Nici unul dintre candidații pentru București nu a scos vreo vorbă despre Bookfest. Nu au trecut pe acolo, nu au postat vreo invitație pe Facebook.

Și asta nu ar fi, totuși, mare lucru. Însă nici unul dintre candidații pentru București nu are vreo postare pe Facebook despre o carte citită în ultimul timp sau cândva în timpul vieții. Nici moartea nu i-ar putea îndupleca să comită gestul – rușinos, se înțelege – de a citi vreunul din acele obiecte ciudate și rușinoase.

Să vă amintesc: 90% dintre politicienii pe care acum ieșiți în față să candideze fie au ei doctorate, fie au doctorate soții, soțiile lor. Sunt oameni care, nu-i așa, trăiesc zilnic sub amenințarea cărților, oameni care nu se sperie cu una, cu două, când văd pe cineva citind.

Mai mult chiar: toți politicienii pe care îi vedeți au în CV, dacă vă uitați, studii făcute până acum, în anii din urmă: ba un master pe undeva, ba o specializare, ba un Colegiu Național de Apărare… Pe bune, oamenii ăștia, ai zice, stau toată ziua cu botul în cărți.

Evident, fac pe prostul. Mai toți sunt agramați și ultima carte pe care au citit-o a fost cartea tehnică a gipanului pe care și l-au achiziționat. Se vede asta după cum vorbesc, după cum tot amestecă puținele cuvinte pe care le știu. Totul e copiat, totul e plagiat, totul e mimetic, maimuțăresc, papagalicesc.

Și nu, nu e ceva care s-a întâmplat și care acum s-a terminat. Nu, nu e ceva care aparține unei alte epoci.

Deloc. În guvernul Cioloș avem un plagiator, domnul minstru de Interne Tobă. Și mai avem și un ministru al Educației, Curaj, care umblă toată ziua pișat pe el de frică. După luni de zile de blocaj instituțional provocat chiar de el, spune că acum o să facă niște numiri în Consiliului Național de Atestare a Diplomelor, Titlurilor și Certificatelor Universitare. E motivul pentru care nici până acum nu avem o decizie legată de Ponta, Gabi Oprea, Tobă, mai nou despre Negoiță și Pandele. Nu mai zic de oastea de sute, mii de doctori crescuți la umbra acestor impostori.


Descarcă pdf-ul celui de-al 5-lea număr Bookshake!

Bookshake este un cotidian editat de Bookaholic.ro și Florin Iaru, la inițiativa Centrului Ceh. Ziarul s-a găsit la Bookfest 2016 (1-5 iunie), la standul Bookshake (pavilionul 4), unde a fost distribuit gratuit participanților. Articolele pot fi citite și online pe bookaholic.ro.

Ilustrație: Ana Preduș

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *