Ei bine, nu mai avem motive să ne plângem că n-am făcut Facultatea de Litere sau de Limbi Străine sau că n-am studiat ca lumea literatura în liceu și de aia nu știm cum să plasăm o carte în context, la ce să ne uităm atunci când citim, de la structură la cum sunt construite personajele, sau că n-am auzit de vreun scriitor cunoscut. Cantitatea de informație de pe internet e uriașă și știm cât de greu poate fi să filtrezi. Există însă cursuri de literatură de universități mari, fie audio, video sau text, puse la dispoziție gratuit pe net.

Am selectat doar câteva dintre ele:

Approaching Shakespeare – Emma Smith (Oxford) – vrea să arate în câte feluri poate fi înțeles și interpretat Shakespeare

Challenging the Canon (Oxford) – își propune să aducă o perspectivă nouă asupra clasicilor

Existentialism in Literature and Film – Hubert Dreyfus (Berkeley) – cursul este organizat în jurul încercărilor de a reinterpreta divinitatea în literatură și film

Expansive Poetics – Allen Ginsberg (Naropa University) – exact, un curs de literatură ținut de Allen Ginsberg. Vorbește despre futurism, dadaism, despre Esenin, Tristan Tzara, Andre Breton, Anna Akhmatova și mulți alții.

Jack Kerouac – Allen Ginsberg (Naropa University) – încă un curs ținut de Allen Ginsberg, de data aceasta despre nimeni altul decât Jack Kerouac (și partea 2 aici)

Literature and Psychoanalysis – John Fletcher (University of Warwick)

The Literature of Crisis (Stanford) – Platon, Sofocle, Voltaire, Shakespeare, Virgil sau despre momentele de criză și provocări

Hemingway, Fitzgerald, Faulkner – Wai Chee Dimock (Yale)

Modern Poetry – Langdon Hammer (Yale) – despre tehnici, teme și cei mai importanți reprezentanți, de la Yeats, Eliot la Pound.

Introduction to Theory of Literature – Paul H. Fry (Yale) – cursul oferă un background teoretic bazat pe curentele și teoriile literare din secolul 20.

Surse și mai multe cursuri: Oxford, YaleOpen Culture, Education Portal, MIT, Online College

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


3 comentarii
  1. Daiana

    Foarte utile linkurile. Mulţumim! Din când în când apar cursuri faine şi pe platforme de tipul Coursera dar trebuie pândite.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *