După ce am luat la întrebări scriitori, bloggeri, designeri și oameni din online, ne-am hotărât să află ce, cum și când citesc acei oameni care ne fac serile mai mișto cu muzica lor.
Am început cu Dekadens, o apariție cu ceva vechime pe scena românească, cu o vocalistă foarte charismatică și piese catchy. Citiți interviul de mai jos și încercați să vă imaginați muzica Dekadens cu versuri de Minulescu, Eliade și Eugen Ionesco sau Jonathan Safran Foer 🙂
1. Ce citești acum? Dacă nu citești nimic, care a fost ultima carte pe care ai citit-o?
ANDREEA: Milan Kundera – Identitatea.
VAVA (bass): Acum sunt intr-o perioada mai arida, citesc in special istorie (Din mainile valahilor schismatici, Ioan Aurel Pop si Istoria Imperiului Bizantin, Vasiliev).
JAN (chitară): Stephen King – Christine, anul trecut. De fapt am recitit-o!
DORU (tobe): Privire in viitor – Serghei Nikolaevici.
2. Cu ce cărți ai crescut? Care sunt primele tale amintiri cu cărți? Ce cărți o să păstrezi în bibliotecă pentru copiii tăi?
ANDREEA: Am crescut cu Fratii Grimm. Bunica mea imi citea minim 3 basme pe zi. Am strans o colectie intreaga de povesti in timpul copilariei– la un moment dat ajunsesem sa le stiu pe de rost. Le-as pastra pe toate in biblioteca, pentru ca sunt tare frumoase.
VAVA: Primele amintiri cu carti sunt cele de la bunica-mea. Fram, Aventurile lui Habarnam si Tom Sawyer sunt cele mai pregnante in minte. O rugam sa imi mai citeasca un capitol inainte de culcare si ajungeam sa mai cer “macar o pagina” cand termina si acel extra chapter.
JAN: Hmmm, multe, de la – sa zicem – Camil Petrescu, Rebreanu, Preda pana la Isaac Asimov, Norman Spinrad – Masinaria Rock`n`Roll.
DORU: De povesti, de colorat, comic books, dictionare…
3. Ce plănuiești de mult să citești și n-ai avut timp?
ANDREEA: Magicianul lui Fowles.
VAVA: Aici e mai greu. Citesc multa filosofie, simbolica, teologie, istorie, mai putina beletristica (de ceva ani, deja). Periodic, iau carti pe domenii, ce vreau sa citesc snur; atunci cand ma apuc de un domeniu, nu imi place sa ma opresc dupa o singura carte citita. Am un teanc de carti luate deja de jumatate de an, neatinse (intre ele un Evangheliar din 1862 si volumul 4 de la Magazinul istoric al lui Balcescu, 1845). In paralel, as relua niste Rodica Ojog Brasoveanu sau un Asimov, asa de seri cu geam aburit si zapada afara. Problema este ca nu ninge 🙂
JAN: As vrea sa recitesc Philip K. Dick, Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch.
DORU: Despre Dumnezeu si om – Din jurnalul ultimilor ani de Lev Tolstoi.
4. Unde, când și cât citești?
ANDREEA: Acasa, in cafenele, uneori in autobuz – dar devine din ce in ce mai greu sa ma concentrez, plus ca rareori gasesc un loc comod si neinghesuit.
VAVA: Citesc seara tarziu si in cada cu apa fierbinte. In rest nu am timp. In plus, partea cu cada fierbinte e un adevarat ritual. Urasc sa intru in apa cu cartea prost aleasa.
JAN: De regula seara in pat, acum ii citesc de exemplu lui Matei Legendele Olimpului.
DORU: Acasa, seara, pana adorm 🙂
5. Trei plăceri vinovate (cărți sau autori).
ANDREEA: Mmmm… e greu. Nu stiu cat de vinovate sunt, pentru ca la varsta respectiva au avut un impact asupra mea: Dama cu camelii, Agatha Christie… si cam atat.
VAVA: Eugen Uricaru, Kafka si Eliade. Oricat de blocati in ale lor ar fi…
JAN: Homer – Iliada/Odissea, Stephen King (tot), Mircea Eliade (Pe strada Mantuleasa).
DORU: Erotica.
6. Un autor pe care ți-ar plăcea să-l scoți la o bere. Un autor căruia i-ai trage un șut în fund. De ce?
ANDREEA: La bere cu Kafka. Sut in fund nu as trage nimanui pentru ca cred ca fiecare scriitor are publicul pe care si-l merita. Daca mie nu imi place, nu inseamna ca e prost sau ca merita un sut in fund. Nu incurajez violenta fizica 🙂
VAVA: Pe vremuri, mi-ar fi placut sa beau ceva cu Marcuse. Azi m-am mai domolit. L-as alege pe Neagu Djuvara. Cred ca este cel mai spumos povestitor in viata. Carti proaste, nu stiu, sunt multe, dar nu le tin minte cand ma dezamagesc. Habar nu am cui i-as da cu cartea in cap. Poate lui Eminescu, pentru ca era antisemit, iar noi toti ne mandrim cu asta. Sau cu el, dar tot aia e.
JAN: Mircea Dinescu! Corneliu Vadim Tudor, de ce, d-aia…
DORU: Ovidiu-Dragos Argesanu. Nici unul.
7. Cărți sau e-readere?
ANDREEA: CARTI!
VAVA: Carti. Carti. Carti. NU CITITI PE PC. Nimic nu schimba fetisul hartiei intre degete.
JAN: Carti.
DORU: Carti.
8. O carte pe care ai lua-o cu tine pe o insulă pustie. De ce tocmai aia?
ANDREEA: Ar fi probabil ceva scris de Eliade, pentru ca la el totul are mereu multiplu sens si nu m-as plictisi reinterpretandu-i opera. Cel mai probabil – o colectie de nuvele.
VAVA: Nu merge asa. Am scris un articol despre 8 carti pe care le-as lua cu mine. 8 si nu 10, ca sa taiem mai putini copaci. Chiar si asa, e imposibil sa alegi. Bataia e intre:
– Glorie (Uricaru)
– Eros si civilizatie (Marcuse)
– Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (Petrescu)
– Procesul (Kafka)
– Magicianul (Fowles)
– Samanismul si tehnici arhaice ale extazului (Eliade)
– 1984 (Orwell)
– Meteorii (Tournier)
Si nu am mai trecut Golemul lui Meyrink.
JAN: Daniel Defoe – Robinson Crusoe, as citi-o ca sa nu ma panichez , mi-ar mai stapani frica de a fi singur pe o insula pustie gandindu-ma ca au mai trecut si altii prin asta (cartea are la baza o poveste reala).
DORU: Robinson Crusoe. Pentru inspiratie…
9. Trei cărți pe care plănuiești să le citești în viitorul apropiat (și de ce).
ANDREEA: Cum ziceam mai devreme: Magicianul lui Fowles – pentru ca tine de cultura generala si mi-a fost recomandata, Cartea rasului si a uitarii (Kundera) – pentru ca imi place mult autorul, La Reine Claude (Claire Castillon) – pentru ca am cumparat-o acum 3 ani din Paris si tot nu am ajuns sa o citesc.
VAVA: Am 11 noi numere din Rahan (colectia originala, franceza) necitite.
JAN: In secolul “totul pe repede inainte” nu prea mai ai acest privilegiu boem de a avea timp si stare sa citesti carti!
DORU: Kombat KI – Ovidiu-Dragos Argesanu, The Big Gig: Big – Picture Thinking for Success – Zoro, Despre Dumnezeu si om – Din jurnalul ultimilor ani de Lev Tolstoi.
10. Cine scrie versurile cântecelor? Dacă ai putea convinge orice scriitor din lume să scrie versuri pentru voi, pe cine ai alege? De ce?
ANDREEA: De obicei le scriu eu, apoi mai intervin baietii cu sugestii pe ici, pe colo. Daca ma intrebi de versuri, inseamna sa aleg un poet. Numai ca nu am niciun poet preferat. Asa ca as face o combinatie intre Mircea Eliade si Eugen Ionesco (ca tot erau prieteni) – pentru versuri in romana, Claire Castillon – pentru melodiile in franceza (autoarea are o ironie incredibila si un stil direct inconfundabil) si Jonathan Safran Foer pentru engleza.
VAVA: La Dekadens, Andreea. Pentru Dekadens, pe nimeni altcineva. Cred ca front(wo)man-ul e cel mai potrivit sa simta si deci sa scrie ce spune publicului. Altfel, nu ai cum sa transimiti la aceeasi intensitate.
JAN: Eu, Andreea si, pe discul vechi, Mihai! Minulescu… nu stiu daca ar fi pe gen dar imi plac poeziile lui!
DORU: Andreea. Bob Daisley…
Foto: BARNA NEMETHI