Imagineaza-ti ca seful companiei unde lucrezi se enerveaza din te miri ce, isi baga nasul in cele mai mici detalii ale unui proiect, face caz din lucruri aparent neimportante, te cheama sa lucrezi in weekend, ba chiar uneori dormi sub birou, iti da tricouri motivationale cand dezvoltarea produsului a atins un punct cheie, te angajeaza nu neaparat pe baza competentelor ci mai mult cum ” i se arata” (si te concediaza la fel), da deadlineuri imposibile, nu intelege cand ii explici ca un lucru nu se poate si il vrea exact asa cum e in mintea lui, se implica in toate operatiunile si rareori poti discuta cu el. Acum imagineaza-ti ca acel sef e Steve Jobs.

Scriu aceasta cronica la ILeadership de pe un Macbook, in timp iPhone-ul ma anunta ca am primit un mail nou. Te face Macbookul mai destept? In nici un caz, dar iti da iluzia ca ai putea fi. Steve nu vinde simple produse, el iti da o viziune. Viziunea lui asupra lumii, tehnologiei, artei si a tuturor componentelor care il fac pe dl Jobs atat de special.

Poti spune multe despre el: ca e tiran, ca e impulsiv, ca e un extraordinar manipulator, ca ar putea sa-ti vanda si sosete la suprapret, ca tolereaza practicile anticoncurentiale si cate si mai cate. Nu poti spune insa despre dl Jobs ca nu are viziune.

Tocmai despre aceast vizionarism fantastic vorbeste Steve Jobs. iLeadership pentru o noua generatie, dar si despre nebunia unui om care vrea sa schimbe lumea prin tehnologie. Nici ca nu e un om ca oricare altul nu poate fi pus la indoiala.

Sunt multe carti despre Steve Jobs si Internetul abunda in informatii si folcor despre cel mai celebru CEO al tuturor timpurilor, piratul, hippiotul, buddhistul Steve Jobs.

Autorul, Jay Elliot (al doilea autor, William Simon este de fapt cel care a redactat cartea pe baza povestilor lui Elliot), a fost VP al Apple mult timp, fiind destul de apropiat de Jobs si observandu-i indeaproape felul de a conduce si de a gandi.

In ciuda tonului usor de carte de dezvoltare personala, iLeadership e o lectura foarte placuta. Te face sa intri putin in lumea lui Steve Jobs, chiar asa romantata cum apare ea.

Cine crede ca e inutil sa citesti carti despre branduri, produse sau oameni din business se insala. Cel putin in acest caz, povestea este despre o viziune, despre un obsedat, un frumos nebun care a scos tehnologia din zona circuitelor si a dus-o in zona oamenilor.

Tot ca o ironie, iTunes-ul mi-a livrat acum melodia The times they are a-changin a lui Bob Dylan, al carui fan era chiar Steve Jobs. Si exact cu versurile acestea Steve i-a raspuns unui jurnalist care il intreba ce parerea ar avea Bob Dylan, revolutionarul cu care Steve Jobs a rezonat mereu, despre ce se intampla acum cu Apple. Povestea aici (si in carte).

Din fericire, cartea nu e un manual de leadership, desi pe alocuri pretinde. Cu o structura vag cronologica, dar subordonata unor capitole mari, Jay Elliot vorbeste despre Steve Jobs din mai multe perspective. Pe langa anecdotica ce nu lipseste niciodata cand vine vorba de Steve Jobs, cartea incearca de fapt sa aduca in prim plan modul sau de a gandi si de a actiona in diverse situatii.

Principalele linii ale cartii, pe care merge Elliot, sunt pasiunea pentru produs, ce inseamna talentul si cat de mult conteaza el, viziunea holistica in crearea unui produs, echipa si diversele motivatii ale oamenilor sau brandingul.

Imprevizibilul Steve Jobs era mereu cu un pas inainte, vedea ce altii nici nu banuiau, o dadea in bara la fel de magistral si isi sustinea ideile cu o perseverenta de care putini sunt capabili.

Obsesia lui Steve pentru cosumator, modul in care isi facea angajatii sa isi depaseasca fericiti limitele, felul direct in care interactiona cu oamenii, minutiozitatea cu care cerceta fiecare detaliu al unui produs, capacitatea de a merge pana la capat, carisma extraordinara care ii convingea si pe cei mai mari CEO de orice, toate fac parte din brandul Steve Jobs.

Cateodata te intrebi cat e adevar si cat legenda in jurul lui Steve Jobs. Omul a schimbat fata industriei si a demonstrat ca starurile nu sunt doar in muzica rock. A devenit el insusi un star, o figura iconica a industriei si nu numai. Cum ar fi aratat computerele daca nu era un Steve Jobs care sa le umanizeze si sa le faca mai prietenoase? Cum ar fi aratat Apple daca Jobs nu ar fi lipsit  10 ani din propria companie? (daca nu stiti povestea, o aflati din carte).

Sigur este ca Ileadership nu te face un manager mai bun, nici un om mai inteligent. Nu poti invata sa fii Steve Jobs, dar poti arunca un ochi in viata unui personaj fascinant.

Si, apropos, Apple este brandul numarul 1 in lume. Semn ca viziunea lui Steve Jobs functioneaza perfect.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


4 comentarii
  1. alexa

    e si mult mit in jurul lui s jobs si orice-ar face maestrul, tot poporul appleistic etse in extaz. pe de alta parte, recunosc ca lumea calculatoarelor si a comnicarii, in general, ar fi arat cu totul altfel daca nu era domnul in cauza. sunt sigura ca sunt sute de alti manageri poate mai vizionari si mai buni ca el, doar ca nu beneficiaza de atata pr. si asta conteaza.

    Reply
  2. Pingback: 10 carti romanesti pentru o biblioteca de hipster « Bookaholic

  3. Pingback: Steve Jobs – the crazy one « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *