Shahrnush Parsipur este autoarea bestsellerului Femei fără bărbaţi, o capodoperă a literaturii contemporane, interzisă de cenzura iraniană • Romanul a inspirat în anul 2009 o celebră ecranizare, pentru care regizoarea ei, Shirin Neshat, a cîştigat Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia.

Cu o carieră literară începută încă de la 16 ani, o diplomă în sociologie la Universitatea din Teheran şi un post de producător de televiziune, Shahrnush Parsipur părea că va avea o viaţă liniştită şi împlinită. Şi-a dat însă demisia din televiziune în semn de protest faţă de executarea a doi jurnalişti de către SAVAK şi din acel moment au început problemele.

A fost închisă cîteva luni, iar aceasta nu a fost singura perioadă pe care a petrecut-o în închisorile iraniene. În urma revoluţiei din 1979, cînd foarte mulţi civili au fost arestaţi şi executaţi, Shahrnush Parsipur a ajuns din greşeală într-o închisoare politică. Deşi nu i s-a adus vreo acuzaţie oficială, a rămas acolo patru ani şi şapte luni, timp în care a fost martora directă a tehnicilor de intimidare şi anihilare a opozanţilor regimului fundamentalist.

Hărţuită şi după ieşirea din închisoare, cu sănătatea profund afectată, a ales în cele din urmă calea exilului.

Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur, a apărut în colecţia „Hexagon”, traducere din limba persană de Cristina Ciovârnache, şi în ediţie digitală.

„Această carte este o mărturie impresionantă despre distrugerile unei epoci, dar şi despre integritatea şi curajul unei femei extraordinare.” (Kirkus Reviews)

Shahrnush Parsipur s‑a născut în 1946 în Teheran. A urmat sociologia la Universitatea din Teheran, iar ulterior a studiat filosofia şi civilizaţia chineză la Sorbona. Întoarsă din Franţa înainte de a‑şi termina studiile, în 1979, din cauza revoluţiei din Iran, a fost arestată în urma unei neînţelegeri şi a petrecut mai bine de patru ani în închisoare. Mai tîrziu a fost iarăşi încarcerată din pricina opiniilor sale disidente. A debutat cu povestiri, iar în 1976 i‑a apărut cel dintîi roman, Cîinele şi iarna cea lungă. Scrierile sale au atras atenţia cercurilor literare din Teheran, iar în 1992 a fost invitată într‑un turneu în America şi în ţări din Europa. La revenirea în Iran, a constatat că în ţară publicarea cărţilor sale fusese interzisă, prin urmare s‑a întors în Statele Unite, unde locuieşte şi în prezent. De aceeaşi autoare la Editura Polirom a mai apărut volumul Femei fără bărbaţi (2014).

 

Comunicat de presă al Editurii Polirom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *