Despre Raw Edges v-am mai spus aici, când vă prezentam atipicele lor rafturi de bibliotecă ce păreau că se scufundă în podea (Hole in the Floor era numele proiectului). Tinerii designeri ai firmei, Yael Mer şi Shay Alkalay, absolvenţi ai Royal College of Art din Londra au primit numeroase premii de-a lungul timpului şi au lucrări expuse în colecţiile permanente ale diverselor muzee, printre care Museum of Modern Art din New York şi The Art Institute of Chicago. Aşa că nu e de mirare că au revenit cu proiecte interesante în domeniul pieselor de mobilier destinate păstrării cărţilor.

Talentaţi şi inventivi, cei doi au prezentat în această primăvară, în cadrul Salonului Internaţional de Mobilă de la Milano noua lor idee de bibliotecă. Aceasta le-a fost comandată de British Council, pentru a păstra în ea operele literare ale celor mai buni scriitori britanici desemnaţi de revista literară Granta.

Se numeşte Bloom şi e un cadru de lemn prevăzut cu fire roşii, asemănător unui război de ţesut. Cărţile îşi găsesc locul pe câte un fir, părând că plutesc, şi-şi menţin poziţia cu ajutorul unor opritoare reglabile. În felul acesta, în funcţie de inspiraţie, puteţi „ţese” o imagine diferită în biblioteca voastră, în fiecare zi.

Tot în încercarea de a reinventa ideea de bibliotecă, Yael şi Shay au creat Booken. E vorba despre un obiect de mobilier dispus pe orizontală, în care cărţile devin elemente componente. Designerii au avut în minte cărţile deja citite care care se pot transforma în suprafaţă de sprijin pentru cele care aşteaptă să fie lecturate sau pentru alte obiecte, cum ar fi e-reader-ul, de exemplu. În felul acesta unic şi neaşteptat, designerii ţin cont de evoluţia în materie de carte şi ne prezintă cartea tipărită ca obiect ce poate în acelaşi timp să înfrumuseţeze mintea cititorilor, dar şi orice colţ de cameră, ca raft.

Surse: raw-edges.comdezeen.combackoftheenvelope.britishcouncil.org

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *