Despre importanţa lecturii încă de la vârste fragede am mai amintit, dar subiectul e cât se poate de important şi sunt încă mulţi părinţi care se străduiesc cum ştiu ei mai bine să-şi atragă copii spre literatură. Se pare că pentru unii dintre ei lucrul acesta devine din ce în ce mai dificil, căci atracţiile oferite de tehnologie sunt un rival de temut. Sunt convinsă însă că bătălia nu e definitiv pierdută şi, din fericire, există oameni creativi care vin cu idei interesante, menite să-i ademenească pe copii şi să-i transforme în citiori pasionaţi.

Este şi cazul studioului de creaţie spaniol Play Office, care se ocupă de crearea unor jucării, mobilier şi spaţii pentru copii care să le ofere posibilitatea să înveţe în timp ce se joacă. E într-adevăr abordarea cea mai potrivită, căci pentru cei mici întreaga lume e un loc de joacă, aşa că de ce să nu le transformăm spaţiile în care îşi petrec timpul în locuri care să le dezvolte creativitatea, îndemânarea, inteligenţa şi, în cazul nostru, să le crească pofta pentru citit?

Prin intermediul proiectului Reading Net, cei de la Play Office au vrut să creeze un loc fain şi atrăgător pentru copii, într-o cameră sobră, ce nu pare că-i atrage prea mult pe micuţi: biblioteca. Cum, atunci când vine vorba despre copii, ideile simple sunt de cele mai multe ori şi cele mai bune, nu a fost nevoie de cine ştie ce dispozitive sofisticate, ci doar de o plasă, asemănătoare celei de hamac. Dintr-un material rezistent şi bine prinsă de margini solide, ea oferă puştilor un loc special în care să citească şi să se simtă în elementul lor. În timp ce părinţii îşi văd de cartea lor stând într-un convenţional fotoliu, copiii – fraţi, prieteni, colegi – se pun pe citit aventuri care mai de care mai interesante, imaginându-şi că au parte de propia lor aventură. Inspiraţi de cărţi, ei se visează asemenea personajelor dragi, eroi neînfricaţi: poate Omul Păianjen din benzi desenate sau poate un pirat legănându-se într-un hamac pe puntea corabiei, cine ştie? Imaginaţia, lectura, joaca se împletesc şi aduc copiilor momente magice petrecute în bibliotecă.

Red Lectura-6588

Red-Lectura-comp1

Red-Lectura-6600_web

Red-Lectura-comp2

Red Lectura-6697_web

Mizând pe aceeaşi dorinţă a copiilor de a avea spaţii doar ale lor, pline de fantezie şi culoare, creativii spanioli au realizat Secret Reading, un loc asemănător căsuţei din copac, dar care se află în casă. Au construit într-un dulap o lume destinată micilor cititori, cu rafturi pline de cărţi şi jucărioare, spaţii confortabile pentru citit, postere haioase şi lămpi pe măsură, dar şi o scară din funii, un element ce aminteşte de spiritul aventuros al oricărui copil. Când simt nevoia să petreacă ceva timp departe de lumea plictisitoare a adulţilor, copiii se pot retrage în ascunzătoarea lor şi petrece alături de mult mai interesantele personaje din cărţi.

maria_nico

detalle_biblioteca

maria_nico_3verticales

maria_nico_2verticales_0

marco_maletero_web

Sursa: playoffice.es

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *