Pentru ca disputa “ce e mai bun, cartea sau filmul” e inca destul de in voga (mai ales ca, in ultima vreme s-au ecranizat o multime de carti), initial articolul asta a pornit ca un listing de ecranizari de carti care ne-au placut foarte mult. Numai ca, pe masura ce insiram titluri de filme care nu fac de rusine cartile de la care au pornit, ne-am dat seama ca sunt atat de multe, incat era greu sa alegem doar cinci, sau zece.

Si pana la urma, cine suntem noi sa spunem ca Tacerea Mieilor e mai bun decat Pe aripile Vantului sau Blade Runner? Mai ales ca o multime de filme sunt ecranizari ale unor romane obscure, de care putini am auzit si pe care, cel mai probabil, ne-ar fi chiar greu sa le gasim publicate in Romania.

Asa ca am schimbat putin perspectiva. Pentru ca sunt unele carti pe care Hollywood-ul le-a ignorat – fie din lipsa de buget, fie din cauza ca sunt prea stufoase pentru a le compresa in doua ore (desi ambele probleme au fost depasite cu Game of Thrones, am zice noi). Asa ca iata o lista de carti pe care ne-ar placea sa le vedem la cinema. Si speram sa nu regretam asta 🙂

Kim Stanley RobinsonMarte Rosu: Am vrea sa vedem macar partea intai din trilogie, desi ne indoim ca asta se va intampla prea curand, avand in vedere ca o ecranizare ar implica un cablu imens care sa infasoara de doua ori in jurul planetei Marte, prabusirea uni lift de pe orbita, asteroizi de gheata care se topesc in atmosfera pentru a ajuta terrarformarea si o poveste care se intinde pe 40 de ani. Acum cativa ani, au aparut zvonuri cum ca ceva-ceva s-ar pregati, totusi. Nu stim daca sa ne temem sau nu.

Ursula K. Le GuinDeposedatii: Le Guin a fost intotdeauna sceptica atunci cand a venit vorba de filme facute dupa lucrarile ei. Singurul film de care autoarea a fost multumita a fost The Lathe of Heaven, la care ea a fost consultant. Deposedatii se petrece pe doua lumi diferite, una arida, alta verde, insa n-ar necesita eforturi imense din punct de vedere al efectelor speciale. Doar un regizor care sa nu-l transforme intr-un blockbuster superficial.

Larry NivenLumea Inelara: O lume artificiala, contruita pe un inel care se roteste in jurul unei stele. Care arata cam asa si asa. Mai e nevoie sa mai spunem ceva?

JD SalingerDe veghe in lanul de secara: Faptul ca Salinger a refuzat categoric sa vanda drepturile asupra romanului este suficient sa-l transforme intr-un premiu apetisant pentru producatorii de film.

Charles BukowskiFemei: Bukowski a avut parte de destule ecranizari, insa Femei nu face parte din ele. Se zvonea ca personajul lui David Duchovny din Californication ar fi fost creat pornind de la viata si opera scriitorului, asa ca deocamdata va trebui sa ne multumim cu atat.

Haruki MurakamiKafka pe malul marii: Pentru ca o ecranizare buna (eventual cu Murakami pe post de consultant) ne-ar putea ajuta sa intelegem mai bine calatoria lui Kafka. Si, eventual, care e treaba cu OZN-urile si cu pisicile vorbitoare.

Michel HouellebecqPosibilitatea unei insule: A fost deja ecranizat intr-un film de 3.8 pe IMDB. Se cere un remake, fiindca povestea lui Daniel si a clonelor sale s-ar putea transforma intr-un fel de  The Road existentialist si, daca e posibil asa ceva, mult, mult mai deprimant.

Margaret AtwoodOchi de pisica: O poveste feminista, si, in acelasi timp, despre rautatile copilariei, romanul lui Atwood este atat de personal, incat o ecranizare bine facuta ar fi cu siguranta extrem de emotionanta.

Kurt VonnegutSirenele de pe Titan sau Pianul Mecanic: Mai ales dupa Pianul Mecanic ar iesi un super film, cu toata lumea lui mecanizata si putinele posibilitati de scapare. Fiind prima sa carte, Pianul Mecanic e oarecum diferit de stilul care l-a consacrat pe Vonnegut.

Privind in soareJulian Barnes: Si vad o Jean naiva, imbracata scolareste, apoi sotie nefericita, pentru ca in final totul sa se transforme.

PosedatiiWitold Gombrowicz: Am vazut ca s-a ecranizat Pornografie (n-am vazut…), dar Posedatii chiar e un roman cinematografic, plin de suspans si cu o poveste foarte vizuala.

Bonus: Jocul lui EnderOrson Scott Card. Care e pe vine 🙂 Iar cititorii nostri ne-au sugerat pe Facebook Spuma Zilelor de Boris Vian si o ecranizare decenta dupa Dune. Cu ambele suntem perfect de acord.

7 comentarii
  1. Pingback: Pe Marte cu Kim Stanley Robinson « Bookaholic

  2. Pingback: Un playlist pentru Edgar Allan Poe « Bookaholic

  3. Pingback: Carantina de Greg Egan – in 2034, stelele dispar de pe cer « Bookaholic

  4. damaris

    personal as vrea o noua ecranizare la pe aripile vantului…stiu ca originalul va ramane unic dar unele carti au 5 ecranizari iar acesta doarta una…foarte putin

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *