Vrei să arăți ca o vedetă de cinema? Ca o intelectuală care posedă măsura optimă de sex-appeal, fără ca aceasta să fie excesivă? Ca un bancher cu înclinații artistice? Vrei ochi fumurii, sexy, glamour, cu vino-ncoace, senzuali, de păpușică… etc., etc.? Nicio problemă! În ziua de astăzi am ajuns să ne creăm propriile corpuri. Trupurile nu mai sunt văzute și trăite ca acea parte din noi pe care o îmbrăcăm, o parfumăm, cu ajutorul căreia alergăm și mergem sau pe care o dichisim; corpurile sunt cărțile noastre de vizită, aflate într-o continuă transformare, care fie ascund, fie trădează care ne sunt aspirațiile relativ la clasa socială, etnie sau gen. Dar care este prețul? Această carte formulează întrebări precum „de ce” și „cum” corpurile noastre au devenit atât de disponibile pentru a fi transformate; mai ales că aceste transformări care inițial par a fi stimulante dau apoi greș în a stopa durerea și ororile de care indivizii suferă și care, printre altele, țin de anxietate, rușine, sentimentul de a fi defect și de neiubit.

Susie Orbach este profesor la New School for Social Reseach din New York și la London School of Economics. A scris numeroase articole și cărți despre dinamica relațiilor de cuplu, despre relația femeilor cu corpul lor și despre relația analitică, printre care și Jumătate inocentă, jumătate înțeleaptăPovestiri despre relația dintre terapeut și pacient, apărută la editura Trei.

Ideea nouă conform căreia trupurile noastre sunt și ar trebui să fie mai degrabă o creație individuală decât simplul rezultat al biologiei presupune faptul că trupul ajunge să solicite cantități enorme de energie și devine, în prezent, o sursă a unor dificultăți considerabile pentru mulți, mulți oameni. Aproape fără excepție, modul în care oamenii gândesc și se simt în legătură cu corpurile lor a ajuns să joace un rol din ce în ce mai important în concepția pe care o au despre ce este bine și ce este rău. Ei cred că trupurile lor reprezintă manifestarea fizică a adevăratului lor statut existențial.
(…)

Pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să ne bazăm din ce în ce mai mult pe dispozitive protetice și să sperăm că vor fi produse medicamente pentru a opri pierderea memoriei. Dar acest lucru este foarte diferit față de dorința de a avea un corp trans-uman, o dorință care subliniază cât de instabilă și dezastruoasă poate fi în ziua de astăzi relația cu corpul nostru. Corpul a devenit mai degrabă o carcasă în care ne investim imaginația, decât un loc din care ne desfășurăm viața. Nu este o dovadă de luddism din partea mea să afirm că într-o lume în care relația cu corpul este una nebună, soluția nu constă în a fugi de materialitatea corpului, ci în a ne confrunta cu dificultățile pe care corpurile noastre le pun în plan psihic, personal și social.

Susie Orbach

Corpuri
Susie Orbach
Nr. de pagini: 224
Preț: 35 ron
Traducere din engleză de Simona Ligia Tutunaru
Colecția PSIHOLOGIA PENTRU TOȚI

Cuprins

Prefaţă
Introducere

1. Corpurile în vremurile noastre
2. Modelarea corpului
3. Corpuri care vorbesc
4. Corpuri reale şi mai puţin reale
5. În fine, ajungem şi la sex
6. La ce ne servesc corpurile ?

Mulţumiri
Note
Lecturi suplimentare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *