiu mare, dar cât de frumos şi ordonat arată totul! Având în vedere genul de cărţi care se găsesc aici, era normal ca aspectul să fie unul cu tentă vintage, cu mobilier din lemn, maşini de scris, postere şi veioze potrivite şi chiar şi o rochie înflorată desprinsă parcă din moda anilor ’40. Multe vaze cu buchete de flori şi coşuri din nuiele împletite pline cu cărţi completează atmosfera atât de caldă şi frumoasă.
Să nu credeţi că, dacă majoritatea cărţilor sunt scrise de doamne din vremuri mai îndepărtate, vom găsi la Persephone doar cărţi de bucate sau de grădinărit. De la romane şi nuvele, până la jurnale şi biografii, se găsesc în încântătoarea librărie londoneză atât poveşti de dragoste şi poezii, cât şi cărţi istorice sau SF-uri. E adevărat că uneori apar şi texte ceva mai ciudate, dar, până la urmă, şi acestea au farmecul lor. Pentru a-şi ţine la curent clienţii cu titlurile noi ce vor putea fi găsite şi pe rafturile librăriei, apare periodic şi o revistă Persephone.
O altă notă personală este dată de alegerea copertelor. Majoritatea volumelor sunt îmbrăcate în coperte simple, gri (culoarea lor îmi aminteşte de penajul unui guguştiuc). Tot Nicola este în spatele acestei idei, căci aflăm de la ea:
I like grey, and I also had this vision of a woman who comes home tired from work, and there is a book waiting for her, and it doesn’t matter what it looks like because she knows she will enjoy it.
Dar cum detaliile fac diferenţa, elementul care atrage atenţia şi înfrumuseţează cărţile este designul copertelor interioare şi a semnului de carte, design al unor textile create în perioada în care cărţile au fost scrise şi care are legătură cumva şi cu subiectul lor. Faină idee, nu-i aşa?
Excepţie fac cele zece volume din seria Persephone Classics, care au coperte diferite, extrem de frumoase, elegante, cu aer vintage, demne de biblioteca unei lady sofisticate.
Pentru cei care doresc să facă un cadou frumos, cărţile pot fi împachetate în ambalaje deosebite, legate cu panglică satinată şi, pentru că în mod cert nimeni nu va putea pleca din librărie cu mâna goală, există şi sacoşe personalizate.
Bineînţeles că nu puteau lipsi evenimentele literare, precum întâlnirile membrilor unor grupuri de lectură, iubitori înfocaţi ai cărţilor editate de Persephone Book, care citesc şi discută în librărie, cu o cană de ceai alături, prăjituri, brânzeturi sau un pahar de vin. Un mod plăcut şi relaxant de a petrece o după-amiază londoneză într-un loc şic, cu un aer ce aminteşte parcă de perioada interbelică şi cu multe cărţi scrise chiar atunci.
Surse imagini: persephonebooks.co.uk, shopikon.com, shelleysdavies.com,
streetcomber.blogspot.ro, miafleur.com, eachlittleworld.typepad.com