Eros şi identitate se întâlnesc în cartea Daneza a scriitorului David Ebershoff, al cărei subiect stă la baza filmului biografic The Danish Girl, ce a avut premiera în luna septembrie a anului 2015 la Festivalul de la Veneţia.

Film de Oscar, în regia lui Tom Hooper, cu Eddie Redmayne în rolul lui Einar Wegener / Lili Elbe şi Alicia Vikander în rolul Gerdei Wegener, The Danish Girl va rula în cinematografele româneşti din 8 ianuarie 2016.

„«The Danish Girl» este filmul lui Redmayne. Are un joc delicat, studiat, sensibil şi senzual care evidenţiază puterea interioară a personajului.“
canadaam.ctvnews.ca

Daneza_copertaPentru interpretarea sa, Eddie Redmayne este nominalizat la „The Golden Globes“ 2016 şi la „The Screen Actors Guild Award“ 2016 pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Publicat în anul 2000, Daneza este romanul de debut al scriitorului american David Ebershoff. Tema îndrăzneaţă a schimbării identităţii sexuale, inspirată dintr-un caz real, precum şi stilul rafinat, subtil şi complex al scriiturii au făcut din Daneza o carte aclamată de critică şi cititori. A primit Premiul literar Lambda pentru ficţiune transsexuală şi Premiul Rosenthal al Academiei Americane de Arte şi Litere.

„Daneza este o carte notabilă pe care trebuie să o citiţi neapărat înainte de a vedea filmul.“
New York Daily News

„…avem de-a face cu un psalm sublim despre o dragoste neobişnuită şi îndelung răbdătoare.“
The Boston Globe

Un subiect dificil de tratat fără a aluneca în vulgaritate şi, mai ales, intoleranţă, pe care David Ebershoff îl construieşte cu migală şi măiestrie în jurul întrebării: Ce e de făcut atunci când persoana pe care o iubeşti decide să se schimbe? Răspunsul poate fi găsit în povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză.

„Un roman fascinant, frumos prin aroma lui stranie, delicată şi prin profunzimea personajelor.“
San Francisco Chronicle

„O meditaţie sofisticată şi introspectivă asupra naturii identităţii umane.“
Esquire

David Ebershoff este scriitor, editor şi profesor. S-a născut în Pasadena, statul California. În prezent, este profesor de literatură la Columbia University şi editor şef la Random House.

 

Pentru cei care iubesc istoria şi vor să deschidă pagina plină de mister a anului 1912, Editura RAO anunţă apariţia cărţii: Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor, de Lucy Ribchester.

ClubulClepsidrelor_copertaPublicarea cărţii în limba română vine la scurt timp după premiera filmului britanic „Sufragetele”, avându-le în rolurile principale pe Meryl Streep, Helena Bonham Carter şi Anne-Marie Duff.

Londra, 1912. Jurnalista Frankie George realizează un interviu cu Ebony Diamond, trapezista-vedetă a circului din oraș şi sufragetă cunoscută. Între cele două femei se leagă rapid o prietenie, iar Frankie o urmează pe artistă într-un misterios magazin de corsete din Mayfair. Atunci când Ebony Diamond dispare în mod bizar chiar în toiul unei reprezentații, Frankie își dă seama că este captivă într-o lume plină de minciuni, chinuită de colegii jurnaliști în căutare de subiecte-bombă, de londonezii care au un fetiș pentru corsete, dar și de artiștii de la circ. Până la urmă, cum a dispărut Ebony, de cine se temea și ce se întâmplă în misteriosul magazin de corsete?

O dispariţie şi două crime oribile, corupţie politică şi misoginism sunt ingredientele care fac acţiunea incitantă. Marşurile sufragetelor, scufundarea Titanicului, crimele lui Jack Spintecătorul – toate prind viaţă în Londra edwardiană descrisă de Lucy Ribchester.

„Ribchester evocă foarte bine atmosfera râncedă a Londrei din acel noiembrie ceţos.” independent.co.uk

Lucy Ribchester s-a născut la Edinburgh în 1982. A studiat engleza la Universitatea St. Andrews şi a urmat cursuri de specializare în opera lui Shakespeare la celebrul Kings College. Clubul clepsidrelor. Vremea sufragetelor este primul ei roman.

 

Comunicat de presă al Grupului Editorial RAO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *