Pentru ca Philip K. Dick + Hollywood = LOVE

Cel mai cunoscut exemplu, si cel care o sa fie intotdeauna in capul listelor de genul asta este Viseaza androizii oi electrice? (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Iar daca numele lui nu va spune mare lucru, povestea o stiti sigur, pentru ca este cea din Blade Runner (1982) al lui Ridley Scot, cu Harrison Ford, Rutger Hauer si Sean Young in rolurile principale. Considerat unul dintre cele mai bune filme SF produse vreodata, Blade Runner este, pentru multa lume, unul din putinele cazuri in care filmul bate cartea.

In volumul Furnica Electrica o sa gasiti cel putin trei povestiri de-ale lui Dick care au fost ecranizate. Amintiri garantate (titlu original We Can Remember It For You Wholesale) este una dintre ele. Filmul in care s-a transformat este una din productiile de tinerete ale guvernatorului Schwarzenegger. Vorbim de Total Recall (1990). Da, e cu tanti aia cu trei… ma rog, puteti sa vedeti si singuri 🙂

Raport minoritar, pe care o gasiti tot in Furnica Electrica, a adus doua alte nume mari de la Hollywood pe raftul cu ecranizari dupa Philip K. Dick: Tom Cruise si Colin Farell in filmul cu acelasi nume (Minority Report, 2002), in regia lui Steven Spielberg. Tot in 2002 era ecranizat Impostor (din nou o povestire care a aparut la noi in Furnica Electrica), cu Madeleine Stowe si Gary Sinise in rolurile principale.

Varietatea a doua (Second Variety) s-a transformat in 1995 in Screamers, iar in 2006 Keanu Reeves, Winona Ryder si Robert Downey Jr. apareau in Viziuni intunecate (A Scanner Darkly), regizat de Richard Linklater dupa romanul omonim – publicat la noi sub numele Substanta M – bazat pe experientele personale ale lui Dick cu drogurile.

De mentionat ar mai fi Next, din 2003, o ecranizare a nuvelei The Golden Man, cu Nicholas Cage si Julianne Moore, si  tot din 2003 Cecul sau viata (Paycheck), ecranizarea povestirii cu acelasi nume, cu Ben Affleck, Aaron Eckhart si Uma Thurman, si regizat de John Woo.

Cele mai recente ecranizari dupa Philip K. Dick sunt insa Radio Free Albemuth (2010) dupa romanul omonim – care din pacate nu a fost tradus in Romania, si Gardienii Destinului (The Adjustment Bureau), cu Emily Blunt si Matt Damon, pe care puteti sa il prindeti inca la cinema.

Acum cativa ani s-a zvonit ca se face un film chiar dupa romanul Ubik, care ar urma sa fie co-produs de fiica lui Dick, Isa Dick-Hackett si lansat in 2010. Din nu se stie ce motive, proiectul a fost abandonat, pana luna trecuta, cand au aparut noi zvonuri cum ca el a fost reluat si ca lansarea ar fi prin 2012-2013.

Eu zic ca avem un motiv bun sa trecem cu bine de cele 2365 de apocalipse care ne asteapta pana atunci.

4 comentarii
  1. Sorin Stanculescu

    Urmeaza sa se ecranizeze si The Man In The High Castle se pare, BBC a comandat deja o miniserie dupa carte. IN alta ordine de idei, si neavand nimic de a face cu PKD, astept cu nerabdare ca Ridley Scott s se apuce in sfarsit de ecranizarea lui The Forever War a lui Joe Haldeman, e care asteapta sa-l faca de vreo 25 de ani :).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *