„Într‑o zi, pe când unii dintre noi stăteau lângă o copcă, s‑a apropiat un urs. Ne fugăriserăm câinii departe, ca să nu speriem focile, așa că ne‑am pornit după el pe jos. În fața noastră era Angutidluarssuk. Înainte ca ursul să ajungă la apă, bătrânul l‑a încolțit. În loc să‑l omoare însă, a așteptat până când un băiețel, care nu prinsese niciodată un urs pentru că n‑avea câini, l‑a ajuns din urmă. Angutidluarssuk l‑a lăsat pe el să arunce primul harponul. Băiatul nu era în stare să‑l ucidă, dar harponul lui a intrat primul în bestie și prada era, conform tradiției, a lui. Angutidluarssuk omorâse deja animalul până am ajuns noi și cei care au ajuns primii au primit și ei din blană. Dar băiatul, ai cărui pantaloni cheliseră aproape de tot, a primit o pereche întreagă și ceila lți câte jumătate de bucată.”

Peter Freuchen (1886-1957) este un explorator arctic, antropolog, actor și scriitor danez, un personaj incredibil de fascinant, cu o viață atât de ieșită din comun încât rivalizează cu cea mai tare ficțiune. După ce studiază la Universitatea din Copenhaga să devină medic, se decide la douăzeci de ani să plece în căutarea aventurii în ținuturile arctice ale Groenlandei, pe-atunci încă insuficient explorate. În 1910, Freuchen și celebrul său prieten Knud Rasmussen deschid postul comercial de la Thule, în nordul extrem al insulei, unde temperaturile coboară până la minus 50 de grade și soarele răsare doar între aprilie și august.

Înainte să dați o fugă (sau un clic) până la librărie, să vă luați „Aventura arctică”, vă propunem să citiți pe Scena9.ro un capitol, în care îi cunoașteți pe Peter Freuchen și pe Knud Rasmussen, tovarășul lui de drum.

  • Aventura arctică, Peter Freuchen
  • Colecția Ocheanul întors
  • Traducere din limba engleză de Dan Sociu
  • paperback, 568 p, 130 x 200 mm
  • ISBN 9786067104981
  • Preț: 33 lei

Comunicat emis de Editura ART

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *