Nu va ambalati si nu pariati… Eventual spuneti-ne unde veti merge. Cum in fiecare an zilele astea agenda e cam plina si in continua schimbare, editare, rereeditare, punctam si noi lansarile si evenimentele cele mai hot. Be there si hidratati-va, se anunta zile fierbinti 🙂

Ne vedem Joi

Pe la 12.00-13.00 trecute fix, cand asistam la un eveniment foarte simpatic. Enciclopedia zmeilor, de Mircea Cărtărescu, a fost tradusa in maghiara de Szőcs Géza. Lansarea se intampla la  Editura Bookart (Scena Arena, Pav. C 6). Si inca o superveste bonus: Enciclopedia Zmeilor se muta pe Ipad si devine astfel prima carte romaneasca de descarcat din App Store.

Ne hidratam frumos la o pauza de masa cat sa ne priasca si de la 15.00 mergem la  Editura Paralela 45 (stand propriu, Pav. C2). Se lanseaza Jurnal 1977-1982 de Radu Petrescu si chiar ca nu trebuie ratat… de citit. Vor vorbi Adela Petrescu, Tia Serbanescu, Bedros Horasangian, Ion Bogdan Lefter.

De la 17.00 la 18.00 o discutie cat sa te unga spiritele, fara sa le incinga, fireste. Esterházy Péter: despre literatura si viata cu Alexandru Stefanescu si Anamaria Pop (Scena Arena, Pav. C 6).

Ce facem Vineri?

Incepem literar, adica mai pe dupa-amiaza, la Editura Polirom (stand Editurile Polirom si Cartea Romaneasca, Pav. C2). Intre  16.00-16.30 are loc lansarea seriei de autor Marta Petreu : Acasa, pe Campia Armaghedonului, Apocalipsa dupa Marta si Cioran sau un trecut deocheat, de care v-am mai vorbit si noi. Prezinta: Paul Cernat, George Neagoe, Ioan Stanomir.

Ramaneti pe loc! La  EdituraCartea Românească (stand Editurile Polirom şi Cartea Românească, Pav. C2), de la 16.30 incepe lansarea Berlinul meu e un monolog de Nora Iuga. Cum Nora Iuga e o prezenta sofisticata, constanta si interesanta, nu as rata lansarea asta. Prezinta: Bianca Burta-Cernat.

De la 17.00 la Curtea Veche Publishing (Scena Arena, Pav. C6) se lanseaza Apocalipsa memoriilor de Nádas Péter. Cum la editia din acest an a Bookfest avem multi scriitori maghiari invitati si cum nu l-am citit decat pe Attila Bartis, am trecut deja pe lista si cartea lui Nádas Péter. Si ca sa legam cum trebuie lucrurile, de la 17.15 la 18.10 urmeaza o discutie cu scriitorul, impreuna cu Carmen Mușat și Anamaria Pop (bineinteles tot la Scena Arena, Pav. C 6).

La 17.30, chiar daca nu ramanem pana la finalul discutiei cu Nádas Péter, ne indreptam spre standul  Humanitas (Pav. C2). Aici se lanseaza Cartea fetelor: Revolutia Facebook in spatiul social de Alexandru-Bradut Ulmanu si social vorbind, prea suna interesant. Prezinta: Alexandru-Bradut Ulmanu, Iulian Comanescu, Radu Garmacea

Cursa continua, pantofii rezista. La 18.00 la Editura Cartea Romaneasca (stand Editurile Polirom si Cartea Romaneasca, Pav. C2) are loc cea mai interesanta lansare pentru mine: Benzile desenate şi canonul postmodern de Ion Manolescu. Si pana acum Ion (Johnny) Manolescu e cel mai surprinzator autor. Oare ce ne mai pregateste? Prezinta: Constantin Vica, Cosmin Ciotlos.

Pauza de inspiratie si de ceai: relaxare la concert de bossa nova, de la 19.00-19.30 la Ceainaria Literara Serendipity (Pav. C 5). Interpreteaza: Sorin Neacsu – flaut, Serban Nita – chitara.

Si daca tot nu va lasati dusi acasa, de la 19.30 Institutul Cultural Roman a pregatit dezbaterea Monument si istorie (Scena Agora,  Pav. C5), dublata de lansarea albumului București. Materie si istorie de Anca Benera. Anca este unul dintre artistii romani foarte prezenti in spatiul public iar in ultimul timp s-a implicat in organizarea de trasee si proiecte legate de istoria si monumentele Bucurestiului, prin urmare suna bine evenimentul ICR-ului.

Sambata, cea mai plina zi

Sau cea mai frumoasa zi, cum ar zice Suie. Pentru ca de la 11.00 la 12.00 Bartis Attila va vorbi despre literatura si despre viata cu Filip Florian (Scena Arena,  Pav. C 6). Cum sa nu te bucuri? Sfat: chiar daca nu l-ai citit pe Bartis Attila mergi sa-l vezi, unde mai pui ca va fi si Filip Florian pe scena.

Continuam cu ceva extrem de special,  de la 12.00 la Editura Polirom (standul  Editurilor Polirom si Cartea Romaneasca, Pav. C2). Simona Popescu va vorbi despre Gellu Naum, cu ocazia lansarii seriei de autor Gellu Naum. Iar la standul Editurii TREI (Pavilion C1, stand A02) se lanseaza volumul de poezii Alte camere, alte glasuri de ieri, de Alex. Leo Şerban. Iata si cea mai grea alegere a zilei!

La 13.00-13.30 ne avantam in fantasy si SF, la Editura Nemira (stand propriu, Pav. C2). Aici suntem intampinati cu noutati: Razboiul uriasilor de Stephen Donaldson; Razbunarea asasinului de Robin Hobb, ultima carte din trilogia Farseer; Turnul intunecat. Vrăjitorul şi globul de cristal a patra carte din seria lui Stephen King; Impartirea la zero de Ted Chiang; Dumnezeule de dincolo de burta universului de Aurel Carasel.

Daca va grabiti  un pic pana la 14.00 puteti prinde si dezbaterea Manifestul cartii de Vasile Ernu – o fotografie miscata a culturii scrise din Romania (Scena Agora,  Pav. C 5). Vor dezbate Vasile Ernu si Claudiu Istrate.

Dupa 14.00 la Humanitas (stand propriu, Pav. C2) ni se pregateste ceva: Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale de Ioana Parvulescu si Omul este un mare fazan pe lume de Herta Müller. Cum nici un dintre autoare nu mai are nevoie de nici o prezentare, vom fi in zona.

Putina istorie dupa-amiaza nu strica. De la 15.00 la Editura Subiectiv (Scena Arena,  Pav. C6) Adrian Majuru lanseaza cartea Rahova, Ferentari, o istorie. Participa: Adrian Majuru, Sebastian Grama.

De la 16.00 ne mutam la standul Editurii Paralela 45 (stand propriu, Pav. C2). Evenimentul editorial este unul poetic si astfel Paralela 45 isi vede de traditie si publica poetii contemporani care nu trebuie omisi si asta nu doar pentru ca e musai la examen. Din seria „Premiul Eminescu” (Poeti laureati ai Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu”) lansam la public doar cateva titluri, restul le cititi aici: Pleoape de apă de Ana Blandiana, Probleme personale de Angela Marinescu,  Roua plural de Constanta Buzea, Pisicut (Somnografii) de Dorin Tudoran, Versuri de Emil Brumaru, Stari de suflet de Gabriela Melinescu, Exactitatea umbrei de Gellu Naum, Ardere de tot de Ileana Malancioiu, Versuri alese de Mircea Ivanescu, Amor amoris de Serban Foarta.

Poae cel mai asteptat jurnal ne asteapta la 17.30 la Editura Humanitas (stand propriu, Pav. C2). Ei bine, da, s-a publicat: Zen: Jurnal. 2004–2011 de Mircea Cartarescu

Si pentru ca tot vorbim de scriitori foarte cititi si carti asteptate, la 18.30 la Polirom (Pav. C2) va aparea Harta si teritoriul de Michel Houellebecq (Premiul Goncourt 2010). Prezinta: Daniel Nicolescu, Bogdan-Alexandru Stanescu.

Si totusi putina muzica, asa ca haide sa ne incolonam ca la concert spre Editura Casa Radio (Scena Arena,  Pav. C 6). De la 18.30 are loc serata aniversara Bartók – Enescu si lansare audiobook Sherban Lupu, arta lautarilor – izvor al violonisticii moderne, editia a II-a. Invitați: violonistul Ladislau Csendes (UNMB) si elevul sau.

Trecem la ritmuri mai urbane, tot in pasi de dans. De la 8 seara pe Scena Arena (Pav. C 6) e concert Mike Godoroja & Blue Spirit. Atat pentru sambata!

Duminica, mai de tihna

Incepem regal, chiar cu Alteta sa, la standul Polirom, orele 11.00-11.45. Sunt lansate volumele Lumea Regelui / The King’s World si Provizoratul istoric, scrisa de Principele Radu al Romaniei.

De la 12.00 pe scena intra marii clasici. La Editura Rao (stand propriu, Pav. C1) se lanseaza Nu am venit să ţin un discurs de  G.G. Marquez, iar de la 12.30 la Cartea Romaneasca (Pav. C2), Teme de Nicolae Manolescu, cu invitatii Livius Ciocirlie, Cosmin Ciotlos.

Dupa care trecem pe la Corint (stand propriu, Pav. C1) unde pana la 13.00 au loc cateva lansari bune si foarte bune in colectiile Thriller, Mister, SF/Fantasy Leda: Furioşii de David Moody, Dubla constrangere de Chris Bohjalian, Viziuni insangerate de Kay Hooper, Dupa fapta si rasplata de Kate Atkinson, Flashforward de Robert Sawyer, Cartea Soarelui Nou 4: Citadela autocratului de Gene Wolfe.

Si cum ar mai merge putina poezie pe la ora 3 (adica 15.00). Editura Vinea (stand propriu, Pav. C5) pune pe tava 3 lansari:  Vant cu aschii. Cum vreti să localizam un inceput? de Gheorghe Iova;  CU IOVA PE MUNTELE IOVA de Nicolae Tzone; Indreptar practic de chiciologie de Serban Foarta.

La Cartea Românească (Pav. C2), intre 16.00-16.30 apara un debut premiat de editura insasi: Poker de Bogdan Cosa. Prezinta: Vasile Ernu.

Iar dupa asa o saptamana cred ca ideal ar fi sa ne imaginam, incepand cu ora 16.00, o Saptamana de lucru de 24 ore, impreuna cu Timothy Ferriss la Editura Minerva. (coexpozant– stand Editura Aramis, Pav. C2). Invitati: Monica Tatoiu, Adriana Ikim, Florin Iaru, Cezar Osiceanu, Cezar Rotaru.

Pentru cine mai poate, de la 20.00 e concert TAXI (Scena Arena,  Pav. C 6).

Recomandare Bonus! Pe toata durata targului recomandam cu caldura si arome standul Cafegiului Florescu (Pav. C5), standul Ceainariei Literara Serendipity (Pav. C 5) si cel al Atelierului de Carte. Aici va asteapta, pe rand, cele mai bune cafele, ateliere de handmade si cele mai speciale hartii.

Oricum, daca sunteti prea ocupati sa ajungeti la targ, intotdeauna se pot comanda carti de pe net. 🙂

6 comentarii
  1. lulubau

    Pun pariu ca o sa fie la fel de plictisitor ca de obicei. Ma uimeste lipsa de imaginatie a editurilor cand vine vorba de prezenta la targ. si e asa de usor sa iesi in evidenta acolo!

    Reply
  2. Pingback: Sa gatim cu Jamie – cartea « Bookaholic

  3. Pingback: Ce face bookaholicul la Bookfest « Bookaholic

  4. Pingback: Ion Manolescu si Salonul Benzii Desenate « Bookaholic

  5. Pingback: Să citim pe la terase şi grădini « Bookaholic

  6. Pingback: Ion Manolescu: benzile desenate şi literatura postmodernă « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *