Multe si diverse. Si ca sa nu te bulversam cu o monoton de lunga lista, iata selectia V.I.P.-urilor livresti, colectia primavara 2011.

Iertati-ma ca nu sunt japonez, de George Moise, este o carte pe care ma gandesc serios sa o citesc. Cred ca e destul de greu sa spui NU noii lansari de la Curtea Veche, dupa teaserul din descriere: dupa o facultatea de fizica inceputa si neterminata, o facultatea de jurnalism si una de film terminate, dupa publicistica, scenaristica, radio si publicitate, in 2008 George Moise se imbarca ca fotograf pe un vas de croaziera. Destinatia: Japonia. Ce a iesit dupa Japonia, adica dupa experienta ca muncitor la o fabrică de legume, profesor de limba engleza, sofer, traducator, bucatar, fotograf, cred ca e cel putin interesant.

Cateva povesti de la Polirom mi-au atras atentia. Sa povestim cu succes si la feminin, pentru ca s-a reeditat  Patru femei, patru poveşti, de Aurora Liiceanu. Si nu vad companie mai buna (de vacanta si nu numai) pentru lentoarea verii care se apropie ca aceste 4 femei-icon pentru modernitate si povestile lor: Coco Chanel (1883-1971); Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta din Bulgaria, laureata a Premiului Nobel; romanca Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa; si americanca Lee Miller (1907-1977), celebrul fotomodel devenit fotograf de razboi.

Strada Zaharului, de Naghib Mahfuz, este ultima parte din Trilogia Cairoului (tot Polirom), un Cairo postbelic, ravasit de schimbari de viziune sociala si politica. Cum Egiptul e un subiect fierbinte si autorul laureat al Premiului Nobel, cartea asta ar veni ca un story incitant din lumea tumultoasa a Egiptului de acum mai bine de 50 de ani, when it all began, ca sa zicem asa.

Fereste-ma doamne de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania, de Larry L. Watts, este o aparitie Rao care aduce o perspectiva cu totul noua asupra relatiilor suspect de independente (aparent) ale Romaniei ceausiste fata de blocul de la Kremlin. Surpriza, surpriza! Independenta asta nu era deloc intamplatoare si tatucii U.R.S.S. vegheau statornic asupra ei.

Tot la Rao l-am redescoperit pe Tony Parsons, cu Sotia mea favorita. Pentru cine nu l-a citit pe Tony Parsons, incepeti cu Copil si barbat . Si uite asa incepe aventura in hohote de ras sau surasuri intelegatoare cu acest scriitor britanic care cu un umor rafinat si cat se poate de barbatesc sensibil (si se poate!) arata cum si big boys cry. Si nu, chiar nu e chick lit!

Iar dupa lectia de politica si sensibilitate necesara de la Rao, am descoperit ceea ce mi-am dorit mereu si nu am primt niciodata: o lectie de fizica mai senzuala, pe intelesul meu. Fizica simpatica, de Lorin Bogdan Popescu, de la editura Vellant, este ceva ce cu totii ar trebui sa citim, nu numai cei mici, ci mai ales cei mari, daca prin liceu profu’ de fizica nu ne-a convins/atras/prins.

Am trecut si pe la Corint, unde de ceva vreme am tot gasit fictiuni foarte bune, din categoria Zadie Smith, John Dos Passos. Cea mai noua este Infamii Marunte, de Panos Karnezis, povestea unui sat grecesc peste se pare sa fi suflat si Borges, dar si Garcia Marquez. Suna (com)promitator!

Jostein Gaarder loveste din nou! De data asta cu Misterul Cartilor de Joc, la Editura Univers. Un roman captivant, dedectivist si fantezist care aminteste de Lewis Carrol.

La editura Trei, Pascal Bruckner vine cu Paradoxul iubirii. Cum tot ce scrie Bruckner e tare, periculos si usor obsedant, iar acuma tema e eternul cuplu si paradoxurile lui, pentru mine e in topul prioritatilor. Un fel de concluzie a cartii: istoria nu a gasit leac pentru suferinta din dragoste.

De aceea mai bine sa ne gandim la Paradis, de Toni Morrison, o noua aparitie la Editura Art. Toni Morrison este o scriitoare care a primit Premiul Nobel, iar romanul de fata pune societatea americana fata in fata cu un paradis utopic a carui ierarhie sociala se bazeaza pe gradatiile de culoare a pielii.

Tot la Art, am descoperit o carte care atinge punctul sensibil al tinerilor din ziua de azi: Care-i faza cu cititul, coordonata de Liviu Papadima, ce incearca sa propuna niste modele, cu istoriile lor normale si personale, despre faza asta cu cititu’. Modele implicate sunt: Florin Bican, Paul Cernat, Ioan Groşan, Dan Lungu, Robert Şerban, Rodica Zane, Cezar Paul Bădescu, Laura Grunberg, Călin-Andrei Mihăilescu, Dan Sociu, Cristian Teodorescu, Călin Torsan, Ioana Bot, Mircea Cărtărescu, Fanny Chartres, Vasile Ernu, Bogdan Ghiu, Simona Popescu, Vlad Zografi, George Ardeleanu, Neaju Djuvara, Caius Dobrescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Doina Ruşti.

Ceva mare, important si frumos s-a intamplat la Ed Nemira: John Dos Passos cu  Trilogia S.U.A.: Paralela 42, carte care in 1998 a fost inclusa de Modern Library in top cele mai bune 100 de carti scrise in limba engleza in secolul XX. Voi, fani ai literaturii americane, bucurati-va!

La Humanitas, Monica Pillat reconfirma spusele lui Radu Cosasu, si anume ca e foarte important sa ai matusi. Ioana Celibidache, o matusa de poveste pleaca in Paris in 1947, unde mai tarziu se casatoreste cu dirijorul Sergiu Celibidache. Monica o va cunoaste abia in 2009, unde dupa multe intalniri si discutii pe internet afla povestea frumoasei si nonconfirmistei matusi.

Cam atat deocamdata, lecturi placute!

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *