Ne-a cam cuprins nerăbdarea față de târgul de carte ce vine săptămâna viitoare. Ne uitâm ce loc mai avem prin bibliotecă, cum stăm cu bugetul, ce ne pregătesc editurile. Polirom s-a gândit că nu ne-ar strica niște cărți înainte de premierele Bookfest-ului (programul mare și complet aici), așa că avem pentru voi un pachet de trei cărți: Rostește-i numele, Singurătatea alergătorului de cursă lungă și În țara lui Dumnezeu.

Pentru a câștiga pachetul de cărți, trebuie să ne răspundeți la următoarea întrebare: Care sunt lucrurile care vă plac cel mai mult la Bookfest? De ce mergeți, ce experiențe ați avut, cum ați vrea să fie. Cel mai interesant răspuns câștigă!

Deadline: 25 mai, ora 17:00.

Câteva cuvinte despre fiecare:

Rostește-i numele – In anul 2007, Aura Estrada, tinara sotie a prozatorului american Francisco Goldman, are un accident fatal in Mexic, pe cind practica o forma extrema de surfing. Familia victimei il invinuieste pe sotul coplesit de durere si bintuit si el de gindul mortii. Acesta se hotaraste sa o reinvie pe Aura prin scris: relateaza viata ei, povestea lor de iubire, dar si tragicul sfirsit. In anul 2011, Francisco Goldman publica Rosteste‑i numele, o reconstituire detaliata pina la obsesie a vietii si mortii Aurei Estrada. Pentru a o scrie, autorul s‑a documentat citiva ani, in care a adunat orice farima de informatie posibila despre cea pe care a pierdut‑o, de la copilaria petrecuta in Mexico City, pina la ultima ei zi. Volumul, marcat inca de la inceput de drama din final, contine totusi numeroase momente luminoase sau pasaje umoristice, ce detensioneaza atmosfera. Este portretul viu, plin de pasiune, al unei povesti de iubire exemplare.

Singurătatea alergătorului de cursă lungă – “Nuvela Singuratatea alergatorului de cursa lunga (The Loneliness of the Long Distance Runner), detina­toare a premiului Hawthornden pentru literatura, a fost publicata in 1959 si ecranizata in 1962, dupa un scenariu scris de autor, in regia lui Tony Richardson. Filmul i‑a adus actorului Tom Courtenay (cunoscut publi­cului pentru rolurile de mai tirziu din filme precumDoctor Jivago sau Noaptea generalilor) un premiu Bafta pentru debut in 1963. Protagonistul, un tinar rebel, ajunge sa fie inchis, pentru o spargere, intr‑un centru de corectie unde i se ofera sansa sa ia parte la un concurs de cros pe distante lungi. Diminetile friguroase, chinuitoare si orele lungi de alergare il fac sa se gin­deasca la lumea din jur, cu ipocrizia ei, lipsa de mora­litate si telurile superficiale.”

În țara lui Dumnezeu – “Andre are zece ani si isi petrece vacanta la tatal sau, diplomat francez aflat in misiune in Cornul Africii. Pustiul descopera un univers fabulos: pe de o parte, militarii care se lupta cu piratii somalezi, pe de alta, stravechiul neam al afarilor. Se imprieteneste cu o fetita afara, Hani, care urmeaza sa fie supusa unui ritual interzis, mostenit de la faraonii egipteni. In timp ce copiii reconstituie scene din Razboiul stelelor si traiesc prima iubire, in jurul lor se pregateste o revenire brutala la realitate: revolutia araba se apropie, fetita e dusa intr-o padure unde o asteapta solota, excizia genitala, iar Andre este trimis de urgenta in Franta, la bordul unui avion militar.”

Câștigătoare: Georgiana! Felicitari!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


25 comentarii
  1. Ana Coca

    Iubesc cartea, îmi place să citesc, cartea este cel mai bun prieten al meu, singurul prieten care nu mă poate trăda. Ideea de a fi în mijlocul cărţilor mă atrage, de aceea felicitări pentru această iniţiativă, poate aşa vom reuşi să atragem mai mulţi oameni spre carte .
    Din păcate trăim într-o lume nebună, în care noţiunea de carte este primejdios ameninţată de aceea este bine că există asemenea iniţiative.
    Felicitări.

    Reply
  2. Sandu al-III-lea

    Daca doar jumatate din cei care se duc la mall ar sta acasa cu o carte in mana…ehe…unde ar fi Romania…e doar chestiune de mentalitate!Exclusiv.

    Reply
  3. Alexandra Bolboaca

    Este spariul rezervat cunoasterii , trairilor unor noi si intense emotii , intelegerea mai usoara si profunda a lucrurilor.Cititul poate fi un medicament.

    Reply
  4. Mihai angelica

    Cand merge la targ, sufletul este rasfatat. Atmosfera este unica; placerea este maxima, miroase a pagini virgine, vezi inteligenta si gusti cafea buna. Vreau sa intru in atmosfera anilor trecuti cu Provizorat, Gabriela Adamesteanu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *