Iv cel Naiv poezii

Iv cel Naiv, deja celebrul poet anonim care cară în spate un dram de naivitate, a revenit cu un volum nou-nouț, publicat tot la Editura Vellant16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu. Cea de-a patra carte a lui Iv s-a lansat fix acum o săptămână, la Cărturești Carusel, printr-un performance poetic cu totul și cu totul special, așa cum îi șade bine unui poet popular. 

Personal, l-am descoperit pe Iv cel Naiv acum câțiva ani, pe la sfârșitul facultății, nu-mi mai amintesc cum (bănuiesc că din link în link). Știu că m-a izbit atunci simplitatea poeziilor lui, universul său tematic poetic, desprins din fiecare dintre noi, dar și felul în care reușea să ajungă la oameni, deși nu i se cunoștea identitatea – bine, de fapt, sunt convinsă că și grație anonimității sale a devenit atât de simpatic cititorilor.

Candoarea versurilor lui m-a prins și, din când în când, mai accesam site-ul lui sau intram pe pagina sa de Facebook. Au urmat Versez, Uibesc și Nesfârșesc. Recunosc, l-am invidiat mult timp pentru cât de atipic și, totodată, dezinvolt (pare că) scrie. Iar acum, la 16 poezii pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu, l-am invidiat pentru ideea inedită a volumului, pornind de la titlu și mergând spre cum arată aceasta – o carte mică, aproape de buzunar, de citit cap în cap, cum spune Iv. E o carte frumoasă foc, atât fizic, cât și din punct de vedere al conținutului, care te topește.

versuri Iv cel Naiv

Volumașul cu pricina are formatul de 11 x 16 x 1 cm (asta așa, să vă puteți imagina cum arată), 32 de pagini – pentru că cele 16 poeme sunt dublate -, are coperte cartonate, colorate, și ilustrații fermecătoare realizate de Vali Petridean.

Iv cel Naiv poezii

16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu Iv cel Naiv 2
16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu
se joacă creativ cu cititorii – o deschizi și vezi că o poți împărți cu partenerul / partenera tău / ta, unul de-o parte, altul de cealaltă; unul citește pe pagini cu nuanțe de roșu, celălalt în combinații verzi; unul îl așteaptă pe celălalt să termine de citit poemul pentru a da, împreună, pagina spre altul; cartea încape într-o palmă, una de-un fel, alta de alt fel, ale căror degete se pot atinge în timpul lecturii; cei doi cititori sunt față în față, nu unul lângă celălalt, și se pot privi în voie când își ridică ochii de pe pagină. Poate fi citită de la început la sfârșit sau de la sfârșit la început – și cine poate să spună care e începutul și care e sfârșitul? 🙂

Iată de ce afirmam, mai devreme, că-s invidioasă: pentru că Iv cel Naiv a găsit soluția perfectă de a demonstra, concret, cum poate poezia să-i apropie pe oameni, publicând o carte care chiar asta face, te determină să o citești la dublu și, mai mult decât atât, să o împărtășești cu cel / cea drag / -ă. Până la urmă, poezia e cu noi, în noi, lângă noi, oriunde ne-am duce și orice am face, în momente cheie din viețile noastre – atunci când ne îndrăgostim, când suntem deprimați, când suntem veseli, când trecem prin perioade furtunoase, etc. Avem clipe când lăsăm poezia să respire, dar și vremuri când o sufocăm, o consumăm în porții mari, din nou și din nou.

poezie Iv cel Naiv

Iv cel Naiv vine și ne potrivește ceasul acesta poetic, îl resetează și-l face să sune, să vibreze în noi. Poemele din cărticica aceasta sunt egale cu ele însele, stârnesc emoții intense, vorbesc despre iubire cu acea inocență și uimire specifică sentimentului, aduc sub reflectoare privirea îndrăgostitului care caută trupul iubitei (sau invers) și pe care aproape că îl venerează, dar scot la iveală și durerea, suferința pierderii, dispariției celui iubit, angoasa, agonia, neputința, capitularea. Pe scurt, găsiți aici multele fețe ale dragostei, cu tot ce are ea de oferit sau de luat de la noi, cu arome dulci sau amare. N-ai cum să nu rezonezi cu poeziile lui Iv, sunt după chipul și asemănarea noastră, pentru toți și pentru toate.

poezie Iv cel Naiv iubire

Vali Petridean construiește, complementar, vizual, o lume încântătoare, alegând „imagini”, secvențe din versuri și dându-le contur de jur împrejurul poemelor. Colaborarea dintre Iv cel Naiv și Vali Petridean e cum nu se poate mai potrivită, și de data aceasta. Împreună, scot un volum ca un dar neașteptat, de ținut aproape și răsfoit ori de câte ori se cere.

P.S.: Cele trei poeme alese și așezate aici sunt preferatele mele din tot volumul. După ce-l citiți, vă invit să reveniți aici și să scrieți versurile voastre favorite din 16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu.

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Comandă 16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu, de Iv cel Naiv, cu ilustrații de Vali Petridean, de pe librăria online Cărturești – de aici.

2 comentarii
  1. Anca

    Personal apreciez poeziile, dar nu le citesc. Unele nu le inteleg iar altele ma plictisesc. Acestea au fost primele citite (in afara de cele clasice care fac parte din lectura obligatotie din scoala si liceu) si spre surprinderea mea, mi-au adus mai mult decat un zambet pe buze. Simplu si frumos. Superb. Imi place sa cumpar carti care ma atrag si sa le am mereu aproape pentru rasfoire. Poate e timpul sa achizitionez si una de poezii.

    Reply
  2. BookAlarm

    Iv e, de departe, favoritul nostru în materia e de poezie naivă. Ne place cum se joacă: de la rime la cuvinte și înapoi. Poezia preferată e “Adultul din tine”. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *