Irina ne face mereu mici surprize pe Facebook, punându-ne pe wall cele mai drăguțe lucruri legate de cărți, de la rafturi, bijuterii până la filme cu scriitori. Ne-am gândit să aflăm mai multe despre ea pentru că, așa cum știți, suntem foarte fericiți când vedem cât de frumoși și bookaholici sunt cititorii noștri. Irina are 35 de ani, este juristă și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Ne spune că îi place să citească, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de designul interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. 

1. Unde găsești toate lucrurile frumoase pe care le pui pe wall-ul nostru de Facebook bookaholic?

Descopăr pe internet – să trăiască 1000 de ani, liber! – lucruri minunate legate de cărți, scriitori, biblioteci etc. și totul pleacă de la o simplă căutare a unui titlu sau autor. Dacă ar fi după mine, care mă entuziasmez foarte tare când descopăr aceste lucruri faine, aș posta pe wall-ul vostru zeci de imagini și link-uri. Mă abțin, totuși.

2. Cum arată biblioteca ta? Și cum ai vrea să arate?

Biblioteca mea este plină cu cărți minunate, cu clasici, cu ediții rare, albume de artă, ghiduri de călătorie, romane istorice. Mi-ar plăcea să fie mai bogată în SF-uri și romane polițiste.

3. Care sunt cele mai dragi cărți din copilărie?

Toate cărțile copilăriei mele au fost extraordinare, dar cele mai dragi sunt: “Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi” de Nikolai Nosov, “Împărăția oglinzilor strâmbe” a lui Vitali Gubarev (hmm…ce-mi plăceau rușii!), “Legendele Olimpului” și “Legenda valaha” de Alexandru Mitru, “Cei trei veseli năpârstoci” scrisă de Vlad Musatescu, romanele de capă și spadă ale lui Dumas, Zevaco și Feval.Și a mai fost o carte în care exponatele dintr-un muzeu prindeau viață într-o noapte și aveau parte de o aventură extraordinară, dar nu-mi mai amintesc titlul (mă scuzați, așa e la bătrânețe).

4. Ce carte te așteaptă acum pe noptieră?

Blues pentru o pisică neagră” – Boris Vian

5. Unde, cât și cum citești?

De obicei citesc acasă, dar locul preferat este în grădina bunicii mele, într-un hamac de sub un vișin bătrân, locul perfect pentru citit și visare. Recunosc că nu citesc atât de mult pe cât mi-aș dori, dar, atunci când o fac, citesc cu pasiune și interes, până când ochii mei miopi și usturanzi (am drepturi de autor pentru acest cuvânt ) mă avertizează că trebuie să mă opresc pentru un timp.

6. Ce obiect ai face cadou unui bookaholic adevărat?

Un coș cu cărți, ceaiuri care să facă lectură mai aromată, CD-uri cu muzică clasică și jazz pentru un fundal sonor plăcut în timpul lecturii, rame de baga pentru ochelarii de care sigur va avea nevoie la un moment dat și o mâță leneșă și pufoasă, companionul ideal al bookaholicului.

7. Dacă ai putea să stai la o cafea cu un autor, român sau străin, care ar fi acela și ce l-ai întreba?

Tare mult aș fi vrut să stau de vorba cu Adolfo Bioy Casares, la o cană de ceai sau un mojito. L-aș fi întrebat ce i-a plăcut mai mult, cartea sa “La invencion de Morel” sau filmul făcut după ea “L’anne derniere a Marienbad“? Glumesc, desigur. Mi-ar fi plăcut să vorbesc cu el despre parfumul Argentinei de altădată, prietenie și inspirația sa fenomenală pentru proză fantastică.

8. Fă-ne un top 5 al cărților tale preferate.

Nu cred că voi putea face vreodată un astfel de top, îmi este pur și simplu imposibil.Îți pot spune că preferata mea rămâne literatura fantastică și iubesc scriitorii sud-americani pentru marea lor maestrie de a scrie acest gen. Cărțile lui Casares, Marquez, Cortazar, Borges sunt sublime. Teatrul lui O’ Neill și Tennessee William se află printre preferințele mele și îmi place literatura SF pe care o îndrăgesc încă din copilărie, când am descoperit Colecția “Povestiri științifico – fantastice”.Și acum mai visez cu ochii deschiși la un extraterestru înalt, frumos și albastru.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *