Pentru că e duminică şi umblă vorba că până şi Creatorul s-a odihnit în ziua a şaptea, m-am gândit să vedem azi trei variante de rafturi pe care să ne lăsăm cărţile să-şi tragă puţin sufletul, după maratonul de citit la care le supunem adesea. Trebuie să recunoaştem că, oricât de împătimiţi de citit am fi, nu putem sta cu nasul în cărţi toată ziua, chiar dacă ne-am dori. Şi atunci, avem nevoie prin apropiere de locuri în care să putem lăsa volumele din mână, eventual la pagina la care am rămas. În felul acesta, cărţile îşi mai destind cotoarele, îşi mai scutură copertele de presiuni şi amprente şi le mai permit literelor tipărite să se păstreze departe, pentru un timp, de priviri flămânde.

Am găsit pentru voi trei soluţii în acest sens, toate de o simplitate cuceritoare, dar pline de bun-gust şi de o notă proaspătă. Şi asta pentru că aparţin stilului scandinav, recunoscut pentru liniile sale curate, modernism şi funcţionalitate.

Prima propunere vine de la firma suedeză David Design şi este un raft alb, culoarea predominantă în casele nordice, ce poate fi montat lângă locul preferat de citit, fie că e pe un perete al casei, lângă sofa sau pe un copac din grădină, în apropierea hamacului. E realizat din metal lăcuit, are dimensiuni reduse, dar ne păstrază cărţile în siguranţă, ca într-un cuib. Se numeşte, de altfel, Readers Nest.

02

 

readers_nest

A doua propunere ne este făcută de firma daneză Ferm living. Raftul Studio, creaţie a designerului Trine Andersen arată precum o căsuţă din lemn şi poate fi folosită cu succes ca noptieră. Dacă în interiorul ei pot sta cărţile ce aşteaptă să fie citite în viitor, alături de cana cu ceai şi alte lucruri, pe acoperiş se potriveşte la fix, deschisă acolo un am rămas, cartea pe care o lecturăm în prezent.

GetImage (1)

 

GetImage

 

Din Suedia vine şi ultima propunere de azi. Paug se numeşte firma, Lars Nilsson designerul, iar creaţia lui poate fi privită ca un fel de „cuier” pentru cărţi. Din oţel lăcuit şi în diverse culori, oferă cărţilor un loc de odihnă până la următoarea sesiune de lectură şi, pe deasupra, mai are şi un cârlig de agăţat ochelarii pentru citit.

bookrest_wood

 

Book_chair1400

 

Surse imagini: fermliving.com , paug.sescandinaviandesigncenter.com, trendey.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *