Decembrie e o lună ușoară din punct de vedere editorial. După nebunia noutăților de la Gaudeamus, editurile iau o mică pauză și, în general, se publică puțin și mai mult cărți ușoare sau cu specific de Crăciun.

 

FICȚIUNE

În categoria ficțiune, în decembrie au apărut mai multe reeditări (în ediții noi sau reeditări ale unor ediții deja existente) din autori clasici și contemporani: Falsificatorii de bani. Porumbelul și Amintiri de la curtea cu juri. Sechestrata din Poitiers, de André Gide; Aventurile lui Alice în Țara Minunilor. Alice în Țara din Oglindă, de Lewis Carroll; În căutarea timpului pierdut. Prizoniera. Plecarea Albertinei, de Marcel Proust; Iubiri caraghioase, de Milan Kundera; Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes; Peripețiile lui Nastratin Hogea; Ucenicul asasinului, de Robin Hobb; Femei, de Charles Bukowski; Casa umbrelor, de Charles Dickens; Shantaram și Umbra muntelui, de Gregory David Roberts.

Alte apariții noi: Antropologie și o sută de alte povestiri, de Dan Rhodes; Assasin’s Creed. Renașterea, de Oliver Bowden; Salonul VIP, de Jens Lapidus; Poneiul roșu, de John Steinbeck; Călătorind prin Europa de Est, de Gabriel García Márquez; O viață mai bună, de Anna Gavalda.

 

NONFICȚIUNE

Una dintre cele mai mari bucurii editoriale a fost, pentru mine, apariția a două cărți noi în Colecția Narator a Editurii Publica: Ce are asta de-a face cu mine? O crimă din martie 1945. Povestea familiei mele, de Sacha Batthyany, și Viaţa păstorului. O poveste din Lake District, de James Rebanks. Îmi place mult colecția asta, e plină de povești de viață interesante, scrise într-un stil accesibil și prietenos. Tot la Publica a apărut o carte care vorbește despre un concept foarte la modă zilele astea, Cartea despre hygge. Arta daneză de a trăi bine, de Louisa Thomsen Brits.

Apariții notabile sunt și volumul lui Orlando Figes, Revoluția Rusă. 1891-1924. Tragedia unui popor, o carte de istorie distinsă cu numeroase premii de prestigiu (Wolfson Prize, NCR Book Award, W.H. Smith Literary Award, Longman/History Today Book Prize, Los Angeles Times Book Prize.), dar și volumul de fotografii al Teodorei Maftei, Viața te obligă. Nu renunța nici în ruptul capului.

Alte apariții interesante: Mihai Eminescu. Despre limbă, cultură, teatru, ed. îngrijită de Dumitru Irimia; Începutul modernizării culturii române și racordarea la Occident prin traduceri, de Andrei Corbea-Hoișie și Eugenia Dima; Catastife de negustori din Țara Românească. Secolele XVIII-XIX, de Gheorghe Lazăr; Ce să facem cu creierul nostru?, de Catherine Malabou; Bucureștii în 1886. Din memoriile unui diplomat sârb, de Chedomille Mijatovich; Zoomenirea, de Desmond Morris; Ghetoul din Chișinău. 1941-1942, de Paul Shapiro.

Pe lângă Crăciunul Johannei, specială pentru Crăciun, au mai apărut și alte cărți de colorat pentru adulți. Una dintre cele mai frumoase astfel de cărți este Regatul Plantelor, rodul unei munci de ani de zile și al unei colaborări a autoarei cu Grădina Botanică din București. Alte două astfel de apariții au fost două cărți din universul Harry Potter: Harry Potter. Carte de colorat și Harry Potter. Creaturi magice. Tot din categoria cărți pentru hobby, menționez și cartea de bucate a uneia dintre cele mai cunoscute bloggerițe culinare, Jamila Cuisine, de Geanina Staicu-Avram.

 

CĂRȚI PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI

Cea mai importantă veste a lunii, în ceea ce privește cărțile pentru copii, a fost lansarea colecției de cărți pentru copii a Editurii Polirom, Polirom Junior. Colecția a debutat cu patru titluri, dintre care două foarte interesante: Casa Heap, de Edward Carey, și Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său, de Elif Shafak. Celelalte două titluri sunt În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella, și Viaţa secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd.

O altă apariție de excepție este o nouă versiune a celebrei Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll, cu ilustrațiile minunatei Rébecca Dautremer (o știți, probabil, din volumul Prințese date uitării sau necunoscute). De asemenea, au apărut mai multe cărți de Crăciun pentru copii: Crăciunozaurul, de Tom Fletcher; O amintire de Crăciun / A Christmas Memory, de Truman Capote; Aventurile Râmei Oli în Laponia, de Olga Gudynn; Poveste de Crăciun, de Charles Dickens; Crăciunul lui Mog, de Judith Kerr.

Alte cărți de copii interesante: Se mută circul înapoi. Antologie de poezii pentru copii, de Marin Sorescu (cu ilustrații de Ileana Surducan); Punci cu porunci, de Michael Ende; Frumoasele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore, de William Joyce; Povești care te fac să visezi frumos, de Isabel Abedi; 365 de povești de seară, ed. Disney; Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia, de Selma Lagerlöf; Vrăjitorul din Oz, de Frank Baum.

 

sursă cover foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *