Are 36 de ani, este din L.A. şi pictează pe orice: de la pagini de cărţi vintage până la coperte de cărţi. Mike are un stil propriu de reciclare: ia cărţile vechi, le pune una peste alta parcă în rafturi imaginare şi creează personaje care se extind pe cotoarele cărţilor, ca şi acum tocmai ar fi evadat de acolo şi se pregătesc de o plimbare prin oraş.

Iar cele mai multe chiar au ieşit în oraş, sub forma de instalaţii prezente la metrou, în vitrine, în staţii de autobuz şi alte spaţii care le-au găzduit. Sculpturile din cărţi mai mici le-aş lua acasă şi după ce le-aş aranja pe şemineul imaginar, le-aş da drumul pe birou, pe lângă pereţi, chiar pe bibliotecă dacă s-ar simţi bine.

Instalaţie cu cărţi, personaj şi Mike la Hurley )( Space Gallery, în State, 2010.
S-au folosit cam 2000 de cărţi vechi şi acrilic.

Instalaţie la staţia de metrou Puorta Nova, din Torino, mai 2010.

Reminiscent, instalaţie cu peste 4.000 de cărţi într-un magazin Hurley din Laguna Beach.
S-a întâmplat în iunie 2010.

În cele mai multe cazuri Mike foloseşte un amestec de cerneală, creioane colorate, vopseluri acrilice şi lac. Personajele lui, pe care le vei regăsi în picturi de sine stătătoare sau pe pagini de cărţi vechi, parcă au coborât dintr-un film de Tim Burton. Sunt romantice, melancolice, un pic întunecate (cât să stârnească şi romantismul, şi melancolia), iar dacă e să vorbim ca la carte vin din expresionismul german al anilor ’20.

Slightly all the time, DesForges Gallery, 2008.
Foto: Dave Kinsey

Instalaţie în Galeria Hurley, iunie 2010.

În ordinea apariţiei: Falling for you (2010), Company of Myself  (2010), Man embarrassed by Dogs Hat Choice (2008)

Blue bird & Song of a bird (ambele din 2007)

Nu aveţi şi voi senzaţia că vă bântuie, că îşi vor face de cap când se stinge lumina rearanjând ordinea cărţilor pe care au fost desenate? Cine sunt ele? Păi spiritele cărţilor, scoase la lumină de Mike, de asta au cu toţii nişte figuri serioase, livreşti. Ele scrutează melancolic realitatea lor, a noastră e posibil să fie prea ştearsă, aşa că au venit să-i dea puţină culoare şi o altă dimensiune sau doar perspectivă.

Ca să trecem la lucruri mai poznaşe, din categoria cai verzi pe pereţi, elefanţi zburători, pisici gânditoare şi bufniţe misterioase, să ne familiarizăm şi cu poveştile celor acum cuvântă. Vedem imediat şi ce:

 

 

Elephant relaxing & Kangaroo (cerneală, creioane colorate, acril pe 31, respectiv 6 cărţi – 2007)

Self Portrait as Horse, desenat cu cerneală, creioane colorate şi acrilic în 2011.

Certainly not without serenade. Foto de aici.

The Common Enemy. Foto aici.

All we’re meant to be, 2009

Mike mi-a adus un pic aminte de Iluzionistul, cel mai mult de Corpse Bride al lui Burton, foarte puţin de Alice in Wonderland tot Burton, şi destul de mult de ilustratorul Edward Gorey.

L-am descoperit pe wall-ul editurii Vellant, unde de multe ori am dat peste lucruri de care nu am uitat cu una cu două 🙂

Man wanders into precarious situation, 2010

Fotografii de pe MikeStilkey.com, unde poate fi contactat dacă v-aţi îndrăgostit iremediabil de un personaj pe cărţi sau dacă vă gândiţi la o anume instalaţie.
Foto de deschidere: The Summer day is Done, instalaţie din 2011 în Galeria Gilman Contemporary

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *