Autor: Jean des Cars
Traducere din franceză de Irina Negrea
Colecţia: Istorie
Nr. de pagini: 416
Preţ: 49.00 lei

Editura Trei

„O carte pasionantă şi minuţios documentată.” – Le Figaro Littéraire

„Dacă există o dinastie care să întrupeze Europa, aceea este Casa de Habsburg”, scrie Jean des Cars în debutul acestei cavalcade pasionante prin istoria zbuciumată a Europei.

Destinul prodigios al Habsburgilor începe, în cheie minoră, în secolul al XI-lea, într-o fortăreaţă situată în cantonul elveţian Aargau, prinde aripi în 1273, odată cu alegerea, cu totul neaşteptată, a contelui Rudolf de Habsburg ca împărat al Sfântului Imperiu German, şi îşi încheie epopeea monarhică la Schönbrunn, pe 11 noiembrie 1918, când Carol al IV-lea semnează actul de renunţare la coroana imperială a Austriei.

Vreme de şapte secole, Habsburgii au dominat o mare parte a Europei, a Orientului Apropiat şi a Americii de Sud. Cuceritorul Carol Quintul, reformatoarea Maria Tereza, Franz Joseph şi legendara sa soţie Sisi, Zita, suverana datoriei, sunt doar câteva dintre figurile emblematice ale acestei familii excepţionale, care a marcat istoria. Neîndoielnic, dispariţia lor semnalează prăbuşirea unei lumi, dar numele lor rămâne veşnic sinonim cu înflorirea artelor, grandoarea politică şi identitatea europeană.

Pentru alcătuirea acestui volum incitant, în care faptul istoric documentat se întâlneşte fericit cu excursul jurnalistic profesionist şi bine calibrat, dar şi cu o anecdotică încântătoare, Jean des Cars, talentat raconteur şi recunoscut cronicar al marilor monarhii europene, a consultat arhive, a vizitat toate locurile-reper ale dinastiei, a realizat interviuri şi a cules mărturiile inedite ale împărătesei Zita şi ale arhiducelui Otto de Habsburg.

„Istoria este plină de maiestăţi individuale, însă Habsburgii întruchipează maiestatea dinastică. […] A ajunge să nu mai constitui doar o familie, să nu mai reprezinţi doar o ţară, ci un agregat de naţiuni, a stăpâni jumătate din Europa și o mare parte din America, a purta o coroană mai grea chiar decât coroana Imperiului Britanic, dar a te plimba, în același timp, prin Prater, cu o umbrelă sub braţ, iată un spectacol pe care omenirea nu-l va mai vedea vreodată.” – Paul Morand

„În 1919, prăbuşirea imperiilor şi, apoi, o redivizare geografică arbitrară elimină de la conducere familii vechi şi puternice, cum ar fi Romanovii, Hohenzollernii şi Habsburgii. După veacuri de prestigiu şi influenţă, vechile case domnitoare sunt şterse de pe hartă, asasinate sau surghiunite. Dar, în timp ce familiile imperiale din Rusia şi din Germania au fost nevoite, ulterior, să se mulţumească, după caz, cu nostalgii discrete, compromisuri regretabile sau reabilitări tardive, Habsburgii au luptat împotriva anihilării progresive la care erau supuşi, ripostând chiar împotriva ostracizării care le era impusă.

Nu fără eforturi sau adversităţi umilitoare, ei au reuşit să trăiască, să-şi refacă imaginea, să existe din nou, să impună respect faţă de numele lor înainte de anii ’40 şi să redobândească un loc atât în memoria vechii Europe, cât şi în noua construcţie europeană, ceea ce este un lucru excepţional.“ – Jean des Cars

Născut la Paris în 1943, Jean des Cars (pe numele întreg, Jean Marie de Pérusse des Cars) este un scriitor şi jurnalist francez, colaborator la Paris Match, Figaro Magazine şi Jours de France. Istoric reputat şi autor prolific, el şi-a creat un nume ca pasionat cronicar al marilor case dinastice europene şi al destinelor celor mai iluştri reprezentanţi ai acestora.

Printre lucrările sale cele mai cunoscute, multe dintre ele traduse în numeroase limbi, se numără Saga dinastiei de Habsburg, Saga dinastiei de Windsor, Saga dinastiei Romanov, Saga reginelor, Saga favoritelor, precum şi biografiile dedicate unor personalităţi istorice celebre, precum Ludovic al II-lea al Bavariei, împărăteasa Elisabeta a Austriei, prinţul moştenitor Rudolf al Austriei, împărăteasa Eugenia a Franţei şi multe altele.

Cea mai recentă carte a sa este Le Sceptre et le sang: rois et reines dans la tourmente des deux guerres mondiales.

 

Comunicat de presă al Grupului Editorial Trei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *