Într-una din zilele săptămânii trecute am simțit o nevoie acută de a intra și a mă fâțâi o vreme într-o librărie. O carte mi-a atras atenția chiar de la început –  Die Romantherapie (The Novel Cure : An A to Z of Literary Remedies – varianta originală în engleză, de Ella Berthoud & Susan Elderkin, Canogate Books, Edinburg, 2013). Am început să o răsfoiesc și m-a prins.

buyBook02

Mi-am amintit că în urmă cu câțiva ani dădusem pe site-ul The School of Life de o secțiune dedicată biblioterapiei. Încă îmi sunt proaspete în memorie recomandările de acolo. De exmplu celor cu inima frântă li se recomanda Evgheni Zamiatin cu Noi (cu accent pe povestea de dragoste dintre D503 și I-330) sau Sthendal cu Despre iubire. Pe cei cei aflați în șomaj i-ar fi putut ajuta citirea lui Moby Dick sau În căutarea timpului pierdut. Cine are nevoie de job când îl ai pe Proust? Tot aici îl găseai și pe Joyce cu Ulise sau (logic) pe Alain de Botton cu Cum poate Proust sa îți schimbe viața.

Deși șablonară, ideea era să încerci să valorifici cât de mult poți chiar și o astfel de perioadă mai puțin fericită pentru unii, fiindcă, în cele din urmă pe lângă jobul găsit, persoana respectivă ar fi rămas și cu satisfacția citirii a peste 3000 de pagini. Și mai erau și altele, pentru cei deprivați de somn sau pentru cei proaspăt pensionați. Tot pe SOL am dat de niște articole din Easy Leaving, o revistă de lifestyle din Marea Britanie, în rubrica Cultural Prozac, The Culture Prescriptions. În funcție de diferitele probleme de viață  sau de starea de spirit pe care o aveau cititoarele care solicitau serviciile celor două autoare (Morgwen Rimel și Ella Berthoud) primeau recomandări despre ce cărți să citească, ce muzică să asculte, la ce filme să se uite, ce să viziteze  și ce să încerce. Chiar nu îmi mai aduc aminte recomandările de lectură, știu doar că nimic nu îmi era cunoscut (cred că în mare parte erau cărți motivaționale), dar câteva din celelalte recomandări tot am reținut, cumva pentru că erau pe lungimea mea de undă: filme ca Me and you and evreyone we know, Synecdoche New York, Howl’s Moving Castle, Harold and Maud, recomandările de muzică te trimiteau la Sigur Ross, Bloom sau Grace Jones, iar printre experiențele haioase propuse era participarea la niște cine conversaționale organizate de SOL la unele dintre cele mai renumite restaurante din Londra unde te întâlneai cu alte pesoane și se făcea un fel de schimb de concepții de viață.

Nu am cumpărat cartea deoarece m-am gândit că ar fi mai potrivit, totuși, să o comand în engleză. Ajunsă acasă am început search-ul. Și cine credeți că promova The Novel Cure: An A to Z of Literary Remedies? The School of Life, normal. Autoarele sunt biblioterapeutele de la SOL.

Cu atâta informație la îndemână și cu trimitere din trimitere mă mir uneori cum reușesc să ajung în aceleași locuri. Oricum, cred că e sănătos să ai câteva repere-ghid când vrei să cauți ceva, altfel riști să o iei razna și în final să realizezi că n-ai spălat nici vasele, n-ai dus nici câinele la plimbare, ce să mai zic de gătit sau de cartea pe care voiai să o termini…?! N-ai făcut altceva decât să stai câteva ore bune pe net și mai că ești pe punctul de a te pricopsi și cu o depresie.

Vă recomand să accesați site-ul The Novel Cure. E super interesant. Iată scurta introducere a cărții:

Are you weary in Brain and Body? Do you desire a Positive Cure for your Pessimism? Do you require Bronte to re-boot your Broken Heart? Do you despair of your Nose? Can Fielding open your Flood Gates? Or Pynchon purge your Paranoia? May we administer Austen to curb your Arrogance? Hemingway for your Headache? An injection of du Maurier for your low Self-Esteem? Are you Shy, Single, Stressed or Sixty? Are your Vital Statistics in need of some Spark? May we massage you with Murakami? Ease your pain with Woolf or Wodehouse? Do you require the Very Book to lessen your Loneliness?

La secțiunea remedies veți găsi câteva fragmente. Afecțiunile cu recomandările de rigoare sunt prezentate în ordine alfabetică. Mai jos câteva exemple:

A

Apathy: The Postman Always Rings Twice James M Cain

B

Broke, being: The Great Gatsby F Scott Fitzgerald; Money Martin Amis;

Young Hearts Crying Richard Yates

C

Carelessness: The Little Prince Antoine de Saint -Exupéry

D

Death, fear of: White Noise Don DeLillo; One Hundred Years of Solitude Gabriel García Márquez

I

Insomnia: The House of Sleep Jonathan Coe; The Book of Disquiet Fernando Pessoa

J

Judgemental, being: The Reader Bernhard Schlink; Pobby and Dingan Ben Rice

L

Lovesickness: The Price of Salt Patricia Highsmith

Q

Querulousness: Death and the Penguin Andrey Kurkov

P

Procrastination: The Remains of the Day Kazuo Ishiguro

U

Unemployment: The Wind-Up Bird Chronicle Haruki Murakami

Y

Yearning, General: Silk Alessandro Baricco

Z

Zestlessness: Ragtime El Doctoror

Dacă tot am încercat să vă stârnesc curiozitatea, mă gândesc că n-ar fi nepotrivit să vă fac puțin și în ciudă. De la prescripțiile culturale dintr-o revistă glossy sau de pe un site de educație alternativă se pare că nu a fost prea mare pasul până la un program guvernamental al cărui scop este însănătoșirea prin lecturi recomandate. Cu alte cuvinte, uneori, în loc de medicamente, în Marea Britanie se prescriu cărți (Reading Well Books on Prescription). Programul a intrat în vigoare din primăvara anului trecut. Un proiect de sănătate publică de o asemenea anvergură, dezvoltat de The Reading Agency în colaborare cu Society of Chief Librarians și susținut de niște parteneriate cu greutate precum Royal Colleges of General Practitioners, Nursing and Psychiatrists sau The Department of Health, pe mine, cel puțin, mă duce cu gândul la o societate bookaholică utopică. 🙂

Mai jos sunt câteva informații dintr-o broșură de prezentare (Books on Prescription)

Picture6    Picture7

Ok, am glumit cu făcutul în ciudă, mai degrabă aș vrea să vă pun pe gânduri, sperând că ideea acestui proiect să deveină sursă de inspirație și la noi.

Păi bine, bine ați putea spune, întâmplare, amintiri, recomandări, școli aternative, proiecte de sănătate, dar cu biblioterapia cum rămâne? Nu suntem lămuriți, în fond, care-i treaba cu ea.

Urmează. Avem un interviu nou-nouț cu un biblioterapeut. Așa că rămâneți prin preajmă!

 

Psiholog de profesie, a lucrat în domeniul dezvoltării şi trainingului. Momentan, expatriată în Germania, se ocupă de îmblânzirea limbii, iar în timpul rămas are grijă, cu neostoită pasiune, de cărţi şi de alte minuni. Adeptă a cultului "bucuria vieţii", e responsabilă cu colectarea de zâmbete şi poveşti.


Un comentariu
  1. Pingback: Credeți în virtuțile vindecătoare ale cititului? - UTIL DE ȘTIUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *