Tom este un artist din Canada care demonstrează cum îţi poţi face casă bună din carte. Pentru el cărţile sunt cărămizi, din ele se fac turnuri (de fildeş şi de pagini), se deschid ferestre sau spărturi. Toată perspectiva lui arhitecturală traduce de fapt cum ne construiesc ele pe noi: se aşază solid, una peste alta, ca într-un turn permanent înălţat, că dacă s-ar face radiografii mai poetice, s-ar putea ca aşa să se vadă şi prin noi.

Pe de altă parte, cărţile chiar construiesc lumi, în noi şi în afara nostră, conturează o lume a lor, iar lumea asta, cu cetăţi şi pereţi proprii, de cucerit, şi cu spărturi spre lumea cealaltă, e reprezentată în expoziţiile lui.

Turnuri Babel sau turnuri de fildeş

 

Arguments reuneşte toate aceste clădiri cu pagini, care se întind din 1994 până în 2005. Pentru că nu e vorba de lucrări şi nici expoziţii noi, fotografiile nu sunt cele mai up to date 🙂

Dacă s-ar săpa în structurile “mentale” ale lumii “reale”, aşa ar arăta muzeul ei arheologic 🙂

 

Am mai văzut ceva atât de impresionat construit din cărţi în două cazuri: la Mike Stilkey şi la Alicia Martin. Altfel, pentru că ştim pe propria piele că şi un brăduţ din cărţi nu e chiar uşor de construit (mare grijă la bază şi la cum îl înalţi să nu cadă), nouă contructele lui livreşti chiar ne-ar fi luat spre o viaţă de om – şi poate aici bat migala şi grandoarea proiectelor.

 

Foarte fain efectul de curcubeu, de curgere, de spirală şi de timp al turnurilor.

 

Mai puteţi vedea lucrări din expoziţiile lui aici şi aici.

 

Sursa foto: Tom Bendtsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *