În aerul cald de primăvară și-n soarele blând de-afară plutește un je ne sais quoi boem, o stare de bine și de creativitate. Astăzi este o zi cu un parfum deosebit de cafea și poeme și o semnificație aparte: este Ziua Internațională a Poeziei (21 martie a fost declarată de UNESCO, în anul 1999, la Paris, Ziua Internațională a Poeziei) și, totodată, sunt clipele în care un brand foarte prietenos și modern, Julius Meinl, ne dă posibilitatea să sărbătorim ziua de 21 martie în cel mai frumos mod posibil: scriind poezii și oferindu-ne, la schimb, o cafea vieneză aromată.

Sigur vă mai amintiți că, în toamna gri de anul trecut, Julius Meinl ne-a surprins și ne-a încântat cu inițiativele sale de a aduce poezia mai aproape de noi – mai întâi, a fost minunea care a tapetat un metrou cu post-it-uri pe care au fost scrise versuri ale unor poeți români foarte faini, bilețele care au putut fi luate acasă de către călători; i-a urmat ziua de 25 octombrie, zi în care brand-ul a lansat, în premieră în România, invitația de a ne plăti cafeaua cu o poezie; cercul s-a încheiat rotund și frumos o dată cu inaugurarea unicei Case a Poeziei la Fratelli Expresso Bar, moment în care pereții cafenelei au fost umpluți cu poezii trimise de noi, publicul, și scrise de un robot.

Anul acesta brand-ul despre care vă vorbeam a revenit în forță și ne provoacă, încă o dată, să ne amintim de poezie, să o facem parte din viața noastră cotidiană, să ne întoarcem la trăirile și emoțiile noastre și să le așternem pe șervețele de hârtie, bucurându-ne de tot ceea ce ne înconjoară și ne facem să fim noi. Așa că astăzi, 21 martie, ne luăm liber de la griji și probleme, ne descrețim frunțile, îi invităm pe cei dragi la o cafea și ne pierdem în poezii, scoatem volumele de poeme din bibliotecă, le ștergem de praf și le recitim pe acelea care sunt aproape de sufletul nostru, apoi le punem pe hârtie într-o cafenea Julius Meinl și le dăm baristei, care ne va oferi o cafea la schimb. Sau începem invers, cerând o cafea și apoi, inspirați de aburii ei, scriem câteva versuri proprii și le împărtășim și celorlalți. A propos, vă imaginați cât de specială ar fi o întâlnire serioasă, de afaceri să zicem, în care baristul își anunță clienții că în respectiva cafenea astăzi poezia este moneda de schimb, iar bacșișul se ”plătește” tot în câteva versuri? 🙂 Aș vrea să fiu acolo și să văd ce discuții interesante în jurul poeziei vor porni de la vestea în cauză.

Evenimentul ”Plătește cu Poezie”, parte a campaniei ”Poezia poate face lumea mai bună”, a debutat pe 25 octombrie 2013 și a strâns, în cele 80 de cafenele partenere din 31 de orașe din țară, 6.300 de poezii. Ispravă care s-ar traduce în 6.300 de oameni care au scris, într-o singură zi, la unison, poeme de tot soiul în cafenelele din orașele lor. Pentru că a fost atât de bine întâmpinată inițiativa Julius Meinl, brand-ul și-a respectat promisiunea făcută anul trecut și a decis să continue evenimentul, de data aceasta la o scară mult mai mare. Mai exact, numărul cafenelelor participante au fost dublate aproape: 150 în 55 de orașe din țară, de la Constanța la Timișoara, de la Giurgiu la Sighetul Marmației, de la Suceava la Craiova sau de la Cluj Napoca la Buzău (lista completă a cafenelelor poate fi găsită aici).

Plateste cu Poezie - 21 martie

Așa că lansăm și noi, odată cu Julius Meinl, o provocare pentru toți bookaholicii iubitori de cafea și poezii: haideți să dublăm și noi numărul de poezii strânse! Sau chiar mai mult. Țintim către 15.000 de poeme scrise într-o singură zi, da? 🙂

În plus, ne mai așteaptă o surpriză pentru cei conectați dintre noi, pentru cei care sunt dependenți nu numai de poezie, ci și de social media: dacă vă dați check-in public într-una dintre cafenelele participante la campania ”Plătește cu Poezie”, postând și o fotografie cu poezia pe care tocmai ați scris-o și punând hashtag-ul #poeziaexista sau/ și dând tag paginii @Julius Meinl Romania (pentru a fi identificați mai ușor de către organizatori), puteți câștiga niște premii care au toate șansele să vă inspire zilele :). Regulamentul, precum și premiile puse în joc, sunt de accesat aici.

photo 3

Toate acestea, precum și multe alte planuri de viitor ale brand-ului, le-am aflat miercuri, 19 martie, la o conferință de presă, în Casa Poeziei.

Casa Poeziei 2_small

Au strigat ”prezent” la întâlnire Luiza Vasiliu (Dilema veche, moderatoare), Tibor Dobri (Managing Director CEE South-East Julius Meinl), Radu Pilat (Managing Partner Heist Industries), Răzvan Țupa (poet invitat), Deliric și Adi Despot (care chiar nu mai au nevoie de nicio prezentare). Discuțiile purtate în cadrul conferinței de presă au fost aromate cu cafea Julius Meinl, cu bună dispoziție, zâmbete și numai cuvinte de laudă la adresa inițiativelor brand-ului – al cărui moto este Inspiring poets since 1862 – care susține nu doar prin vorbe, și ci prin fapte, poezia.

Deliric (Razvan Eremia)

Deliric (Răzvan Eremia)

S-a vorbit, preț de mai bine de jumătate de oră, despre legătura dintre creativitate și cafea – Luiza Vasiliu amintea că legătura dintre scriitori și cafenele nu este chiar nouă, exemplificându-și afirmația prin Pessoa, poetul portughez care avea masa lui rezervată într-o cafenea, unde mergea în fiecare zi și bea cafea, scria, mânca, se întâlnea cu prietenii și se uita la oamenii care treceau; iar Deliric a intervenit completând: ”Cafeaua fiind un catalizator pentru discuții și ajutând creativitatea, putem spune că toată poezia este scrisă cu cafea”.

Adrian Despot 2

Adi Despot

S-a continuat cu remarci despre dificultatea de a scrie poezii, despre provocarea lansată de Julius Meinl anul acesta – Deliric afirma că este ”convins că provocarea lansată de a strânge 15.000 de poezii va fi acceptată de către oameni. Nu cred că va fi nicio problemă. Oricum, eu aștept și inițiativa ia-ți o mașină cu o poezie sau ia-ți o casă cu o poezie și atunci sunt sigur că o să avem douăzeci de milioane de poezii”, încheia pe ton glumeț muzicianul –, despre ce fel de poeme vor scrie oamenii (Adi Despot – a cărui zi de naștere coincide cu Ziua Internațională a Poeziei – spunea, de exemplu, că se așteaptă ca publicul să scrie de la poezii simple pe care și le amintesc din copilărie și până la ”adevărate exfolieri ale sufletului”), despre evoluția și continuitatea evenimentului ”Plătește cu Poezie” în viitor – Tibor Dobri povestea că „proiectul Plătește cu Poezie a început din dorința Julius Meinl de a aduce poezia mai aproape de cotidian și de a schimba ceva. Avem încredere în puterea poeziei de a face o lume mai bună și de a stabili o tradițieîn fiecare an, de Ziua Internațională a Poeziei, consumatorii sunt invitați să scrie poezii în schimbul cafelei preferate. Succesul evenimentului de anul trecut ne-a determinat să îl ținem în acest an în ziua perfectă și de aceea aspirăm la un număr de 15.000 de poezii”, iar Adi Despot ne spunea că ”proiectele Julius Meinl m-au cucerit de la prima inițiativă. Când am intrat în metroul acela și am văzut cum arată tapetat cu poezii, mi-am zis că am murit și-am ajuns în rai” –, despre stimularea oamenilor de a fi creativi, s-a ajuns la Pharell și puternica legătură dintre poezie și muzică și parcă n-am mai fi plecat de acolo :).

Tibor Dobri (Managing Director CEE South-East Julius Meinl) - Copy

Tibor Dobri

Unde mai pui că Răzvan Țupa a trasat o punte foarte faină între anii 1862 – atunci când Julius Meinl lua naștere la Viena – și 1872 – când Eminescu publica un poem scris în cafenelele din Viena, despre atmosfera de acolo, despre cum cafeaua aduce aproape oamenii. Un deliciu!

Răzvan Țupa (poet) 2

Răzvan Țupa

În cele din urmă, numitorul comun al discuțiilor de la conferința de presă a fost poezia. Toți invitații au subliniat, într-un fel sau altul, cât de mult se bucură că Julius Meinl susține poezia constant, dincolo de marketing, prin evenimente de tipul celui de astăzi, 21 martie, când ne putem plăti cafeaua cu un poem.

Și acum, aveți liber la scriere de poezii și la savurat cafele! Eu deja mi-am pregătit un poem și gata, am plecat într-o cafenea Julius Meinl să-l dau și să mă bucur puțin de atmosfera creativă de acolo. Ne vedem, da? Nu uitați, 15.000 de poezii strângem azi! 🙂

photo

În cazul în care nu mă credeați pe cuvânt :). Voi ce poem scrieți?

Un comentariu
  1. Culai

    La po(e)mu-aista lăudat m-am prezentat pentru-o cahve.
    Ci, neştiindu-i calitatea, aiasta-i poezeaua me: de-i bună, dar cahveaua-i ră, s-o beţ’mneavoastră;
    de-i ră, păstraţi cahveaua, iar poezeaua na fereastră!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *