S-a întâmplat aseară ca un personaj fictiv să îşi lanseze o carte. Nu e un eveniment obişnuit pentru lumea noastră literară dar, să fim serioşi, nici Iv nu e un personaj fictiv obişnuit.

Lansarea

Multă lume a venit aseară la lansarea Versez. Curioşi, pasionaţi, cititori, jucăuşi, serioşi, erau toţi acolo. Plutea o urmă de mister în aer, dar toată lumea părea să fi intrat cu bucurie în joc. Te gândeai cine ar păutea fi Iv, dar îţi trecea. În esenţă, chiar nu contează.

La acest “iveniment”, cum frumos l-a numit Cosmin Alexandru, Iv n-a venit decât fictiv. A fost prezent în versurile ascunse în brioşe, în pisicile din hârtie agăţate de tavan sau în înregistrarea unde a spus că degeaba îl căutăm. Şi în “cea mai frumoasă carte din lume”, cum numeşte Mimo Versez.

De fapt, fiecare invitat şi-a început discursul cu “Nu îl cunosc pe Iv, nu ştiu cine e”. 🙂 Toma l-a numit “cel mai frumos anonim din online”. Mimo zicea că nu vrea să ştie, că îi place aşa, abstract. Şi că cel mai frumos compliment car ei s-a făcut a fost când cineva a întrebat-o dacă nu cumva ea e Iv.

Cosmin Alexandru a zis ceva care mi-a plăcut – în coporaţii există “munţi de agresivitate”. Ce bine ar fi ca Iv să vină din lumea asta! Am mai avea o şansă, zice el. Chiar aşa. Şi ce a zis Katy mi-a rămas în minte – Iv lasă la o parte comunicarea eficientă. Ce bine! Parcă prea ne-am obişuit să comunicăm cu un scop, cu obiective, cu interese.

Iar Toma susţine că Iv scrie bine toate poeziile care nouă ne ieşeau prost în liceu. Hm. 🙂 Nu e vorba doar de asta în poezia lui Iv. Pe de altă parte, Aneta remarca faptul că unii “angajaţi” în literatură au primit cartea asta cu indignare, spunând că nu e poezie. Pentru ei, avem partea a treia a acestui articol.

N-am înţeles însă de ce nu a venit Vali Petridean la lansare. Desenele lui fabuloase meritau un chip şi o voce la lansare. Poate a fost un pact între ei să nu vină nici unul. 🙂

Cartea

Despre carte n-aş zice prea multe deşi îmi e aproape de când m-am întors de la lansare. E genul de carte caldă, ce îţi devine dragă de la prima întâlnire. Este şi o carte extrem de frumoasă dar nu o iubim doar pentru cum arată.

Dincolo de considerentele dacă Iv e sau nu Eminescu 2, Versez e despre emoţii. Se întoarce la stare pură a poeziei, care trezeşte emoţii intense, reacţii şi în care simplu te regăseşti.

În Versez, Iv transfigurează lumea, o vede prin lentile colorate, o recompune într-un puzzle propriu, într-o altă dimensiune. Sunt lucruri poate banale pe care Iv pur şi simplu le vede altfel. Şi are o candoare care nu înseamnă neapărat copilărie, ci joc, zâmbet, naivitate în cel mai frumos sens al cuvântului.

Învăţăturile lui Iv către lumea literară

Nu cred că lui Iv i-a trecut vreodată prin cap că dă o lecţie (sau mai multe) lumii culturale de la noi. Prin apariţia lui atipică, Iv a lovit câteva dintre prejudecăţile bine împământenite în minţile intelectuale.

Nu se mai citeşte poezie

E o mantră ce cu lacrimi în glas e des recitată în cadre mai mult sau mai puţin oficiale, la beri intelectuale sau prin reviste literare. Dacă vedeai câtă lume era la lansare, dacă vezi comentariile de pe site sau de pe Facebook sau dacă pur şi simplu auzi oamenii vorbind despre Versez, concluzia e simplă: ba se citeşte poezie!

Trebuie să faci parte dintr-o gaşcă literară pentru a fi băgat în seamă

Pun pariu că Iv nici măcar nu ştie ce e aia gaşcă literară. Că nu e la curent cu disputele din mica noastră lume culturală. Că nu i-a trecut vreodată prin cap să iasă la bere cu un grup anume de scriitori să-i bârfească pe alţii. Că nu poate numi 5 critici literari. Chiar şi aşa, breaking news, Iv a publicat o carte şi se vorbeşte despre el.

Numele de pe copertă vinde

Aha. 🙂 Iv cel Naiv şi anonim.

Cărţile nu au succes pentru că nu există bugete de promovare

Iv a început să scrie pe un blog. Bulgărele s-a dus mai departe. Nu au existat măreţe strategii de PR şi bugete media fabuloase. Şi totuşi, despre cartea asta se vorbeşte mai mult decât despre altele.

Faptul că a pornit de pe un blog şi că a generat atâtea reacţii pe internet poate fi iarăşi îndelung discutat. Ce l-a făcut totuşi pe Iv atât de cunoscut şi iubit? Eu zic că textele în sine, cu care poate rezona oricine şi care s-au răspândit cu viteza internetului.

Dar vă aşteptăm pe voi să citiţi cartea şi să ne ziceţi cum vi s-a părut. 🙂

Ai citit interviul nostru cu Iv, da?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


9 comentarii
  1. Andreea

    Salut!
    Felicitari lui Iv pentru cartea foarte draguta de poezii.
    In schimb, lansarea mi s-a parut un esec. Inteleg ca e marketing, dar nu faci asa ceva la lansarea unei carti cand toti cei care vin se asteapta sa il intalneasca pe autor si eventual sa le scrie dedicatie personalizata pe carti 🙂 Asta e normal. Si daca lansarea unei carti (a unui autor in viata, la cativa km distanta) inseamna ca altii sa vorbeasca despre el, altii care de asemenea nu-l cunosc (din cate sustin), e putin penibil. Asta nu e lansare de carte, sau cel putin, nu trebuia sa fie asa 🙂 E cool sa fi fost misterios in legatura cu identitatea lui, dar totusi nu e vorba de Batman, e vorba de o carte. S-a uitat ideea principala.
    Succes!

    Reply
  2. Ina

    Atunci cand versurile lui Iv plac tinerilor, barbatilor, adolescentilor, femeilor, copiilor de 13-14 ani, dar si persoanelor de 50 de ani, dar si bunicilor (care vor citi din Versez nepotilor), atunci cu siguranta putem spune ca Iv a turnat un dram de bucurie in sufletele acestor oameni. Iti multumesc Iv, eu mi-am facut un obicei de a-mi incepe ziua cu un vers sau un SMS de-al tau!

    Reply
  3. Cristina Foarfă Post author

    Andreea, eu nu credo ca s-a uitat ideea principala, din contra. Cartea e cea care conteaza, nu neaparat autorul. In cazul unei lansari, cartea este sau ar trebui sa fie in centru. Din pacate, sunt multe cazuri cand mergem la lansare pentru autor, nu pentru carte. Apoi lasam cartea, cu autograf sau nu, sa zaca intr-o biblioteca. Eu zic ca a fost bine asa. Autorul e in carte. 🙂

    Reply
  4. miruna

    mai bine ca n/a venit, ar fi tabarat toate fanele pe el :))))
    iubesc cartea. o rasfoiesc de ieri seara in fiecare pauza si nu ma mai satur. lansarea a fost geniala. as mai vrea una pana in craciun, daca se poate 🙂

    Reply
  5. micòl

    m-a bucurat nespus vestea, l-am descoperit intamplator pe blog si-a fost dragoste la prima lectura!
    felicitari, Iv!!

    Reply
  6. Pingback: Lansarea unui tip fictiv – Iv cel Naiv şi a sa Versez « Republica Culturală Chineză

  7. Pingback: poetic» Blog Archive » Poetic 2012: best seller de poezie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *