Miercuri, 7 iunie, de la ora 18:30, la Librăria „La Două Bufniţe” (Piaţa Unirii, nr. 11, Timişoara), va avea loc lansarea celui mai nou volum semnat de Bogdan-Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut recent în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Alături de autor, vor prezenta: Radu Pavel Gheo și Alexandru Potcoavă.

Cartea lunii iunie la Bufnițe

Roman de maturizare, roman al deformării, 12 povestiri cu acelaşi narator, toate aceste variante sînt corecte şi, în acelaşi timp, departe de a descrie cu exactitate Copilăria lui Kaspar Hauser, o reinterpretare a motivului literar al copilului crescut de lupi. Romanul lui Bobiţă, pasager al tramvaielor ceauşiste, explorator al vechilor crematorii şi al şantierelor din Berceni, este şi unul dedicat Bucureştiului, surprins în perioada sa de trecere de la socialismul luminos la democraţia originală. Dar cea mai importantă rămîne explorarea memoriei într-o proză ce se hrăneşte din materia vîscoasă a melancoliei.

 

Despre autor

Recompensat în 2014 cu Premiul „Tînărul scriitor al anului 2014”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a V-a, Bogdan-Alexandru STĂNESCU (n. 1979) este scriitor, eseist, traducător, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. În acelaşi timp, a publicat vreme de cîţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. A lucrat pentru emisiunea TV „Parte de carte”, iar din 2006 este coordonator al colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor „Prima mea…” de la Editura ART și în revista Iocan. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, iar în 2014, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis (Editura Cartea Românească), carte nominalizată la premiile Radio România Cultural. Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman și Edward Hirsch. A predat, mai mulți ani la rând, cursuri de introducere în editarea de carte și cursuri de literatură română contemporană la Universitatea din București. În prezent susține cursuri de creative writing.

Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu este cartea lunii iunie la Librăria „La Două Bufnițe”. Campania „Cartea lunii iunie” se desfășoară în parteneriat cu Editura Polirom. Partener media: Banatul Azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *