Dacă ți-ai dorit vreodată să vizitezi Piramidele din Egipt sau Angkor Wat, dar n-ai reușit până acum, probabil ar trebui să știi deja de Google Cultural Institute, pentru că este cel mai ieftin bilet de avion: o platformă digitală care îți permite tururi virtuale și accesul la fotografii, picturi, documente și tot felul de informații din muzee, colecții de artă și locuri istorice din toată lumea. Unul dintre cele mai frumoase proiecte Google: nonprofit, fără advertising, pus pe picioare de o echipa de juniori doar din pasiunea pentru artă și istorie. Într-o lume în care multă lume consideră accesul la cultură și educație un privilegiu rezervat doar celor cu oareșice resurse financiare, Google Cultural Institute este dovada clară că tehnologia poate aduce în casele multor oameni toate acestea la prețul unui abonament de internet. 

De azi încolo, însă, s-a lansat și varianta pentru România, unde o serie de muzee și colecții de artă și-au pus la dispoziție exponatele pentru a fi explorate de publicul larg. Printre ele, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național al Țăranului, Român și Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, dar și Ordinul Arhitecţilor din România. 

DSC_9378

Simon Rein, Program Manager Google Cultural Institute

Din comunicatul de presă, aflăm că:

În acest mod sunt disponibile peste 800 de exponate din colecțiile instituțiilor partenere, de la picturi, desene, obiecte de artă populară, artefacte religioase, la fotografii și documente. Mai mult, o selecție de obiecte de artă au fost imortalizate la înaltă rezoluție, permițând reliefarea celor mai mici detalii. De exemplu, vizitatorii pot admira îndeaproape lucrări din Muzeul Național Brukenthal cum ar fi Wilhelm IV de Bavaria de Hans Schwab von Wertinger, Iacoba de Baden de Hans Schwab von Wertinger, Natură statică cu cireșe de Theodor Aman, dar și Omul cu tichie albastră de Jan van Eyck.  Tehnologia permite explorarea în detaliu a operelor de artă, într-un mod ușor și rapid, astfel că cel care o privește poate foarte ușor studia detalii ale tușei pensulei sau patinei timpului.

DSC_9363

De asemenea, trei clădiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” și Muzeul de Istorie Naturală) care aparțin Muzeului Național Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca și când s-ar afla acolo. 

 

DSC_9360

Ceea ce nu aflăm însă din comunicatul de presă, dar am aflat astăzi la conferința de presă de la lansare, este că, deși lista instituțiilor românești partenere, care și-au pus exponatele la dispoziția Google, este în creștere, o parte din muzeele și galeriile invitate au refuzat să se implice în proiect. Dincolo de un conservatorism și reticență oarecum previzibile, însă, stă un o gândire care spune multe, zic eu, despre motivele pentru care o mulțime de muzee din România zac goale și pline de praf, deși biletul de intrare costa 3 lei: le-a fost teamă că oamenii nu vor mai avea motive sa viziteze instituțiile în sine.

Nu știu cum sunteți voi, dar mie nimic nu-mi face o poftă mai mare de a mă întoarce în Paris decât o plimbare virtuală pe malul Senei. Iar un tur virtual prin Brukenthal n-o sa mă satisfacă, ba dimpotrivă, o să mă facă să-mi doresc și mai mult sa revin acolo.

Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că bogăția informațiilor de pe platformă, legate de fiecare exponat și de istoria lui, fac din Google Cultural Institute o resursă educațională destul de consistentă. Nu toți profesorii de istorie își pot duce copiii în excursie la muzee – dar gândiți-vă numai la cât de fun ar fi orele dacă profesorii s-ar folosi de tehnologie ca să le arate totuși copiilor toate locurile astea. Cât ar învăța și cât le-ar deschide apetitul pentru cultură și călătorii.

Iar faptul că s-a lansat și în România, și că în curând o mulțime de alte muzee și locuri istorice vor fi integrate în proiect, nu poate decât să ne bucure.

organizator de evenimente, fotograf, owner Uncle Jeb Photo& Events, fost redactor Metropotam.ro, colaborări în presa culturală: Dilema Veche


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *