James Doty este un băiețel isteț care trăiește, în anii 70, într-un orășel american obscur din California, Lancaster, în sânul unei familii cu probleme: un tată alcoolic și mai mult absent și o mamă depresivă, cu mai multe tentative de suicid la activ. Sărăcia agravează și mai mult situația acestei familii, dar – cum se întâmplă de multe ori – ea funcționează și ca un motor care pune în mișcare ambiția și dorința de a reuși în viață. În vacanța de vară de dinaintea clasei a VIII-a, James se plimbă cu bicicleta prin oraș și observă pe marginea drumului un magazin de accesorii pentru magie (Iepurele-Cactus, pe numele lui), în care, firește, e nerăbdător să intre, ca orice mare pasionat de trucuri și prestidigitație. Până aici, nimic neobișnuit, veți zice, o poveste banală despre un puști căruia îi plăcea să facă tot felul de scamatorii, ca să mai uite de scandalurile și de atmosfera apăsătoare din casă. Corect, doar că povestea nu se oprește aici. În magazin, micul James o cunoaște pe Ruth, o doamnă care intuiește potențialul încă nedescoperit al băiatului („știu să transform o flamă într-o flacără”) și care îi propune o aventură de o vară: să fie ucenicul ei în cel mai important fel de magie, o magie care-i va schimba viața pentru totdeauna. Puștiul, curios din fire, dar și temător în fața necunoscutului, acceptă provocarea și vreme de șase săptămâni învață de la Ruth niște trucuri (să le zicem, totuși, tehnici!) care-l ajută să-și depășească condiția și, da, să fie eroul visului american.

Fotografia e preluată de pe site-ul Tutu Foundation

Cartea doctorului James R. Doty este, ați ghicit, un life-story, cu toate ingredientele genului autobiografic, o poveste despre cum să dobândești succesul în viață, iluminarea, zen-ul ș.a.m.d. Partea bună e că, în avalanșa de literatură motivațională din ultimele decenii, cartea asta e altfel, e mai friendly, cum se zice. De ce? Păi, fiindcă injectează mult epic în toată rețetistica asta de cum-să-te-împlinești-în-viață (ale cărei principii sunt cam aceleași peste tot) și are un ritm foarte alert, cam ca un road movie bine făcut. Deși datele biografice o contraziceau, băiatul sărac și sensibil din Lancaster ajunge, peste ani, un faimos neurochirurg, putred de bogat, cu valențe de lider, gata să riște totul, dar și să piardă totul. Are, altfel spus, o viață care merită povestită. Și nu pentru aventurile din care s-ar putea face un film pe cinste, ci pentru mesajul lui Doty, izvorât din experiență, înțelegere și asumare: chiar îți poți schimba viața, dacă înveți niște trucuri simple și, mai ales, dacă le internalizezi, depășind stadiul de mecanică și de scamatorie.

Dar care sunt, de fapt, trucurile pe care James le învață, la început de adolescență, de la misterioasa Ruth? Cum avem de-a face cu o poveste scrisă de un neurochirurg, termenul cel mai potrivit pentru aceste exerciții mentale este acela de „neuroplasticitate”, un concept care s-a dezvoltat enorm în ultimii 20 de ani, demontând toate miturile despre creier existente până atunci. O spune explicit și autorul: „De fapt, pe tot parcursul secolului XX, se crezuse că creierul era fix, imobil și static. Astăzi știm despre creier că este caracterizat de o mare maleabilitate și că se poate schimba, adapta și transforma. Este modelat de experiență, recurență și intenție. Numai datorită progresului tehnologic extraordinar din ultimele decenii putem să observăm capacitatea creierului de a se transforma la nivel celular, genetic și chiar molecular”.

Pe scurt, e vorba de o serie de exerciții de concentrare, de reglare a respirației, de controlare a emoțiilor, de proiectare (deci, construire) a viitorului. Trucurile sunt atent explicate de dr. Doty, cu argumente științifice, dar într-un limbaj pe care îl poate înțelege ușor și un nespecialist: „Cu mult înainte ca oamenii să discute despre hormonii de stres, Ruth mă învăța să-mi reglez răspunsul fiziologic la stresul cronic și la pericol”. După relaxarea corpului, urmează, firește, o relaxare a minții, ușor de dobândit dacă exersezi suficient de mult: „În total, am petrecut trei săptămâni exersând trei metode diferite care să mă ajute să fiu conștient de gândurile mele și să-mi aducă liniștea minții. Concentrarea pe respirație, privitul fix la flacăra unei lumânări și, ultima metodă, mantra”.

Cele patru trucuri ale lui Ruth – descrise pas cu pas, separat de restul narațiunii – sunt următoarele: Relaxarea corpului, Îmblânzirea minții, Deschiderea inimii și Clasificarea intenției (pentru fiecare din aceste etape se oferă și un link către o variantă audio a exercițiilor). Și – spune Doty – acest training mental este accesibil oricui, cu condiția să persevereze și să exerseze regulat acești pași simpli: „În esență, cu toții avem capacitatea de a învăța aceeași magie. Am bătut la ușa puterii din mintea mea și eram pregătit să folosesc acea putere și să nu las pe nimeni sau nimic să mă oprească”.

Fotografia a fost preluată de aici.

Cartea, devenită la scurt timp după publicare (în 2016), bestseller New York Times, are și un subtitlu sugestiv: „Călătoria unui neurochirurg pentru a descoperi enigmele creierului și secretele inimii”. Enigmele creierului se referă, evident, la conceptul de neuroplasticitate de care vorbeam la început. Întrebarea e ce caută, totuși, inima în toată discuția asta – uneori, plină de amănunte științifice – despre neuroni, sinapse, schimbarea (inclusiv la nivel molecular!) a creierului ș.a.m.d. Are – și medical, și simbolic. Medical, fiindcă cele două organe (și despre fiecare dintre ele s-a crezut, în vechime, că ar fi sediul sufletului) sunt profund legate unul de celălalt. Simbolic, fiindcă doar deschizându-ți inima (spre ceilalți, spre schimbare etc.) te poți schimba cu adevărat, poți evolua și îi poți inspira și pe ceilalți să facă la fel.

OK, chiar nu mai era nevoie de încă o carte (motivațională) care să ne explice cum stă treaba cu gândirea pozitivă și cu filosofia lui „Yes, I can”. Totuși, chiar dacă disprețuiți genul, dați-i o șansă poveștii lui James R. Doty. S-ar putea să învățați câte ceva despre creier și despre ce se întâmplă acolo și chiar puteți chiar aplica cele patru trucuri ale lui Ruth, fiindcă e dovedit științific că meditația, tehnicile de relaxare și de reglare a respirației îmbunătățesc semnificativ funcția cognitivă și funcționarea sistemului nervos. Bonus, avem parte și de-o poveste de viață realmente incredibilă. Un cadou neașteptat. Numai bun de luat în vacanță, aș zice.

Dr. James R. Doty, În atelierul de magie. Călătoria unui neurochirurg pentru a descoperi enigmele creierului și secretele inimii, traducere din limba engleză de Ioana Chirilă, Editura Lifestyle Publishing, Colecția „Trebuie să știi”, 2018.

Cumpără cartea din librăria online Cărturești! Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *