Veţi fi surprinşi, poate, dar decorarea bradului de Crăciun nu prea are treabă cu Moşul (ale carui origini le-am stabilit nu demult) şi, pare-se, nici cu naşterea vreunui prunc sfânt. Prima ornare a unui copac datează, conform wikipedia, din secolul XV, undeva de prin zona Lituaniei şi Estoniei, şi s-a propagat în secolul XVI în Germania, urmând să ia cu asalt întreg mapamondul. Iniţial, ar fi fost un soi de obiect de cult al lunii decembrie, oamenii dansând şi cântând în jurul lui. În prezent, nu îi ştim exact scopul practic, dar dacă tot este un motiv de bucurie pentru copii, ne-am gândit să îl transformăm într-unul pe măsură şi pentru dependenţii de cărţi. Dar gata cu istoria, să trecem la brazii făcuți din cărți.

Desigur, înainte de 1989, în România era o aventură să ai brad de Crăciun în casă, dar despre asta a vorbit acum fix 40 de ani regretatul Toma Caragiu.

Luna aceasta v-am tot povestit cum se pot face globuri bookaholice, cum poate arăta o bibliotecă în formă de brad, sau cum arată un copac construit din cărţi. Pentru că tot ne vom decora weekendul acesta brazii&co., de ce să nu ne construim unul din cărţi? Cel puţin aşa se pare că au făcut alţii, iar nouă ne-a plăcut suficient încât să vă arătăm şi poate să vă dăm idei. Așa că ne-am pus pe săpat pe net după copaci.

Pe scurt, nu este musai să ne încărcăm cu brazii purtători de frunze în formă de ace care în două săptămâni se scutură. Pentru că tot suntem o platformă dedicată dependenţilor de lectură până la sevraj, ne-am hotărât să vă aducem nu unul, ci 16 brazi, şi nu 16 exemplare de Abies din familia Pinaceae, clasa Pinopsida, regnul Plantae, ci 16 Christmas trees simpatici, pentru cei mai bookaholici dintre voi.


varianta cu și fără luminile aprinse via

de pe blogul unei pasionate de pisici ca și noi

grație New Yorker care l-au descoperit pe Flickr

foto făcută de Louise Kelaher

din portofoliul de pe Flickr al bibliotecii UBC

simplu și concis de aici “furat”

din alt portofoliu de pe Flickr

de aici. O știți și că a făcut furori în .ro-ul nostru

cineva a găsit 6 utilități cărților, altele decât a fi citie și a povestit aici

cineva care, ca și noi, căuta brazi bookaholici și l-a găsit pe acesta pe facebook

de pe un site franțuzesc, pătruns de spiritul crăciunesco-bookaholic

de la un iubitor de design

uneori, tradiționalul poate fi văzut cu alți ochi

din L.A. Times aflăm că acest brad a fost montat la Universitatea din Nevada

de aici

de departe unul din cei mai frumoși pe care i-am văzut, fie ca ornament sau chiar brad de sine stătător, via

Dacă v-am dat cumva vreo idee și veți face și voi un brăduț bookaholic acasă (perfect dărâmabil de niște pisiculți cel puțin la fel de duși cu capul ca ai noștri), veniți să ne povestiți, poate ne arătați și niște fotografii :). Ho Ho Ho, BookaHoHoHolic!

4 comentarii
  1. hiacint

    Eu am făcut unul dintr-o revistă, e nevoie de prea multă imaginație spațială pentru brad ca în pozele 3-4-5, nu mai zic de cel de la Universitatea din Nevada. Am renunțat repede 😀

    Reply
  2. Pingback: Brazi de craciun din carti! « Step into a fantasy world

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *