Jaume Plensa este un artist catalan căruia îi plac literele, pe care le distribuie fie în acuarelele-portrete (de văzut pe site drawings), fie în sculpturi mari sau chiar în proiecte urbane – cum ar fi acoperişul unei clădiri făcut din litere şi simboluri, care se desenează în umbrele proiectate. Nomade este un uriaş din litere, în stilul multor altor siluete gigant sculptate de Plensa în litere mari de oţel, amplasat în portul Vauban din Antibes, pe Coasta de Azur.

Sculptura are 8 m înălţime şi ce e foarte interesant, pe lângă perspectivele pe care le oferă în portul plin de yachturi albe, cu ziduri din piatră, de fortăreaţă veche, e că poţi intra în structura lui Nomade şi descifra totul din spatele literelor uriaşe care-l alcătuiesc.

Ce spune Jaume despre Nomade-ul său literae este chiar poetic:

“I always imagined that our skin is permanently tattooed with text – our life, our experiences – tattooed, but with invisible ink. And then suddenly, somebody is able to decipher these tattoos; that person becoming a lover, a friend. That is probably why I work with sculptures like this, this human form composed solely of letters, like cells. It’s almost biological.”

Uriaşul Nomade depăşeşte zidurile din piatră ale oraşului Antibes

Aşadar, dacă aveţi ocazia să ajungeţi pe Coasta de Azur, treceţi şi prin Antibes, să-l salutaţi pe uriaşul Nomade care priveşte Mediterana. Mai ales că puteţi intra până în “sufletul lui”, despre care tot Jaume Plensa spune:

It’s an open piece, inviting people to enter it, like a grand-mother embracing her children.

Surse: Font Feed şi My Modern Met

2 comentarii
  1. Daniela

    Literele ca literele dar cuvintele, ar fi fost mai mult decat super pentru a forma un astfel de momenent, ma gandesc ce fel ar fi aratat daca era construit din mai multe cuvinte ce reprezentau un singur cuvand, poate chiar adejective sau ceva in genul.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *