Ai încurcat-o! Vine Crăciunul şi anul ăsta. 🙂 Pentru că ştim cât de greu este pentru cineva de sex masculin să găsească un cadou potrivit pentru jumătatea lui mai bună şi, să recunoaştem, mai frumoasă  şi cu manichiura la zi, continuăm seria noastră de idei de cadouri de Crăciun cu cărţi pentru prietene, iubite, soţii.

Ştiţi cum sunt fetele. Interpretează tot. Orice carte i-ai da, tot va găsi ceva de care să se lege. Oricum e cu mesaj. Un fragment, un personaj, o nuanţă. Nu scapi. 🙂 După cadourile pentru mama şi cadourile pentru tata, uite şi idei de cărţi pentru ele. 🙂

Cu Versez nu ai cum să greşeşti. E o carte foarte frumoasă, care trezeşte emoţie, indiferent dacă e o cititoare feroce sau una de ocazie. Pentru domnişoare cu apucături suprarealiste şi vise colorate, recomandăm Zenobia. E una dintre cele mai frumoase şi stranii poveşti de dragoste posibile, doar că nu cred s-o mai prea găsiţi pe stocuri acum. În schimb, găsiţi  Spuma Zilelor, o poveste de dragoste suprarealistă aproape la fel de frumoasă.

Sau îi poţi da Exuvii, o carte frumoasă şi sofisticată, pentru femeia fetiţă din ea. Tot o carte excepţională, cu o femeie, fetiţă, adolescentă în centru şi cu o complexitate greu de egalat în literatura română, este Pupa Russa lui Crăciun.

Că tot vorbim de optzecişti, dă-i Aer cu diamante, mai ales dacă citeşte poezie. Cu Cărtărescu mergi la sigur, mai ales dacă vorbim de De ce iubim femeile. Şi mai bine, acum e audio. Dacă mă întrebaţi pe mine, aş prefera Nostalgia, măcar pentru Gemenii.

Clasice? Sunt atâtea. Pentru cele mai romantice, am avea Pacientul englez sau Iubita locotenentului francez. Să nu uităm de Marquez  cu a sa Dragoste în vremea holerei.

Pentru cadouri cu promisiuni fierbinţi, să începem cu  Povestea boernaşului de ţară şi a fecioarei. Poeziile lui Brumaru sunt minunate! Continuăm cu Superfemeia, un text clasic al lui Altfred Jarry. Pentru un mesaj direct, avem cartea Marchizului de Sade. Poate prea direct. La fel şi Sexus-ul lui Henry Miller, cu toate ce-i urmează.

Sau ia-i Seducătoarea din Florenţa dacă vrei să se simtă vrăjită. E o poveste superbă, despre cum te poţi îndrăgosti nebuneşte de o himeră. Şi nu uita de Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami, dacă n-a citit-o până acum. Mai puţin emoţionantă şi mai puţin cunoscută este Iubita mea, Sputnik, tot o poveste de dragoste ce poartă semnătura lui Murakami.

De la Ian McEwan avem două titluri care cel puţin la prima vedere sună bine –Durabila Iubire şi Prima dragoste, ultimele ritualuri. În aşternuturi. Ei, acuma, la o citire mai atentă, dragostea la Mc Ewan nu e cea mai simplă.

La fel e şi cu Moravia – Amorul conjugal sau despre cum ai de ales, câteodată, între căsnicie şi artă. Nu că am avea foarte mulţi dintre noi dilema asta. Sau puteţi încerca cu Cei doi prieteni. În schimb, dacă-i dai Iubitul nefericit, tot de Moravia, s-ar putea să nu treacă de titlu.

Aspiraţional sau nu, femeilor le place să citească poveşti despre alte femei. La asta s-a gândit şi Aurora Liiceanu când a scris Patru femei, patru poveşti despre “Coco Chanel (1883-1971), cunoscuta creatoare de moda, Elisaveta Bagreana (1893-1991), poeta din Bulgaria, laureata a Premiului Nobel, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa, si Lee Miller (1907-1977), celebru fotomodel devenit fotograf de razboi”.

Bineînţeles, oricând aveţi chick lit-ul la dispoziţie. Atenţie însă! Nu orice fată apreciază, ba chiar unele s-ar putea simţi ofensate. Dacă simţiţi că prietena voastră e genul, Candance Bushnell e de bază. Hint: v-a târât la Sex and the City? O să-i placă la nebunie cărţile doamnei Bushnell, că doar ea e reponsabilă şi de serialul cu discuţii între fete şi multe perechi de pantofi.

Pe de altă parte, să nu credeţi că rezolvaţi cu o carte de bucate sau cu una de nutriţie. Poate doar dacă alegeţi unele cu adevărat faine, cum ar fi cele marca Jamie (dar va visa la el, nu la voi), Cartea regală de bucate sau chiar Istoria erotică a micului dejun.

Numai să nu-ţi treacă prin cap să-i dai cartea asta. Sau asta. Te omoară garantat. Orice referinţă la siluetă trebuie evitată delicat. Dacă sunteţi cumva împreună de trei ani, puteţi face o glumă cu Dragostea durează trei ani. Hai mai bine la 4-5 ani, şi-i spuneţi că uite cum s-a înşelat Beigbeder, iubito. Sau cu Minciunile femeilor, dar vezi cum explici.

Te bate la cap cu căsătoria? Amicul Bruckner are o carte: Căsătoria din dragoste. Oare mai există? Şi, ca să continuăm un pic pe linia asta, hai şi-un Femei de Bukowski. Dacă-i dai şiBărbaţi care urăsc femeile, asta e. Lista ar putea continua, dar nu vrem să fim responsabili de despărţiri. Pentru relaţii complexe, Paradoxul iubirii e ce trebuie.

Ce alte idei mai aveţi de cărţi cadou pentru jumătăţile mai bune?

6 comentarii
 1. catalina

  Liviu Rebreanu – “Adam si Eva”
  Radu Tudoran – “Fiul risipitor”
  Karen Blixen – “Out of Africa” tradusa la nou cu titlul “Din inima Africii”
  Panait Istrati – “Chira Chiralina”

  Reply
 2. Jen

  Stiu care e ideea postului… dar mie nu cred ca mi-ar placea cu adevarat nici o carte din lista. Parerea mea e ca, daca ai nevoie de un site ca sa iti dea idei de carti care i-ar placea prietenei tale… ai o problema. Decat sa ii iei ceva “la nimereala”, mai bine ii iei un buchet de flori. Exemplu la obiect, prietenul meu ar sti ca prefer SFF, asa ca ar intreba-o direct pe Ioana daca el n-ar avea idei 😛

  Reply
 3. Cristina Foarfă Post author

  :)) Majoritatea baietilor sunt pretty lost cand vine vorba de carti pentru prietenele lor. Si sunt de acord cu tine ca ar trebui sa intrebe, dar majoritatea nu o fac, poate si sa pastreze elementul surpriza. Daca fata are vreo pasiune evidenta, ca tine, e clar. 😀 Daca nu, eu zic ca una din cartile de mai sus clar merge. Mai citeste si el o descriere, un review, are de unde sa aleaga. 😀

  Reply
 4. Elena Stan

  “Europolis”, Jean Bart
  “Jar” si “Ciuleandra” de Liviu Rebreanu
  “Adela” de Garabet Ibraileanu
  “Arhanghelul” de Agarbiceanu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *