Inițial, când ne-am gândit la topul ăsta, am vrut să scriem despre femei care ar putea să te bată măr. Echivalentele literare ale eroinelor pe care televiziunea le promovează fără nicio problemă, gen Xena și Buffy. Ne-am dat seama însă rapid că pe majoritatea le găsim în science fiction, fantasythrillere și literatură YA (precum seria The Hunger Games). Pentru că femeile puternice din literatură nu sunt cele care știu să se bată – ci sunt cele care își păstrează individualitatea într-o lume care le cere să renunțe la ea pentru a supraviețui. 

Atenție! Câteva spoilere.

Elizabeth Bennet – Într-o epocă în care, ca femeie, n-aveai altă șansă de a duce o viață decentă decât să te măriți bine, personajul lui Austen e ca un extraterestru. Lizzie nu numai că vrea să se mărite din dragoste – și, pentru că Jane Austen este darnică de obicei cu eroinele ei, chiar reușește într-un final să facă asta. Dar e inteligentă. Citește. Vorbește. Toate atributele care făceau o femeie complet neatractivă în Anglia Georgiană 🙂

Jane EyreCharlotte Bronte poate n-are umorul și optimismul lui Jane Austen, dar nu poți să citești Jane Eyre și să nu fii impresionat de forța unei femei ce, după o copilărie nefericită și friguroasă (mai ales partea cu frigul mi-a rămas în cap din prima parte a cărții), are tăria de caracter să refuze un bărbat pe care îl iubește și care ar putea-o face fericită numai pentru că omul are o nevastă nebună ascunsă în pod 🙂 Jane nu e frumoasă, e doar educată. Și are respect de sine, ceea ce nu prea multe femei ale epocii ei își permiteau când se trezeau cu buzunarele goale.

Fermina Daza – Dragoste în vremea holerei nu este tocmai o poveste de dragoste convențională (vezi aici recenzia noastră). Și nici Fermina Daza o eroină convențională. Pentru că, atunci când își alege bărbatul, îl alege cu capul, și îl iubește și îl respectă până la moarte – pentru că și el face același lucru – chiar dacă Juvenal Urbino n-a fost marea ei dragoste. Cine a zis că pragmatismul trebuie să strice o poveste de iubire?

Jessica din Dune – Face parte din Surorile Bene Gesserit, însă decide să încalce poruncile ordinului din dragoste, născându-l astfel pe Paul Atreides, ce va schimba definitiv soarta Imperiului. Puterea ei și încăpățânarea de a-și proteja familia o transformă într-un personaj cheie din Dune, o serie plină, de altfel, de eroine hardcore. Frank Herbert este unul din autorii care au înțeles că abilitatea femeii de a da naștere nu este un handicap, ci este un avantaj asupra sexului masculin.

Maya, Nadia și Ann din Trilogia Marte – Kim Stanley Robinson a creat o mână de personaje extrem de complexe și de umane (vezi aici recenziile noastre), iar printre ele se remarcă cele trei personaje feminine principale ale seriei: Maya, o frumusețe cu o personalitate colerică, o luptătoare, un lider înnăscut care se află în spatele tuturor celor trei revoluții marțiene; Nadia, diplomată și echilibrată, un conducător care nu produce antipatii și simpatii extreme, ca Maya, ci câștigă încrederea tuturor celor din jurul ei și este unul din arhitecții sistemul de guvernare marțian; Ann, retrasă, dar încăpățânată, o femeie despre care se spune că iubește pietrele mai mult ca oamenii și care dă naștere unei ideologii întregi centrate pe stoparea terraformării planetei Marte.

Olguța din La Medeleni – Spontană și energică, Olguta era genul care ar fi putut pune orice băiat la punct. Spre deosebire de sensibila Monica, Olguța era băiețoasă, dădea replici tăioase și avea o voință căreia nu i te puteai opune. Plus că era teribil de inteligentă (ca de altfel toate femeile de pe lista asta) și, inutil de spus, nonconformistă.

Mențiuni onorabile: Otilia lui Felix – pentru că, deși fuge cu un moș plin de bani, nu te îndoiești nicio clipă că n-a făcut asta și din dragoste pentru Felix, și Lisbeth Salander – e singurul personaj din listă care ar fi intrat în top așa cum îl gândisem inițial.

Rândul vostru. Voi ce eroine ați mai pune pe lista asta?

 

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

32 comentarii
  1. dealulcudor

    e plina literatura de femei puternice. daca faceti un top cu cele mai puternice personaje feminine e ca si acum am accepta cu totii rolul lor marginal in literatura.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *