A dispărut tortul!” este cel mai recent titlu pentru copii al Editurii Frontiera și reprezintă prima carte dintr-o serie de alte patru titluri de căutare ilustrate de T. T. Khing, unul dintre cei mai apreciați și prolifici ilustratori de carte pentru copii din Olanda.

Cărțile de căutare sunt un tip de carte cu o lungă tradiție în literatura pentru copii. Povestea lor nu este spusă în cuvinte, ci exclusiv prin imagini, ceea ce ajută copiii să-și dezvolte vocabularul și fluența limbajului, făcându-i atenți la felul în care formulează singuri povestea. Întrucât cărțile de căutare sau wordless books nu sunt încă foarte cunoscute la noi, editura vine în sprijinul părinților și educatorilor cu un articol introductiv despre acest tip de carte și felul în care se folosește: „Cărțile de căutare sau cititul ca joacă”.

„A dispărut tortul!” este o carte de căutare care, spre deosebire de majoritatea cărților de acest fel, nu mizează pe aglomerarea de detalii descriptive, ci pe povești paralele și suspans narativ, ușurând antrenarea copilului în poveste. Cineva fură tortul doamnei și domnului Câinescu și de aici pornește o întreagă aventură, în timpul căreia se petrec tot felul de întâmplări neașteptate cu celelalte animale din pădure. Oferta vizuală generoasă este un suport excelent pentru dezvoltarea limbajului și deprinderea construirii de povești.

Cartea apare în condiții grafice deosebite. Se adresează copiilor de la 3 ani și poate fi „citită” din imagini și repovestită de fiecare dată altfel. Este disponibilă pe site-ul editurii, la preţul de 42 de lei. De asemenea, cartea se găsește în librăriile Humanitas, Cărturești, Librarium şi multe alte librării din ţară (lista librăriilor partenere se află pe site-ul editurii).

Despre autor

T. T. Khing este unul dintre cei mai apreciați ilustratori de carte pentru copii din Olanda. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi, iar lucrările sale artistice au fost expuse, printre altele, la Muzeul de Carte Ilustrată Eric Carle. T. T. Khing a fost premiat de două ori în Olanda pentru cartea „A dispărut tortul!”. De asemenea, a fost nominalizat în 2007 și în 2017 la prestigiosul Premiu pentru Literatură de Tineret din Germania.


Despre Editura Frontiera

Editura Frontiera este o editură tânără, care, începând din 2009, a oferit părinților și copiilor din România cărți de referință din domeniul psihologiei copilului prin intermediul colecției de carte pentru copiii cu autism și alte dizabilități de dezvoltare.
Din 2016, portofoliul editurii s-a îmbogățit cu colecția de carte ilustrată, care își propune să aducă în limba română povești memorabile din marea literatură pentru copii, cărți care au rezistat probei timpului și care se remarcă atât prin impactul narativ, cât și prin ilustrația deosebită. Alte titluri pentru copii aflate deja în portofoliul editurii Frontiera sunt „Willie Fulg de Nea” de Jacqueline Briggs Martin (povestea primul fotograf al fulgilor de zăpadă), „Din fericire” de Remy Charlip (cea mai cunoscută carte a artistului avangardist newyorkez Remy Charlip), „Recenka și ouăle de Paști” de Patricia Polacco (o poveste de inspirație rusească despre primăvară și tradițiile pascale) și „Eu sunt cel mai puternic” de Mario Ramos (o poveste plină de umor despre puterea agresivă a lupului vs. puterea blândă a mamei).
De asemenea, editura are în pregătire multe alte titluri importante de carte ilustrată și susține în grădinițe ateliere de lectură și lucru manual gândite pe baza cărților editate.

Comunicat de presă al Editurii Frontiera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *