Marii noștri oameni politici nu au timp să se îndeletnicească și cu lectura. Ei conduc țara noastră. Bine, unii nici nu știu tot alfabetul, și asta îi încurcă. Dar pentru că vine – chiar și pentru ei – vacanța le-am pregătit o listă de lecturi pentru această vară și pentru aceia care se pregătesc să meargă la Rahova sau la Jilava chiar și pentru verile ce vor veni la răcoare. E adevărat, vor fi ocupați mai mult să scrie lucrări științifice să iasă de acolo, dar poate cine știe pușcăria le deschide apetitul…

Dăncilă: Abecedarul, Punguța cu doi bani, Aventurile lui Habarnam

Doamna premier, întrucât sunteți analfabetă vag funcțională, ar trebui să începeți ușor-ușor cu Abecedarul. Până la toamnă, dacă faceți progrese însemnate (deși șansele sunt mici), puteți încerca un picuț mai greu: Punguța cu doi bani. Și, dacă vă țineți de treabă, parcă vedeți că la vară ajungeți la elocința unui Daea și puteți să citiți cu voce tare Aventurile lui Habarnam. Curaj, doamna prmier, nici Banca Monetară nu s-a ridicat de azi pe mâine! Dacă erați deja alfabetizată, vă recomandam Legile fundamentale ale imbecilității umane, de Carlo M. Cipolla, dar, cum nu e cazul, deocamdată nu.

Dragnea: cărți cu maestrul combinațiilor pentru trei ani și jumătate cu executare

Dacă Justiția aservită statului paralel condus din realitatea paralelă de Soros-ul paralel nu își revizuiește atitudinea, Dragnea ajunge trei ani și jumătate pe cameră. Întrucât, când n-are vizită la vorbitor de la tânăra de impecabile moravuri, programul e destul de lax, se poate dedica unor lecturi care să-l ajute să se perfecționeze. Întrucât e limpede că idealul său în viață este să devină maestrul absolut al combinațiilor, ar putea să se dedice lui Ilf, dar și lui Petrov, cu seria lor de lucrări în care personaj principal este Ostap Bender, un bandit carismatic, care în timpul liber visa palmierii din Rio de Janeiro, Brazilia (cred că e limpede ce vrea să spună autorul). Puteți începe, domnule Dragnea, cu Douăsprezece scaune. Dacă nu vă place cu scaunele la închisoare, puteți încerca Blestemul tâlharului mustăcios, de Irina Teodorescu, scriitoare din România care publică direct în franceză și are succes pe la Paris, un oraș frumos (păcat că nu se poate vizita decât din libertate).

Nicolicea: Ferma animalelor

Cum Eugen Nicolicea, marele nostru erou la Revoluția din 1989 de la Turnu Severin, se comportă ca și cum și-a luat Parlament pe persoană fizică (e Parlamentul lui, cetățenii să stea acasă la ei), îi recomandăm Ferma animalelor. Nu are cuvinte multe și în unele ediții mai sunt și poze cu porci și alte animale. Să citească mai ales sfârșitul, când nu se mai știe care e omul și care e porcul.

Șerban Nicolae: Sectanții și Bandiții

Domnule Nicolae, pentru dumneavoastră, care ați ieșit din mantaua infractorului condamnat penal Cătălin Voicu, precum Dostoievski din Mantaua lui Gogol, merge ceva mai sovietic. Așadar, o lectură utilă: Bandiții lui Vasile Ernu. Și dacă tot sunteți în acest spirit răsăritean, puteți să încercați și Sectanții.

Iohannis: Dispărut fără urmă

Întrucât urmărim cu atenție și îngrijorare voaiajele pe mapamond ale președintelui nostru absent, pentru domnul Iohannis alegerea nu poate fi decât una – un volum la modă (are și mafie în el, e bine, e aparte). Îi zice Dispărut fără urmă. Semnat: Maj Sjowall și Per Wahloo.

Gabriela Firea: Îmblânzirea scorpiei

Pentru doamna Gabriela Firea, poet de renume mondial în Voluntari, membru în USR (nu săriți, oameni, că e Uniunea Scriitorilor din România!, plantația cuplului Manolescu-Vosganian), fire extrem de sensibilă (pătimește chiar și când e huiduită Simona Halep), o singură operă dramatică poate să fie pe măsură: Îmblânzirea scorpiei, de William Shakespeare. Doamne ajută.

Lia Olguța Vasilescu: Codul bunelor maniere

Poate că nu știați, dar – deși pe la admitere la doctorat se cere să știi, totuși, și o limbă străină, iar Lia Olguța Vasilescu a arătat pe la ONU că știe în egală, cvasinulă, măsură și engleză, și franceză – Lia Olguța Vasilescu este și doctor. În științe. Sociologie, nu te joci cu intelighenția oltenească. Deocamdată nu e și tovarășă academician, dar mai e timp. Pentru doamna Vasilescu, care se crăcănează ca în birt la Tecuci sau, de ce nu, Fetești, pe la întâlnirile marilor noștri oameni de stat, pentru doamna Vasilescu, partenera atât de expresivului domn Manda, care îi înjura ca la ușa cortului pe cetățeni pe facebook, singura lectură care pare să se impună în regim de urgență este Codul bunelor maniere. Doamne ajută din nou.

Dacian Cioloș: M-am hotărât să devin prost

Marele nostru inginer horticulutor Dacian Cioloș a reușit în sfârșit să facă pasul către politică, dar tot așa, timid, discret, elegant, central, rafinat, posibilitate loc parcare, ca la Bruxelles. Îi recomandăm lectură din M-am hotărât să devin prost, de Martin Page. Altfel, cu aerele astea europene, nu-l vedem prea bine.

Carmen Dan: Ghidul nesimțitului

Deși face eforturi însemnate să fie la înălțimea colegilor de partid, videleana de la Interne (cea care și-a scotocit prin prize până a dat de un microfon imaginar) ar avea mare nevoie, ca să rămână în alesul activ de partid, de un curs intensiv de nesimțire ca la carte. Deci, Ghidul nesimțitului, de Radu Paraschivescu.

Dan Barna: Arta războiului

Știu că nu știți cine e Dan Barna, e ok, nimeni nu știe. E un domn de la USR, deocamdată cuminte, n-a apărut că a băgat mâna pe la buget, să fie primit. Așadar, deocamdată, Arta războiului de Sao Tzu.

Bonus pentru Șică Orban – ceva bahic, aparte

Cum Partidul Național Liberal a ales să facă opoziție pe acorduri de mandolină, pentru marele nostru cantautor Șică Orban, liberalul-minune, o carte cu splendide accente bahice: Moscova-Petușki, de Venedikt Erofeev. La o adică, poate să i-o dea și lui Traian Băsescu, cel mai acătării politician român de opoziție, ceea ce nu spune multe despre Băsescu (despre Băsescu spune multe infractoarea mov din Costa Rica), dar spune multe despre Opoziție. Doamne ajută rău!

Scriitor și jurnalist, Andrei Crăciun este părinte-fondator al Recorder.ro și autorul îndrăgitului poem-roman Aleea Zorilor (Polirom, 2017).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *