Noi am fost foarte curioşi să ştim cu ce a plecat lumea multă de la târg, pentru că, ce mai, în jurul nostru se cumpăra, se plimbau sacoşe mai impunătoare decât umilele gentuţe de plimbat cărţi prin oraş. Aşa că, pe lângă previziunile noastre bazate pe cât de aglomerat e standul, în jurul căror titluri se creau grupuri şi cât de mare se dovedea coada la casa de marcat, ne interesa topul final, care arată cam aşa.

La Polirom, cei trei magnifici ai literaturii străine sunt, de fapt, patru: Orhan Pamuk cu Istanbul, urmat de Jeffrey Eugenides cu Intriga matrimonială şi de Ilf şi Petrov, cu cea mai nouă traducere, 1001 de zile sau Noua Şeherezadă .

Cât despre autorii de la noi, am aflat că cele mai căutate, respectiv luate acasă cărţi au fost: Filmul surd în România mută: politica şi propaganda în filmul românesc de ficţiune (1912-1989), de Cristian Tudor Popescu, un proiect care numai prin perioada pe care o acoperă sună foarte ambiţios; şi volumele Martei PetreuAcasă, pe Câmpia Armaghedomunului, care de curând a fost desemnată şi Cartea Anului, şi De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească.

Cum şi la târg standul Polirom găzduia Cartea Românească, aici cel mai vânat a fost Ultimul Canibal, jurnalul de antropolog al Hannei Bota despre călătoria ei în Arhipelagul Vanuatu, Oceania, şi triburile cu care a convieţuit, aventuri despre care v-am vorbit şi noi un pic. Matei Vişniec este încă în top, de data asta cu Dezordinea Preventivă, un roman manifest despre efectele suprainformării omului în zilele noastre, ca şi Radu Aldulescu. Deşi am surprins mulţi tineri, să zicem, cercetând faimosul Amanatul Colivăresei, cea mai cumpărată carte a fost, evident, şi cea mai recentă – Îngerul încălecat.

Luând-o în ordinea plimbării, la editura All, cum era de aşteptat, cel mai căutat a fost romanul Sanctus: l-am recomandat şi noi, am şi luat brunch-ul cu Simon Toyne, iar promovarea cu Andrei Gheorghe şi nu numai se pare că a dat roade – era o carte aşteptată. Adăugăm pe lista cu priză tot un roman din colecţia Strada Ficţiunii, Anticarul, de Julian Sanchez, şi un manual practic cu care cred că au plecat multe familii – Manualul Merck (un ghid de tratament şi un fel de medicul casei).

Primele 3 locuri la editura Paralela 45 au fost: Melcul pe povârniş, Arkadi & Boris Strugaţki; Paradigme universale, de Solomon Marcus; şi o carte practică –  Creierul lui Buddha. Neurostiinta fericirii, iubirii si intelepciunii, de Rick Hanson, Richard Mendius.

La Art, pe raftul cărţilor cel mai bine vândute stau: Memoriile unui bătrân crocodil, volumul memorialistic al lui Tennessee Williams; romanul lui William Styron, Daţi foc acestei case, şi albumul Istoria cărţilor, de Martyn Lyons, cu 226 de ilustraţii din istoria publicaţiilor, de la tăbliţele cuneiforme  până la revoluţia informatică. Doar cât eram eu în stand am văzut mame căutând şi imediat cumpărând Jurnalul unui puşti 4. Căldură mare, de Jeff Kinney, prin urmare fără doar şi poate îl punem în raftul celor mai căutate şi acasă luate.

La Curtea Veche, continuând pe linia ghidurilor practice, primul loc îi revine Mihaelei Bilic, cu Sănătatea are gust, manual de nutriţie pentru familie. Despre sfaturile ei în materie de slăbit sănătos v-am vorbit deja, acum e vorba de cum şi ce să mănânci ca să fii sănătos – i se spune primul tratat complet de nutriţie de la noi. Cum încă e criză, sfaturile de ieşire din ea sunt la mare căutare: cartea consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, Biletul de ieşire din criză stă bine pe locul 2 la vânzări. Casa Regală şi poveştile ei atrag, o ştiam încă de la Cartea regală de bucate, prin urmare Anul Regelui, scrisă de Principele Radu în onoarea Regelui Mihai ocupă locul 3. Să înţelegem media, de Marshall McLuhan, şi cartea cubanezului  Guillermo Cabrera Infante, Trei tigri trişti, completează topul Curtea Veche.

La editura Trei cele mai curtate cărţi de fiction au fost Înainte să adorm, de SJ Watson; Evanghelia după Iuda, de Adam Blake; Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut, de Jonas Jonasson. Le urmează un titlu de funky fiction, Totul contează, de Ron Currie Jr. (Editura Pandora M), și ceva despre care nu cred că putem spune nici funky, nici fiction – Căsătorie din dragoste. Oare mai există? de Pascal Bruckner. Încă nu avem un răspuns 🙂

Fanii romanelor polițiste au ales: Pact cu diavolul, de Lars Kepler, Tridentul lui Neptun, de Fred Vargas, si Vocile, de Arnaldur Indridason. Iar atracția numărul 1 și cea mai vândută carte, vorbind de psihologie și nu numai, a fost Cartea Roșie – ceea ce ne bucură având în vedere că vorbim de o investiție, e adevărat că pe măsura importanței cărții secrete a lui Jung, care rămâne cartea anului la editura 3.

La Nemira m-aș fi așteptat să găsesc în top cărțile lui Julian Barnes, dar nu a fost așa. Topul oficial include: saga lui George R.R. Martin,  Cântec de gheaţă şi foc ocupând locul I;  trilogia Jocurile foamei, de Suzanne Collins, şi Odiseea spaţială, de Arthur C. Clarke. Cât despre celelalte genuri, se impun două nume mari și diferite: Rodica Ojog Braşoveanu şi Raymond Chandler.

La Vellant, topul celor mai frumoase cărți bine vândute arată așa: Irvin Yalom cu  Solutia Schopenhauer și Privind soarele în față; misteriosul Iv cel naiv, cu al său volum Versez, care va fi lansat oficial joi, 8 decembrie, de la ora 19:00, în Cafe Verona; și doamna umorului scoțian, Muriel Spark, cu Serafimul și Zambezi. Integrala prozei scurte.

 

Concluzii? Cam greu: nu vorbim de ce a cumpărat o nișă, ci o mulțime foarte variată. Și așa cum cărțile practice ocupă un previzibil loc important, romanele polițiste pe al lor, sf-urile idem, la fel și cele mai promovate sau cărți-eveniment ale anului (un exemplu e Sanctus, un altul e Aleph, al lui Coelho, la polul opus e Cartea Roșie) completează tabloul. Cât despre noi, am răsfoit multe noutăți, iar un top 5 la minut le-ar include pe: Speranțe și Perspective, de Noam Chomsky, Marfă Reîncărcată, Versez al lui Iv, Jurnalul lui Anne Frank, Litera din Scrisoare Misterioasă, de Alex Leo Șerban.

Nu am primit topurile de la toate editurile, unele topuri încă se fac, dar revenim cu alte prime locuri proaspete.

owner Designist.ro, fost redactor Casa Lux; colaborări în presa culturală: Dilema Veche; co-autor al romanului colectiv Rubik


3 comentarii
  1. irina

    ma bucura mult ca cei mai vanduti la polirom au fost cei 3-4, avand in vedere ca sunt carti bune.
    vad ca lumea nu citeste numai carti din categoria: cum sa faci, ce sa faci etc
    la cat mai multe vanzari valoroase

    Reply
  2. Madalina

    da, asa e si e al naibii de bine 🙂 cu siguranta daca am pune laolalta cele mai vandute titluri de la polirom, cartea romaneasca, art, vellant ar iesi un top in care ne-am regasi. o lista dezirabil pentru orice bookaholic. iar dupa numarul mare al celor pe care i-am vazut in aceste standuri, zic ca suntem bine 🙂 acum, insa, o analiza a tuturor titlurilor bine vandute, tinand cont ca sunt edituri specializate pe ghiduri practice, self help etc. nu ar avea cum sa nu le includa si pe acestea.

    Reply
  3. Pingback: Cadou pentru mama de Crăciun. Alegeri sensibile, dilema persistă. « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *